Dossier Center: Един от арестуваните във Великобритания българи е помагал на най-издирвания германец

OFFNews 18 август 2023 в 16:16 5119 1

Орлин Русев (45 г.), Катрин Иванова (31 г.) и Бисер Джамбазов (41 г.).

Снимка Архив

Отляво надясно: Орлин Русев (45 г.), Катрин Иванова (31 г.) и Бисер Джамбазов (41 г.).

На 15 август 2023 г. стана известно, че във Великобритания са задържани трима български граждани. Те са обвинени в шпионаж в полза на Русия. Единият от задържаните Орлин Русев е бил собственик на фирма за прихващане на сигнали. Неговите услуги са били използвани от Ян Марсалек, бивш главен оперативен директор на германската платежна система Wirecard, който е заподозрян в измама в размер на 2 милиарда евро.

Това показва доклад на независимия център за разследвания Dossier Center.

Русев е предоставил на Марсалек оборудване, способно да изчислява местоположението и връзките на абонатите на телефонната мрежа. В схемата е замесен и гражданин на Русия. Марсалек най-вероятно е сътрудничил на руските специални служби и сега се укрива от правосъдието в района на Москва.

Тримата българи са задържани през февруари 2023 г. Това са Орлин Русев, Бизер Джамбазов и Катрин Иванова. Те са заподозрени в шпионаж и работа за руските специални служби. Вече са им повдигнати обвинения и в притежаване на фалшиви паспорти и други документи от Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Русев се е преместил във Великобритания през 2009 г., когато е регистрирал две компании - Mytotal TV LTD и Newgentech LTD (и двете вече ликвидирани). Последната се е занимавала с разработка на софтуер.

Профилът на Русев в LinkedIn показва, че той притежава бизнес за електронно разузнаване, което предполага прихващане на комуникации или електронни сигнали. Според Би Би Си Русев има опит в правенето на бизнес в Русия. Разбра се, че мъжът е работил като съветник в българското министерство на енергетиката.

Независимият разследващ център е установил, че Русев е помагал не само на чиновници, но и на един от най-издирваните престъпници в света - главния оперативен директор на германската платежна система Wirecard Ян Марсалек. През 2020 г. Марсалек успя да избяга в Русия и оттогава се укрива там. 

Марсалек и Русев са започнали да се срещат през 2015 г. На 11 май Русев изпраща на финансиста съобщение и документ от Джеймс Киу, говорител на Uphonemobile, китайска компания, която произвежда водоустойчиви телефони и камери за тяло. Компанията предоставя висококачествени персонализирани решения за телефони и таблети. Българинът вече е поръчвал от тях изключително здрав телефон с "доста екзотични характеристики".

Самият Русев скоро подарява на Марсалек и „екзотичното устройство“ – телефон с функции на Samsung със специална а защита от наблюдение. От кореспонденцията става ясно, че българинът е дал на Марсалек възможността да използва протокола за интернет връзка SS7. Този протокол е предназначен за обмен на данни между телефонни оператори: използващите го могат да получат достъп до системата, като регистрират свой собствен частен оператор във всяка страна по света или имат връзки с компания за мобилни услуги.

Изпращайки SMS съобщения до абонатите, използващите системата могат да разберат точното местоположение и връзките на абоната и да получат достъп до файловата система на устройството. Тази уязвимост е използвана например в израелския шпионски софтуер Pegasus. 

Операторската поддръжка на това устройство е извършена от руснака Антон Гришаев, който живее в Чехия. Кореспонденция показва, че той е отговорен за пренасянето на номера на Марсалек от немския мобилен оператор към T-Mobile CZ (Чехия) - вероятно там е имал възможност за достъп до вътрешната система.

Тази схема позволява на Марсалек да изпраща SMS съобщения до абонати, които го интересуват, и да намира данни за тяхното местоположение. И когато е свързана специална програма, той може да получава информация за обажданията, IP адресите, с които са се свързали други SIM карти, както и за IMEI и IMSI, за да установи пълен контрол над устройството. Освен това преминаването към друга мрежа позволява да се избегне контрола на германските служби.

Русев обещал на Марсалек Гришаев сам да конфигурира SIM картата на финансиста в Чехия.

Когато британски следователи обясниха, че Русев има опит в правенето на бизнес в Русия, те може да са имали предвид именно Антон Гришаев. Съдейки по страницата му в социалната мрежа Linkedin, от 2007 до 2014 г. Гришаев е оперативен директор на AmeuroTel. Фирмата е основана през 2005 г. и е със седалище в Кипър. Предоставя международни телекомуникационни услуги, гласови линии и линии за данни по целия свят.

Втората компания, свързана с Гришаев, е CloudTelecom, която също предоставя телекомуникационни услуги и предлага решения за високочестотна търговия. Сега и двата сайта на фирмите на Гришаев са неактивни. Архивната страница на сайта показва, че през 2013 г. като компания майка е посочена руската ElComTel в Москва. Останалите офиси са разположени в Чехия, Германия и дори Великобритания. Трябва да се отбележи, че английското представителство на Cloud Ltd. се е намира в Съфолк, където според Би Би Си е живял Русев.

През 2015 г. представителството в Чешката република изчезва от сайта и вместо британска компания се появява компания, регистрирана в Латвия. До 2017 г. в Рига остана само едно представителство, а информацията за ElComTel изчезва. 

Промени настъпваг и в самия ElComTel  - компанията сменя адреса и името си. Самият Антон Гришаев не е сред основателите, но сестра му Олга Сергеевна Гришаева е в списъка на участниците. Антон и Олга Гришаеви са родом от затворения град Северск, Томска област. Имат завод за производство на обогатен уран и плутоний. В открити рускоезични източници практически няма информация за Антон Гришаев. Съдейки по базите данни, той отдавна не живее в Русия.

Ян Марсалек е бил член на борда на директорите на разплащателната услуга Wirecard, която работи с високорискови транзакции. През 2020 г. бяха разкрити мащабни манипулации с вътрешната отчетност на компанията, след което компанията фалира. Оказа се, че ръководителите на Wirecard са записали почти 2 милиарда евро в баланса на фирмата, която всъщност не съществува. 

По-рано независимият център за разследвания многократно писа за връзката на Марсалек с руските спецслужби. Според досието след бягство от Австрия Маршалек се укрива в Русия под закрилата на 6-та служба на УС на ФСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки