Македонският парламент в кръв, пребиха лидера на СДСМ (видео)

OFFNews 27 април 2017 в 21:19 47166 8

Демонстранти нахлуха в парламента на Македония, след като управляващите социалдемократи и албанските партии гласуваха да изберат албанец за председател на Собранието.

Лидерът на СДСМ Зоран Заев е с разкървавено лице, показват телевизионните кадри.

Службите за сигурност спряха телефонните връзки и интернета в Собранието.

Час и половина нито полицията, нито специалните части не се намесваха и не изведоха депутатите от парламента.

Талат Джафери е първият албанец, избран за председател на парламента, откакто Македония стана независима през 1991 г. През 80-те, когато Македония беше част от Югославия обаче албанец стана председател на парламента и това не провокираше напрежение.

След като беше избран днес с гласовете на СДСМ, Джафери произнесе речта си на албански.

Националисти, които симпатизират на ВМРО-ДПМНЕ, разгневени от избора на Джафери и неговата реч, проникнаха в пленарната зала.

Пребити са най-малко 4 депутати: Зоран Заев, Радмила Шекеринска, Дамян Манчевски -и тримата са от СДСМ, както и Зиядин Села от "Алианса за албанците".

Кадрите показват как депутатът от СДСМ Радмила Шекеринска е влачена за косата

В момента македонският парламент е обграден от демонстранти.

Същевременно лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски призова за прекратяване на насилието и успокояване на обстановката.

Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан осъди съпроводените от насилие протести в македонския парламент. Хан заяви в Туитър, че "насилието няма място в парламента".

Шведският посланик в Македония Матс Стафансон, говорейки от името на други европейски дипломати, напомни на македонските политици нуждата от диалог и каза, че "е отговорност на полицията в тази страна да гарантира да не се стига до подобно насилие".

Съобщава се за нападната журналистка от радио "Свободна Европа" от крайни националисти пред парламента.

Към 23.30 ч. българско време македонската полиция започна да разгонва демонстрантите пред парламента с шокови гранати, за да евакуира депутатите, които все още са в сградата.

В опит да овладеем обстановката в и пред парламента ние наредихме на полицията да използва всички мерки, каза вътрешният министър Агим Нухиу.

Използваме шокови гранати, за да позволим евакуацията на депутатите, заяви той.

Към 00.15 ч. властите обявиха, че депутатите вече са евакуирани. Пред парламента обаче остават крайнодесни демонстранти.

На изборите на 11 декември миналата година ВМРО и Груевски спечелиха най-много места в парламента, но така и не успяха съставят коалиция с партиите, представляващи албанското малцинство, за да могат да продължат да управляват.

Партията на Заев СДСМ се договори за коалиция с три албански партии и създаде ново мнозинство в парламента от 69 депутати от общо 120.

Президентът Георге Иванов, близък съюзник на Груевски, обаче отказа да връчи на Заев мандат за съставяне на правителството, обвинявайки новата коалиция в намерение да разпокъса Македония.

Кой е Талат Джафери?

Талат Джафери е роден през 1962 г. в гостиварското село Форино. Учи във Военната академия на Югославската народна армия. Специализира във Военната академия „Михайло Апостолски” в Скопие.

Участва във Военния конфликт в Република Македония през 2001 г., като е висш офицер в рамките на армията на Република Македония, но впоследствие дезертира и се включва в албанската Армия за национално освобождение. Там действа под името командир Форина.

В периодите 2002-2004 и 2008-2013 г. е депутат в Събранието на Република Македония. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

6

Red or Dead

27.04 2017 в 23:14

PURE EVIL....с ПОРЕДНАТА провокация...

12139

5

Диян

27.04 2017 в 23:09

Поднулев, дане си в цикъл, че ще лееш кръв? Превързвай се...

8522

3

araX

27.04 2017 в 22:20

А дано, ама надали. В македонско може кръв да се лее, а тук само се блее ;)