Георге Иванов ще даде мандат на Зоран Заев при гаранции за целостта на страната

OFFNews Последна промяна на 02 май 2017 в 09:43 3107 2

Снимка Уикипедия

Георге Иванов

Президентът Георге Иванов ще даде мандат на социалдемократите на Зоран Заев и албанските партии при гаранции за целостта на Македония, съобщава БНТ.

Официалната позиция на македонския държавен глава бе съобщена след среща с помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Европа Хойт Браян Ий, който посредничи за решаване на политическата криза. На срещата стана ясно, че САЩ официално признават новия председател на парламента Талат Джафери и очакват бързо съставяне на правителство.

ВМРО-ДПМНЕ запази мълчание и не обяви дали ще излезе в опозиция след вчерашната среща с американския пратеник.

Президентът Георге Иванов не отстъпва, ще даде мандат на социалдемократите и албанските партии, ако гарантират унитарността на Македония, но Тиранската платформа не дава такива гаранции, написаха от президентския кабинет след срещата му с помощник-държавния секретар на САЩ Хойт Браян Ий, допълва БНТ.

Талат Джафери е първият албанец, избран за председател на парламента, откакто Македония стана независима през 1991 г. През 80-те, когато Македония беше част от Югославия обаче албанец стана председател на парламента и това не провокираше напрежение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови