Франция затваря свои посолства и училища заради Мохамед

Лъчезар Вълев 19 септември 2012 в 13:24 3657 1

Париж. Снимка: pik
Париж. Снимка: pik

Франция затваря свои посолства, консулства и училища в около 20 мюсюлмански страни като превантивна мярка срещу протести против карикатури на пророка Мохамед, предаде "Франс прес".

Мярката ще бъде приложена от съображения за сигурност, като засега няма сигнал за конкретна заплаха за френските представителства в мюсюлманския свят.

Институциите ще бъдат затворени в петък, денят на голямата молитва за мюсюлманите.

В сряда бяха затварени всички френски представителства в най-голямата мюсюлманска страна Индонезия.

„От съображения за сигурност и по инструкция от Париж посолството на Франция ще бъде затворено този петък, 21 септември, а всички френски представителства в Индонезия, включително училищата, няма да работят в четвъртък и петък”, гласи комюнике на френския шарже д’афер към посолството.

Според дипломатическият представител е възможно карикатурите във френския седмичник да провокират масови демонстрации, особено срещу френски институции.

"Дадох инструкции да се предприемат специални мерки за сигурност във всички държави, където би могло да възникне проблем", обяви Фабиюс. Той също призна, че е "разтревожен" от възможността да има враждебна реакция на карикатурите, публикувани от сатиричен седмичник. Френският съвет на мюсюлманското вероизповедание вчера осъди "най-остро този нов ислямофобски акт" и отправи призив към мюсюлманите в страната "да не се поддават на провокацията".

Междувременно в събота в центъра на Париж ще се проведе масов протест срещу антимюсюлманския филм „Невинността на мюсюлманите”, пише вестник “Фигаро”.

Организаторите на демонстрацията призоваваха в социалните мрежи всички желаещи да се съберат в събота на площад „Трокадеро”.

За същия ден е предвидена и още една подобна акция – около парижката джамия.

Френските власти все още не са дали разрешение за провеждането на нито една от двете демонстрации.

Преди седмица група мюсюлмани се опитаха да проведат протест около американското посолство в Париж, без да са получили разрешение за това.

В резултата на това бяха ранени шестима служители на реда, а 152 от демонстрантите бяха арестувани. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови