Дипломатическа схватка пламва от трагедията над Синай

OFFNews 05 ноември 2015 в 17:03 3727 6

Катастрофата в Синай

Снимка АФП

Разследването на катастрофата на руския «Еърбъс» още не е довело до убедително изводи.

Русия и Египет отхвърлиха днес като „спекулации” предположенията на Лондон, че бомба, заложена от ислямисти, е причина за катастрофата на руския „Еърбъс” над Синай, в която загинаха 224 души. Това подчертава в обобщена информация „Вашингтон пост”.

За по-малко от денонощие британската версия за бомба два пъти беше изразена официално – веднъж вчера от кабинета на премиера Камерън, втори път малко по-късно - от външния министър Филип Хамънд, който изрично спомена и „Ислямска държава”.

Видимият интерес на Великобритания от проблема е, че в Египет в момента има хиляди нейни туристи, а националната авиокомпания „Бритиш Еърлайнс” – също като други - спря полетите си от и до курортите там.

В изявлението от името на Камерън бе подчертано, че мярката остава в сила, докато английски експерти проверят сигурността на летището в Шарм ел-Шейх, популярен египетски курорт на Червено море.

Именно от Шарм ел-Шейх за Санкт Петербург излетя в събота сутрин лайнерът на руската компания „Когалимавия”, който падна 23 минути по-късно.

Догадките какво е причинило трагедията досега бяха обект на медиен интерес и на най-различни мнения, споделяни в социалните мрежи.

Но след като една версия – макар и с уговорки - бе официално обявена от мощна държава, любопитството бързо прераства в мащабна дипломатическа схватка. Към такъв извод води краткият обзор на авторитетния „Вашингтон пост”.

Министърът на гражданската авиация на Египет – съобщава вестникът - е декларирал днес, че британската теория за бомба, тайно внесена в самолета „не се основава върху факти” и че всички летища в страната прилагат международните стандарти за сигурност.

„Разследващият екип няма никакво доказателство или данни, потвърждаващи тази хипотеза”, се подчертава в декларацията на министър Хосам Камал.

В Москва Дмитрий Песков, говорител на руския президент Путин, е заявил, че британската позиция е стъпила върху „непроверена информация” и че за разследването на катастрофата е необходимо време.

Пак днес Константин Косачов, председател на комисията по външни работи в горната камара на руския парламент, отиде по-далеч. Той обвини Запада, че изтъква тероризма като причина за катастрофата. А Западът бил воден от „геополитическа съпротива спрямо руските действия в Сирия”.

В Шарм ел-Шейх вече има хиляди британци, които очакват да се приберат, според думите на министър Хамънд, излъчени снощи от Би Би Си. Той е добавил, че за целта ще бъдат приложени „извънредни процедури”.

Британският дипломат №1 е казал още, че евакуацията вероятно ще започне в петък (т.е. утре) и, че се надява „повече и повече” страни да последват Великобритания, прекъсвайки полетите за и от Шарм ел-Шейх.

Седмици ще са необходими, за да се възобновят нормалните полети, е добавил министърът.

„Малък брой” британски военни ще бъдат изпратени на летището в Шарм ел-Шейх, за да помагат в евакуацията на туристите, е съобщил представител на правителството. Но според служители в Лондон самият превоз ще бъде извършен пътнически, а не с военно-транспортни самолети.

Днес говорител на египетското външно министерство е заявил, че решението на Лондон е взето едностранно, въпреки «контактите на високо равнище» между двете правителства.

Британските официални изявления ще придадат тежест на «поемането на отговорност» за катастрофата от действаща в Синай група, свързана с ИДИЛ. По-специално – пояснява «Вашингтон пост» - на теорията, че бомбата е била внесена в самолета, или в салона, или в багажното отделение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!