Янукович обяви, че е законният президент, иска Русия да го защити

OFFNews 27 февруари 2014 в 12:28 10820 38

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович заяви, че все още се смята за законен държавен глава на Украйна и поиска защита от властите в Русия.

Янукович е изпратил изявление до ИТАР-ТАСС, в което се обръща към украинския народ.

„Аз, Виктор Фьодорович Янукович, се обръщам към народа на Украйна. Както по-рано, аз се смятам за законен държавен глава на Украйна, избран на базата на свободната воля на украинските граждани. Не мога да остана безучастен към трагичните събития в моята родина. Смятам, че подписаното на 21 февруари от мен и лидерите на украинската опозиция, в присъствието на уважавани западни партньори Споразумение за преодоляване на кризата в Украйна не е изпълнено. Екстремизмът остава по улиците на много градове. По мой адрес и по адрес на мои съратници звучат заплахи за саморазправа", се казва в изявлението на Янукович.

"Принуден съм да помоля властите в Русия да осигурят личната ми защита от действията на екстремистите”, продължава Янукович. По думите му това, което се случва във Върховната Рада на Украйна, няма легитимен характер.

Той обяви за нелегитимни "решенията, които се взимат в отсъствието на много членове на парламентарната група на Партията на регионите и други фракции, които се опасяват за своята сигурност, а някои от тях са били подлагани на физическо насилие и са били принудени да напуснат територията на Украйна".

Янукович изрази увереност, че в тези условия всички взети решение в най-близко време ще докажат своята неефективност и няма да бъдат изпълнени.

Виктор Янукович посочи, че смята да се бори за изпълнението на компромисните договорености по повод на излизането на Украйна от политическата криза и призова за незабавното възстановяване на конституционния ред в страната.

Убеден съм, че в тези условия всички решения, които се вземат, скоро ще се окажат неефективни и няма да бъдат изпълнени.
В тази ситуация, аз официално декларирам своята решимост да се боря до края за изпълнението на важни компромисни споразумения относно изхода на Украйна от дълбока политическа криза. Призовавам за незабавно връщане към ситуацията в страната ни в рамките на законността, допълва Янукович.

Сега става очевидно, че народът в югоизточната част на Украйна и в Крим не възприема безвластието и беззаконието в страната, когато ръководителите на министерствата се избират от тълпата на площада.

Като действащ президент не позволих на въоръжените сили на Украйна да се намесват в случващите се вътрешнополитически събития. Нареждам това и днес. В случай, че някой даде такава заповед на въоръжените сили и силовите структури, тези заповеди ще са незаконни и престъпни, категоричен е Янукович.

Малко след като изявлението на Виктор Янукович беше публикувано от ИТАР-ТАСС, Русия обяви, че приема молбата на бившия украински президент за осигуряване на личната му защита.

„Във връзка с това, че Янукович се обърна към властите на Русия с молбата да обезпечат неговата лична сигурност, съобщаваме, че молбата е удовлетворена на територията на Русия”, написа РИА Новости, позовавайки се на висшестоящ анонимен източник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!