Байдън: Взривът в Полша може да не е от изстреляна от Русия ракета

OFFNews 16 ноември 2022 в 07:05 4347 5

Джо Байдън

Снимка БТА архив

САЩ и страните от НАТО ще проведат пълно разследване преди да предприемат действия, каза президентът Байдън

Взривът, при който загинаха двама души в Полша, по първоначална информация може да не е причинен от ракета, изстреляна от Русия, заяви американският президент Джо Байдън, цитиран от Ройтерс. 

Байдън говори, след като световните лидери, които участват в срещата на Г-20 в Бали, проведоха извънредна среща заради смъртоносните експлозии в Полша, за които Украйна и полските власти заявиха, че са причинени от произведени в Русия ракети. 

Запитан за твърденията, че взривът е свързан с Русия, Байдън каза: "Има предварителна информация, която оспорва това. Не искам да говоря преди да проведем пълно разследване, но е малко вероятно, според траекторията, ракетата да е била изстреляна от Русия, ще видим". САЩ и страните от НАТО ще проведат пълно разследване преди да предприемат действия, каза още Байдън.

В същото време в тази сутрин репортерът на АП от президентския пул в Белия дом Шунг Мин Ким написа в Туитър, че първоначалните данни предполагат, че ракетата, която удари Полша, е била изстреляна от Украйна по идваща руска ракета.

Срещата в кулоарите на форума Г-20 беше свикана от президента на САЩ в хотел "Гранд Хаят", където е отседнал в Бали, след като двама души бяха убити при експлозия в село в Източна Полша, близо до границата с Украйна. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъди с полския външен министър Збигнев Рау и с украинския външен министър Дмитро Кулеба експлозията в Източна Полша и координацията на нейното разследване и по-нататъшните стъпки, информира БТА. 

"Разговарях с полския външен министър Рау и украинския Кулеба относно експлозията в Източна Полша. Съгласихме се да поддържаме тясна координация през следващите дни, докато тече разследването и се определят подходящите следващи стъпки", написа Блинкен в Туитър. 

Американски официални представители съобщиха, че по първоначални данни ракетата, ударила Полша, е била изстреляна от украинските сили по приближаваща руска ракета, предаде АП.

От своя страна CNN с позоваване на военен представител на НАТО съобщи, че самолет на пакта, летящ над полското въздушно пространство във вторник, е проследил траекторията на ракетата, която е паднала на територията на Полша. "Информацията с радарните следи беше предоставена на НАТО и Полша", добави източникът на CNN. Самолетите на НАТО извършват редовно наблюдение около Украйна от началото на руската инвазия. Самолетът, който е летял над Полша във вторник, е извършвал мониторинг на събитията в Украйна. Официалният представител на НАТО не каза кой е изстрелял ракетата, която е била проследена до падането й в Полша, нито откъде е била изстреляна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1015

5

jvader

16.11 2022 в 12:45

Дори и да е била руска, в името на снижаване на напрежението, ще бъде обявено, че не е. Понякога се прилага пряка вербална комуникация към противниковата страна, т-нар. strategic messaging, с оглед постигане на определена цел. Тази цел не е задължоително да бъде видима за общественото мнение, но въпреки това да е с основна важност. По мое мнение, ако думите на Генерал СВР са верни и на Русия са поставени цитираните от него условия, едно допълнително натягане на обстановката в този момент, е абсолютно ненужно. Изменената политика на САЩ не предполага "поставянето на противника в ъгъла", без пространство за реагиране.

625

4

1215

16.11 2022 в 10:46

Днес ще бъде славен ден за тролската пасмина.Бяха се поздухали напоследък ,като пръднали зайци в зелева градина.

-1655

3

ob1

16.11 2022 в 09:42

Може бе, всичко може... може и путкин да е нормален, може и веждата да има повече от един ганглий между ушите си.

Също така можеше и да няма война, ама има. Та вина за жертвите в нея имат сатрапът, който я започна, боклукът, който го следва и мизерниците извън руZия, които го подкрепят.

345

2

Джендо Джедев

16.11 2022 в 09:34

Веждичка,

Много си ранобудна тая сутрин! Ти ли си на наряд днес? Гледам - другите тролове ги няма. Явно са почиваща смяна.

А иначе - какви лъжи, какви 5 лева? В нормалните страни се събират и изясняват факти и след това се прави заключение. И в тоя случай е така. Това не са ти методите на матушката ти да вряска за нацисти, наркомани и биолаборатории в Украйна.
 
X

Подкастът на OFFNews