Израел е приел предложението на Байдън за примирие в Газа

Сирия твърди, че Израел е нанесъл въздушен удар близо до град Алепо

OFFNews 03 юни 2024 в 09:57 1869 0

Снимка GettyImages

Израел е приел рамковото споразумение за прекратяване на войната в Газа, изготвено от американския президент Джо Байдън, въпреки че го определя като "погрешно" и нуждаещо се от малко промени. Това потвърди Офир Фалк, главен външнополитически съветник на министър-председателя Бенямин Нетаняху, в интервю за Sunday Times, пише Ройтерс. Междувременно сирийският новинарски канал Sham FM съобщава, че има загинали и материални щети след въздушен удар близо до сирийския град Алепо. Източник от военните обвинява Израел за нападението.

В интервю за Sunday Times Офир Фалк казва, че са приели предложението на Байдън, не защото сделката е добра, а защото искат всички заложници да бъдат освободени. Той обясни, че има много подробности за уточняване и добави, че израелските условия, включително освобождаването на заложниците и унищожаването на "Хамас" като "геноцидна терористична организация", не са се променили.

По-късно в неделя, 2 юни, държавният департамент на САЩ съобщи, че държавният секретар Антъни Блинкен е провел отделни телефонни разговори относно предложението с израелския министър на отбраната Йоав Галант и Бени Ганц, министър центрист, който се присъедини към Нетаняху в извънредна коалиция.

В разговора с Ганц, Блинкен подчерта, че "Хамас" трябва да приеме сделката без забавяне.

В отделно изявление Държавният департамент каза, че в разговора с Галант, Блинкен е приветствал готовността на Израел да сключи сделка и подчертава, че предложението ще насърчи дългосрочните интереси на Израел в областта на сигурността, включително като даде възможност за по-нататъшна интеграция в региона.

Планът на Байдън бе подкрепен от Египет и Катар, а той включва три етапа.

Първият етап на предложеното споразумение ще продължи шест седмици и ще включва "пълно и цялостно прекратяване на огъня", изтегляне на израелските сили от всички населени места в Газа и освобождаване на редица заложници, включително жени, възрастни хора и ранени, в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници.

Израелските заложници, които ще бъдат освободени на този етап, както и телата на убити заложници, ще бъдат върнати на семействата им. Хуманитарната помощ ще нарасне рязко през първия етап, като всеки ден в Газа ще бъдат допускани 600 камиона.

Израел ще се изтегли най-напред от населените зони, а след това и напълно от Ивицата. В замяна "Хамас" ще освободи поетапно всички заложници и ще върне телата на загиналите пленници, а Израел ще освободи стотици палестински затворници. Третият етап предполага възстановяване и стабилизиране на палестинската територия.

Основната пречка за осъществяване на плана е настояването на Израел, че ще обсъжда само временни паузи в битките, докато "Хамас" бъде унищожен. Терористичната организация, която не показва признаци да се оттегли, казва, че ще освободи заложници само по пътя към постоянен край на войната.

Байдън смята, че последното му предложение "създава по-добро бъдеще в Газа без "Хамас" на власт". Той не уточни как ще бъде постигнато това и призна, че "има редица подробности за преговори, за да се премине от фаза едно към фаза две".

Фалк повтори позицията на Нетаняху , че "няма да има постоянно прекратяване на огъня, докато не бъдат изпълнени всички наши цели". Нетаняху е под натиск да запази коалиционното си правителство непокътнато. Двама крайнодесни партньори - израелският министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир и центристът Бени Ганц, заплашиха да се оттеглят в знак на протест срещу всяка сделка, която смятат, че щади "Хамас".

Терористичната организация временно приветства инициативата на америсканкия президент, въпреки че високопоставен служител от групата Сами Абу Зухри каза, че "Хамас" е твърде голям, за да бъде заобиколен или отстранен от Нетаняху или Байдън".

Ден по-рано друг представител на "Хамас", Осама Хамдан, каза пред Ал Джазира, че "речта на Байдън включваше положителни идеи, но ние искаме това да се материализира в рамките на всеобхватно споразумение, което отговаря на нашите искания."

"Хамас" иска гарантиран край на офанзивата в Газа, изтегляне на всички нахлуващи сили, свободно движение за палестинците и помощ за възстановяване. Израелски официални лица отхвърлиха това като ефективно връщане към ситуацията отпреди 7 октомври, когато "Хамас", ангажиран с унищожаването на Израел, управлява Газа. 

Удърът в Сирия

Рабно тази сутрин сирийският новинарски канал Sham FM съобщава, че има загинали и материални щети след въздушен удар близо до сирийския град Алепо. Източник от военните обвинява Израел за нападението. Според други съобщения, въздушни удари са ударили завод за топене на мед в Хаян, малък град на север от Алепо.

Военният наблюдател на Сирийската обсерватория за правата на човека, базирана в Обединеното кралство, пък твърди, че 12 души са били убити при предполагаем израелски въздушен удар северно от Алепо през нощта. Според нея всички те са били членове на проирански групи.

Твърдението не може да бъде потвърдено, отбелязват израелски медии.

Официални сирийски източници определиха броя на жертвите като "няколко", а израелскиите отбранителнии сили не са коментирали случая. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх