Quantcast

Данов призна с половин уста, че е точил помощи във Франция

Последна промяна на 07 юни 2013 в 13:12 4359 10

Иван Данов. Снимка: БГНЕС
Иван Данов. Снимка: БГНЕС

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов обяви, че "има частица истина в информациите" за неправомерно получавани от него социални осигуровки във Франция в интервю за БНР. Той добави, че "това, което се представя, не е точно това, което се е случило", визирайки разследването на сайта "Бивол", според което за година като мним безработен е взел около 15 000 евро от солидарния фонд на френските работещи. "Не съм бил информиран за това, което се е случило, тъй като от 2005-а година не съм ходил във Франция", каза Данов и обеща днес да даде подробности по този въпрос.

Твърдението му, че не е посещавал Франция от 2005 г. всъщност по никакъв начин не опровергава разследването - периодът, в който Данов е получавал френските социални помощи, паралелно развивайки бизнес и преподавателска дейност в България, е между лятото на 2004 и лятото на 2005 г.

Министърът обеща днес по-късно да даде подробности по въпроса.

Той бе издигнат от премиера Пламен Орешарски за поста на мястото на предишната номинация - арх. Калин Тихолов, само ден след като бе обявен проектосъставът на новото правителство. Тихолов е главно действащо лице в редица скандални проекти - като строежа върху дюните в Несебър ("Дюнигейт"), където е автор на подробния устройствен план за парцела и Общия устройствен план на Царево, който предизвика наказателна процедура срещу България.

Иван Данов и Калин Тихолов са колеги от архитектурния университет (УАСГ) в София, където са делили общ кабинет.

Какво ще работи новото министерство

"От доста време виждам недостатъци в процеса на строителство и проектиране и мисля, че мога да бъда полезен, коментира днес Данов. Той хвърли известна светлина върху функциите на новото ведомството, което той ще оглавява.

Към него ще преминат няколко от дирекциите на министерството на регионалното развитие (МРРБ): "Устройство на територията", "Нормативи за проектиране и строителство", "Благоустройство и жилищна политика". Една нова дирекция ще работи за привличане на инвестиции в строителството, предвижда планът на Данов. "Големите европейски проекти остават в МРРБ. За останалите ще отговаряме ние", каза той.

Работата на министерството ще започне от кадастъра, уточни министърът. Той е основа на проектантския процес и е важен за яснота на собствеността. До момента 17,9 процента от територията на страната е покрита с кадастрални карти, но качеството на картите е проблем, посочи Данов.

Данов коментира и въпроса за санирането на жилищата. По думите му са наложителни известни промени в Закона за етажната собственост за улесняване на процеса. "Законът за устройство на територията също трябва да се промени – той е практически изчерпан", заяви той. Трябва да се очертаят ясни правила, да има предвидими процедури. Въпроса за премахването на незаконни сгради той коментира неопределено с думите, че това е сериозен проблем, който трябва да се реши. Трябва да започне дискусия с "обществата", които живеят там, добави министърът.

Тепърва министърът ще сформира екипа си. "Ще разчитам на професионалисти. Искам да работя с малък екип. Не искам да товаря излишно бюджета с формиране на ново министерство", каза той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.02 2014 в 09:44

Не мога да си представя как може да има действащ министър в действащо правителство към когото има силно подозрение за кражба! Това е петно върху цялото правителство и разбира се върху всички нас българите. Орешарски, мин.председател, към когото ЕС отправи упрек "в изкривяване на истината" т.е. в лъжа, НЕ Е ЧАСТНО ЛИЦЕ! Той и правителството което ръководи олицетворяват България - всички нас! Разбирате ли - всички нас! НЕВОРЯТНО НАХАЛСТВО И НЕХАЙСТВО!

07.06 2013 в 22:03

Не исках да покажа грубо отношение , но явно ми е много тънка иронията.

07.06 2013 в 16:35

И за минувача. Ама той явно минал, писал глупости, заминал. Прав му път !

07.06 2013 в 16:31

Министър - лъжец и мошеник. Нещо вече нормално за у нас. Проектирал все мафиотски и незаконни строежи - сиреч голям спец, по Българските стандарти единствено. А скоро ще стане и подсъдим във Франция. Тогава сигурно ще го обявят за съратник на Че Гевара.

07.06 2013 в 16:11

За Поля ли питаш? Изживява катарзис...:)

07.06 2013 в 16:09

Къде са ония, дето пишеха тук, че "Биволъ" лъжат и манипулират за случая ?

07.06 2013 в 16:09

Орешарски затова иска проверка на властовите ешалони.

07.06 2013 в 15:54

Майтапиш ли се, или сериозно смяташ, че министър - измамник и лъжец не е проблем?!

07.06 2013 в 14:29

Трябваше да минат 12години за да узрее държавата,че спонсорските проекти трябва да имат предварително заготвена част,така че инвестиционният проект да бъде ускорен. Дали това е кадастралната част,дали това е конструкция на производствен цех,някои компоненти на производствената технология. Целта е да се състави банка от комплектовъчни компоненти ,ускоряващи както оформяне на цената,така и сглобяването на окончателния проект. Остава финансовата обосновка,която е предложението за финансирането,добило названието "Проект". Това се предвижда в новото министерство за инвестиционно проектиране.
+ако отворите страницата Small and Middle Enterprises ще се запознаете по-подробно

07.06 2013 в 13:54

Кво сте го захапали , човекът. Той не е измамил все още нашето законодателство , нали. Пък и не е нужно да се отиде до централния офис на някоя банка , заради обикновен достъп до сметката. Хихихи. Искате да кажете , "че човекът има сестра" , и че екипът му ше работи на такъв принцип.