ЕС подкрепя Чехия и се надява Путин да изтегли войските от границата с Украйна

Пражките власти поискаха руското посолство да освободи част от общата площ завлядяна през 1968-а

OFFNews 19 април 2021 в 21:23 2502 0

Ян Хамачек

Министрите на външните работи на страните от ЕС са изразили днес единодушна подкрепа и съпричастност с решението на Прага да прогони 18 руски представители заради взривяването на военни складове в Чехия от руски военни служители през 2014 г. Това съобщи след онлайн заседанието на Съвета на ЕС върховният европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той уточни в отговор на въпрос, че Чехия не е искала останалите държави от ЕС също да изгонят руски дипломати. По неговите думи ЕС не подготвя допълнителни санкции срещу Русия. Така стоят нещата засега, но може да се променят, поясни Борел.

Той отбеляза, че Русия е струпала по украинската граница 150 000 военни, което е най-мащабното разгръщане от този род в историята. Борел изрази надежда президентът Владимир Путин да послуша настояванията на германския канцлер Ангела Меркел и на президента на САЩ Джо Байдън, и да изтегли войските.

ЕС днес изпраща общо послание, че руските власти са отговорни за сигурността и здравето на Алексей Навални, заяви върховният представител. Той настоя Навални да получи достъп до лекари, на които има доверие.

Чешкият първи вицепремиер, вътрешен и временен външен министър Ян Хамачек заяви, че действията на Русия, обявила за персона нон грата 20 служители на посолството на Чехия в отговор на изгонването на 18 руски дипломати от Прага, са парализирали дейността на дипломатическото представителство, предаде ТАСС.

В посолството на Прага в Москва са работили близо 30 служители, командировани от Чехия, и сега там остава да работи само консулският отдел, обясни Хамачек. Чешкото външно министерство планира да изпрати в Москва част от дипломатите, работещи в генералните консулства на страната в други региони на Руската федерация. Реакцията на Русия след изгонването на нейни дипломати от Прага се оказа по-силна от очакванията, внушени от досегашната практика в подобни случаи. Затова Чехия ще обмисли по-нататъшни действия в тази връзка, заяви Хамачек. 

Прага експулсира в петък дипломатите от мисията на Москва поради подозрения, че руски разузнавателни агенции са замесени в експлозия в склад за боеприпаси в Чехия през 2014 година. Осемнайсетте служители и техните семейства са отлетели от Прага за Москва в днес 17 ч. местно време със специален самолет на правителствения авиоотряд "Россия". Самолетът с чешките дипломатическите служители и техните семейства е излетял от летище Шереметиево в 20,06 ч. московско време и трябва да кацне в Прага в 21,30 ч. местно време.

Чешкият външен министър говори, след като информира днес по време на видеоконференция колегите си от ЕС за развитието на ситуацията около "случая Върбетице" - село в източната част на страната, където се е намирал взривеният оръжеен склад.

"Помолих нашите съюзници да проявят солидарност с нас. Очаквам още днес да видим израз на тяхната подкрепа за нашите действия. Чехия стана жертва на операциите на руските спецслужби", каза Хамачек.

Според публикации на местни и британски медии, мунициите във взривеният склад са били преназначени за Украйна и са били собственост на българският търговец Емилиян Гебрев. Той бе отровен от вещество, което е близко до Новичок. Същите агенти на руското разузнаване, който са заподозрени за взрива в Чехия и за отравянето на бившия руски шпионин Скрипал, са били по същото време в България, спoред разследване на Belingcat. Днес Гебрев отрече оръжията да са били на неговата компания.

Днес пражките власти поискаха руското посолство да освободи част от общата площ, която заема. Става дума за територия, която до 1968 г. е била част от прилежащия парк Стромовка. Съответното искане е изпратено до правителството на Чехия, съобщи в Туитър кметът на район Прага-7 Ян Чижински.

Градският съвет на Прага призова правителството на Чехия да проведе преговори за привеждането на площта на посолството на Руската федерация в съответствие със състоянието й отпреди нахлуването на войските на Варшавския договор през 1968 г., написа Чижински.

Чешката телевизия уточни, че става дума за половин хектар земя, където градските власти да засадят цветя и дървета, както е било до август 1968 г., когато на територията бил разположен лагерът на една от съветските военни части.

Обявените от руските власти за персона нон грата служители на чешкото посолство напуснаха Русия, предаде ТАСС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови