Дойче веле: Вземете си бележка, госпожо Меркел!

Йенс Турау 05 август 2016 в 17:22 5888 7

Германците се тревожат от тероризма и притока на бежанци и критикуват канцлерката за досегашната ѝ политика. В същото време обаче те са съгласни тя да ги управлява и занапред, показва актуално национално допитване.

Йенс Турау коментира резултатите от проучването:

За Ангела Меркел се знае, че не обръща особено внимание на допитванията. Но последното сигурно ще я накара да се замисли. 65% от хората са недоволни от нейната политика по отношение на бежанците и политическото убежище, като спрямо април недоволните са нараснали със 7 на сто. Една от причините за тази тенденция се вижда веднага: в периода между последното и настоящето допитване се случиха атентатите във Вюрцбург и в Ансбах, както и масовото убийство в Мюнхен.

В резултат - одобрението за работата на канцлерката спадна от 59 на 47 процента. Нейният най-сериозен критик и опонент, баварският премиер Хорст Зеехофер, си вдигна рейтинга с приблизително същия процент и почти достигна равнището на Меркел.

Тревогите не се взимат насериозно

Разбира се, масовото убийство, извършено от психопат в Мюнхен, няма нищо общо с бежанската политика на Меркел. Двамата атентатори от Вюрцбург и Ансбах също отдавна са в Германия, тоест – не са пристигнали с големия поток бежанци от последната година. Независимо от това несигурността, която изпитват хората, ясно се чувства: 76% се боят от нови атентати в Германия.

Налага се усещането, че канцлерката не взима на сериозно тревогите на хората. За това усещане допринася и изчаквателният политически стил на Меркел. Тя прекъсна отпуската и се изправи пред журналистите в Берлин с голямо закъснение – чак няколко дни след покушенията. Това обаче показва и друго: жената има здрави нерви и гледа да не се надига истерия. Да, но за мнозина в Германия нейните изисквания са непосилни.

Жълт картон за Меркел

Какво следва от всичко това? Дали звездата на Ангела Меркел постепенно залязва – на 11-та година от канцлерството ѝ? Не, резултатите от допитването не показват такава тенденция. Очевидно хората добре се ориентират и умеят да разграничават нещата. Във връзка с възхода на баварския премиер Зеехофер 64 процента от анкетираните все пак смятат, че неговата партия ХСС гледа само собствения си интерес, а не успеха на правителството, в което е коалиционен партньор. Германските избиратели не обичат скандалджиите.

И още: критиката към Меркел наистина расте, но германците засега не виждат друга алтернатива. За голяма изненада политическото настроение в страната не се влияе особено от спадащия рейтинг на Меркел: ако утре имаше избори за Бундестаг, ХДС и ХСС пак щяха да спечелят 34%. Десните популисти от „Алтернатива за Германия” не успяха да си вдигнат рейтинга след покушенията в Германия и си стоят на 12 процента – за това роля навярно играят и публичните борби за власт вътре в партията.

Резултатите от допитването могат да се обобщят така: жълт картон, можете да управлявате и занапред, госпожо Меркел, но под гаранция. И, ако обичате, вземете си най-после бележка, че ние, гражданите, се тревожим!

Ясна оценка за Ердоган

За Меркел положението може да стане особено опасно, ако и занапред държи на сделката с Турция за бежанците. Германците единодушно осъждат случващото се в Турция: 90% от анкетираните смятат, че там демокрацията е в опасност. И настояват за ясен курс: Меркел в краен случай да отмени сделката или поне да не допуска безвизов режим с Турция. Така мислят цели 70 на сто от хората.

Очевидно в момента германците не виждат друг политик, освен канцлерката, комуто могат да поверяват държавното кормило. Но Меркел вече няма как да лежи на тези тънки лаври.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12455

7

merypoup

05.08 2016 в 21:24

Колко нагъл лъжец и манипулатор трябва да си за да твърдиш, че..."Двамата атентатори от Вюрцбург и Ансбах също отдавна са в Германия, тоест – не са пристигнали с големия поток бежанци от последната година."

Това че са пристигнали през 2014, а не през 2015 изобщо не променя нещата. И ако предположим, че тогава са приели много по-малко "бежанци" и двама изтрещяха за две години, то колко ли от миналогодишните над милион се очаква да изтрещят скоро.

12311

6

Gusta Roro

05.08 2016 в 19:57

Меркел трябва да довърши стартирания от господарите и план по разграждането на ЕС. На най-великата страна на света не и трябва конкурент в печатането на валута.