Френската телевизия M6 разказва за министър Данов в репортаж за злоупотреби

ОFFNews 03 ноември 2014 в 16:16 12243 11

Иван Данов
Иван Данов

Министърът на инвестиционното проектиране в кабинета "Орешарски" Иван Данов стана герой във филм на френската телевизия M6 за данъчните измами.

Примерът с Данов се цитира като особено куриозен в материала. Авторите посочват:

„Фантастична злоупотреба на човек, който се оказва изненадващо български министър. Той си е взимал помощите за безработица, докато е бил на държавната служба”.

В репортажа в предаването на "Zone Interdite" на тема " Мними безработни, укриване на доходи, работодатели измамници – те ни струват 80 милиарда евро" се разглеждат проблемите със събирането на данъци във Франция. По последни данни дефицитът на Франция за тази година е 90 млрд. евро.

Скандалът с арх. Данов избухна още миналата година, когато стана ясно, че той е източил 15 000 евро от френската социална система.

Данов е получавал помощи за безработен във Франция, докато е преподавал и въртял бизнес в България. В същото време е декларирал, че живее и търси работа във Франция, което не отговаря на истината. Данов получава помощи до юни 2005, когато е отписан от бюрото по труда, защото пропуснал да си подаде декларацията. Общо в сметката му са влезли неправомерно 14 707,50 евро от солидарния фонд за сметка на френските данъкоплатци.

Френският наказателен кодекс предвижда за това престъпление пет години затвор и 37 500 евро глоба. За щастие на българския министър, той няма как да бъде осъден на затвор, тъй като е изминала 5-годишната давност. Френската служба по заетостта обаче може да го осъди да върне парите, получени докато е живял в България, плюс лихвите и сериозна глоба. Давността за тези престапления е 10 години.

У нас Данов се прочу и с друго - оглави министерство, което месеци наред на практика не съществуваше и не функционираше. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!