Египет внесе меморандум срещу Израел в Международния съд на ООН

Съдът в Хага започва изслушвания за политиката и действията на Израел в окупираните палестински територии

OFFNews 19 февруари 2024 в 12:48 635 0

Войната Израел-Хамас

Снимка GettyImages

Международният съд на ООН в Хага започва изслушвания за политиката и действията на Израел в окупираните палестински територии. Египет обяви, че е внесъл меморандум, в който обвинява Израел в незаконни практики в палестинските територии. Утре се очаква Съветът за сигурност на ООН да гласува резолюция, поискана от арабските страни, представлявани от Алжир, която настоява за незабавно спиране на огъня по хуманитарни причини в Ивицата Газа. САЩ вече наложи вето, предаде Си Ен Ен.

52 държави и три международни организации ще участват в изслушванията, като те ще започнат днес с палестинските представители.

В края на 2022 г., преди началото на войната в Газа, Общото събрание на ООН поиска становище от съда за правните последици от действията на Тел Авив спрямо палестинците в окупираните територии. Тел Авив пое контрола върху Западния бряг и Източен Йерусалим през 1967 г. Към момента сред населението от 3 милиона палестинци живеят и около 700 000 израелски заселници. Палестинците претендират, че тези територии са независима държава със столица Източен Йерусалим.

През януари Международният съд нареди на Израел да предотврати престъплението геноцид в Ивицата Газа и да направи всичко възможно, за да предпази живота на мирното население по време на продължаващата военна операция, предприета след атаките на "Хамас" от 7 октомври.

Съгласно преюдициалното решение по делото, заведено от Южна Африка по обвинение към Тел Авив за нарушаване на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид, това също означава, че Израел трябва да допусне повече хуманитарна помощ в обсадените територии. Тел Авив категорично отхвърля обвиненията относно военната си операция, предизвикана от най-тежкото нападение в израелската история. При атаката бяха убити над 1200 души, а други 250 бяха отвлечени в Газа.

Наземната и въздушна военна офанзива на Израел в Ивицата, в отговор на нападението, доведе до смъртта на 28 985 души, а над 68 880 са ранени, отбелязва ДПА.

На фона на това Египет обяви, че е внесъл меморандум, в който обвинява Израел в незаконни практики в палестинските територии.

"Меморандумът отхвърля израелските политики на преследване, расова дискриминация и други практики, които грубо нарушават принципите на международното хуманитарно право и правото за човешките права", каза Дия Рашван, ръководител на Държавната информационна служба, египетската държавна медийна организация.

Той допълни, че Египет ще изложи устно аргументите си пред висшия съд на ООН на 21 февруари.

"Меморандумът и обосновката му потвърждават отговорността на Израел "за всички тези незаконни от международноправна гледна точка актове, които изискват незабавното изтегляне на Израел от окупираните палестински територии, включително Източен Йерусалим", и компенсирането на палестинците, заяви Рашван.

През 1979 г. Египет стана първата арабска държава, която подписа мирен договор с Израел. Отношенията между двете страни обаче достигнаха най-ниската си точка заради продължаващата израелска военна операция срещу Ивицата Газа, която на юг граничи с Египет. Кайро се опасява, че очакваната израелска атака срещу граничния град Рафа може да предизвика масово бягство на стотици хиляди палестинци към египетския Синайски полуостров. 

Миналата сряда арабските страни в ООН потвърдиха подкрепата си за алжирската проекторезолюция, която призовава за незабавно прекратяване на огъня в Газа и безпрепятствена хуманитарна помощ на фона на задаващата се сухопътна инвазия на Израел в Рафа.

Посланикът на Съединените щати в ООН Линда Томас-Грийнфийлд предупреди, че ако предложената от Алжир резолюция излезе за гласуване в Съвета за сигурност на ООН, както е изготвена, тя няма да бъде приета от Вашингтон.

В изявление в събота Томас-Грийнфийлд каза, че Съединените щати работят по споразумение между Израел и "Хамас", което ще доведе до освобождаване на заложници и до пауза в боевете за най-малко шест седмици.

"През последната седмица президентът Байдън имаше множество разговори с премиера Нетаняху, както и с лидерите на Египет и Катар, за да прокара тази сделка напред. Въпреки че остават пропуски, ключовите елементи са на масата. Ние вярваме, че тази сделка представлява най-добрата възможност да се съберат отново всички заложници с техните семейства и да се даде възможност за продължителна пауза в боевете, което би позволило повече животоспасяващи доставки от храна, вода, гориво, лекарства", каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика