Има заподозрян за катастрофата над Синай, казва се Осама ал-Масри

OFFNews 09 ноември 2015 в 11:13 5315 10

Център в Челтнъм

Снимка Архив

Центърът в Челтнъм, югозападна Англия, е правителствен щаб за послушване, разшифровка и разузнаване. Там е прехванат разговора между джихадисти.

Лайнерът А321, на борда на който се намираха 224 души, се е разбил слез избухване на бомба, направена от група на ИДИЛ на Синайския полуостров, съобщи «Сънди таймс», позовавайки се на собствени източници в ръководството на британското разузнаване.

«Разследващите са 90 на сто сигурни», че бомба е свалила руския самолет, предаде по-късно Ройтерс.

В правителството на Великобритания са получили данни, че лидерът на звено от терористичната организация «Ислямска държава» може да е свързан с подготовката на взрива в руския лайнер, пише «Сънди таймс». Според вестника става дума за египетския проповедник Абу Осама ал-Масри, който миналата година в Сирия е сключил съглашение с ИДИЛ.

Представители на Уайтхол (правителството) потвърдиха през уикенда, че Масри е «личност, предизвикваща интереса на следствието», и Лондон би могъл да помогне на Египет и Русия в мисия за залавяне или ликвидация на терористите. «За такива стъпки ще е необходимо разполагане на британски спецсили (SAS) в Египет”, пояснява „Сънди таймс”.

Изданието припомня, че „човек, известен като Масри”, е заявил, че групата му поема отговорността за крушението на „Еърбъс”-а над Синай. В сряда чрез интернет е било разпространено видео с негови изявления. В същия ден британският премиер Камерън нареди да се прекъснат полетите от и до Египет и да бъдат евакуирани британците от Шарм ел-Шейх.

Но друг английски вестник – „Експрес ” съобщи в неделя, че и британски екстремисти са свързани с взривяването на самолета. Той също се позова на източници от разузнаването.

Вече беше съобщено, че западни служби са подслушали разговор между джихадисти, които „празнували” крушението на руския „Еърбъс”, почти веднага след трагедията.

„Експрес” дава подробности за прехванатия разговор, който миналата седмица насочи разузнаванията във Великобритания и САЩ към версията за бомба в самолета.

Говорът на част от „празнуващите” екстремисти бил типичен за англичани. Това са установили специалисти в големия подслушвателен център в Челтнъм.

„По-внимателен анализ на този материал идентифицира акценти от Лондон и Бирмингам сред многобройните гласове – обяснили източниците на „Експрес”. – Имаше също известен интернет трафик, който подсказва британско участие в нападението. Това е била много сложна, грижливо планирана операция с много елементи”.

„Ние знаем – е добавил ненаименуван служител на разузнаването, - че в Египет има британски джихадисти, които се сражават заедно с членове на „Ислямска държава”. Те са тренирани в Сирия и сега са закоравели терористи. Някои от британците имат опит в електрониката и вече са правили много съвършени бомби.”

В спецслужбите се опасяват, че тези терористи няма да ограничат действията до сирийски, египетски, а сега вече и руски цели.

Крис Хобс, бивш детектив от службите за сигурност е казал, че британци по рождение, които са се сражавали в Сирия, могат да се промъкнат „под радара” и да се върнат в Обединеното кралство.

„Нарастват опасенията, че тези лица могат да използват своите новопридобити умения и да се опитат да свалят авиолайнер тук – е казал Хобс. – Сигурността на летищата тук, във Великобритания е много добра, но тя никога не може да бъде 100 на сто.”

Също със слушане и анализ на звуци е свързана още една новина около катастрофата в Египет. Разследващите са почти сигурни, че в записа от пилотската кабина в последната секунда се чува експлозия, причинена от бомба. Това е казал един от тях пред Ройтерс.

«Досегашните индикации и анализи на шума от черната кутия сочат, че е било бомба», каза член на египетския разследващ екип, който помоли да не се споменава името му. «Ние сме 90 процента сигурни, че е било бомба.»

По-рано, в събота водещият следовател Айман ал-Мукадам обяви, че самолетът изглежда се е разрушил във въздуха, докато е летял на автопилот, и че се чува шум в последната секунда на записа. Но тогава той каза, че е твърде рано да се извличат заключения.

Ако джихадисти са отговорните, трагедията над Синай би представлявала едно от най-масовите терористични убийства, след като Ал Кайда разби пътнически самолети в кулите на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., коментира Ройтерс.

Британският външен министър Филип Хамънд подчерта, че са нужни нови мерки за сигурността на полетите.

«Ако се окаже, че това е било взривно устройство, заложено от агент на ИДИЛ или от някой мотивиран от нея, тогава е ясно, че ние ще трябва пак да огледаме нивото на сигурност на летищата в зони, където ИДИЛ е активна», каза Хамънд през Би Би Си.

Русия изпрати специалисти да проверят сигурността на египетските летища и да препоръчат допълнителни мерки, каза вицепремиерът Аркадий Дворкович, цитиран от руските агенции. Той ръководи правителствената група, създадена да се справи със ситуацията след прекъсването на полетите с връщането на хиляди руски туристи.

Великобритания, която също имаше хиляди граждани в Египет, прати екип от 70 души. Сред тях са и десетима авиационни специалисти, които работят на летище Шарм ел-Шейх, за да следят отблизо за спазването на строги мерки за сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!