Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

И Обама подхвърли версията за бомба в руския „Еърбъс“, хаос цари на летището в Шарм ел-Шейх

Николай Големанов 06 ноември 2015 в 18:06 2802 5

Самолет

Снимка Би Би Си

Малко преди 13.00 ч днес потегли първият самолет от Шарм ел-Шейх за Великобритания.

В седмия ден след като руски „Еърбъс“ се разпадна над Синай, спорът „бомба или не?“ отчетливо разделяше големите столици, но в изненадващо развитие отпреди час и Русия прекъсна полетите си до Египет. На летището в курорта Шарм ел-Шейх цари объркване и нервност; Египет с ужас осъзнава мащабите на удара, нанесен по туристическата му индустрия; а международните следствени екипи работят над всяко късче информация около катастрофата, погубила 224 души.

Късно в четвъртък президентът на САЩ Барак Обама също лансира публично предположението, че бомба, заложена в самолета е предизвикала трагедията. Първият, който официално изрази тази версия, беше британският премиер Дейвид Камерън.

Москва и Кайро настойчиво твърдяха, че все още е много рано да се знае и да се каже какво е довело до крушението на лайнера А321 на руската компания „Когалимавиа“ (Метроджет), който в събота сутринта трябваше да изпълни полет от Шарм ел- Шейх до Санкт Петербург.

Днес влиятелният „Вашингтон пост“ пише: В четвъртък президентът Обама каза, че бомба може да е причинила падането на руския пътнически самолет, удвоявайки така спекулациите за терористично нападение, въпреки разгорещените протести от Русия и Египет.

В интервю по радио, базирано в Сиатъл, Обама е казал „Аз мисля, че има възможност на борда да е имало бомба и ние вземаме това много сериозно“.

„Ние ще изразходваме много време, за да бъдем сигурни, че нашите следователи и нашата разузнавателна общност ще открият какво става, преди да се произнесем окончателно – е добавил президентът. - Но определено е възможно да е имало бомба на борда“.

Объркване цари на летището в египетския курортен град Шарм ел-Шейх в петък (т. е. днес), отбелязва „Вашингтон пост“ в електронното си издание. Според него планът на Великобритания да евакуира спешно хиляди свой граждани е поставен под съмнение.

Британски служители бяха заявили неведнъж, че извънредният „въздушен мост“ ще се реализира. Той включваше по-специално участие на английски специалисти в надзора над мерките за сигурност на летището. Предвиждаше също пътниците за всеки случай да тръгнат без регистрирания си багаж, който трябваше да ги последва с карго полети.

Днес обаче нискобюджетната компания „ИйзиДжет“ е обявила, че „спасителните планове, подети в четвъртък, са били спрени от египетските власти“. Според съобщението два нейни лайнера са успели да излетят от Шарм ел-Шейх, но 8 са задържани. Други авиокомпании, включително „Бритиш Еъруейз“, „Томсън“ и „Монарх“, казаха, че техните полети се развиват както обикновено.

Според изявление от Министерството на гражданската авиация на Египет полетите на летище Шарм ел-Шейх продължават нормално. За целия днешен ден са предвидени над 70 излитания оттам, включително 29 на компании, базирани във Великобритания.

А ненаименуван служител на британското министерство на транспорта е казал, че правителството „работи с египетските власти, опитвайки се да осигури осъществяването на планираните полети“.

Това е по-скоро изненадващо, тъй като в сряда, Великобритания беше обявила, че ще спира всички полети до и от Шарм ел-Шейх, тъй като не се знае доколко е гарантирана сигурността на летището. А вчера кабинетът на Камерън обяви и план да евакуира гражданите си.

На самото летище пътници чакаха на дълги опашки и от време на време им пускат текстови съобщения, че един или друг полет е забавени.

Лично се е запознал със ситуацията там британският посланик в Кайро Джон Кесън, пише „Гардиън“. Пътниците го посрещнали със сърдити реплики. „Какъв е проблемът? Кога можем да си отидем?“, подвиквали те.

Смята се, че около 20 000 британци са във и около курорта, който е популярна дестинация за европейците, както и важно звено в жизнените за Египет туристически маршрути.

Каквото и да покаже разследването на катастрофата, хаосът, отменянето на полети, както и зачестилите в Европа съвети „Не пътувайте до в Египет“ са пореден удар по туристическата индустрия в страната. А тя вече бездруго разклатена от политически сътресения и тероризъм.

Би Би Си потвърди днес, че идеята за прекъсване на полетите е предизвикана от разузнавателни данни, според които руският самолет е разрушен от бомба поставена в багажното отделение. Данните пък се основавали на „прехванати комуникации между ислямисти на Синайския полуостров“.

Но Камерън, който в четвъртък е имал телефонен разговор с Путин, не му е споменал за тази информация. Това е обявил днес пред журналисти Дмитрий Песков, говорител на руския президент.

„Камерън не е споделил това с нас - е казал Песков. - Ние не знаем какви данни използват нашите британски колеги“.

Публично обаче британският премиер и вчера повторя предположението си за причините за трагедията: „по-вероятно е да е бомба, отколкото да не е“.

Друг епизод от дипломатическата шетня след катастрофата беше вчерашното кратко посещение в Лондон на египетският президент Абдел Фатах ал- Сиси. Той се срещна с Камерън, но няма съобщения двамата да са договорили кой знае какво.

Междувременно в нов удар по туризма в Египет – пише „Вашингтон пост“ - испанското външно министерство в петък посъветва гражданите да избягват пътувания в дотам. И други страни, включително Белгия, отправиха подобни препоръки, продиктувани от грижи за сигурността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews