Армия на дроновете. Украйна създаде първите в света ударни роти за безпилотни летателни апарати

OFFNews 29 март 2023 в 11:59 7729 7

Снимка Михайло Фьодоров

Пикапите, с които са оборудвани ротите на Армията на дроновете ще позволят в частност да се правят бързи удари в тила на врага.

Първите три в света ударни дронови роти са готови да влязат в бой в редиците на Въоръжените сили на Украйна, съобщи в Телеграм вицепремиерът и министър на цифровата трансформация в украинското правителство Михайло Фьодоров. Армията на дроновете е създадена от частни дарители.

„Украинската армия активно се трансформира и натрупва уникален опит в най-технологичната война в историята. По-рано съвместно с Генералния щаб беше обявено създаването на първите в света ударни роти за безпилотни летателни апарати С изцяло нов подход към управлението, обучението и доктрината за използване на дроновете.

Днес първите три ударни роти на БЛА са готови за бой. С участието на партньорите ни те бяха напълно окомплектовани. Бяха предадени пикапи, атакуващи коптери (дронове) и оборудване Starlink. Всички дронове са украинско производство. Оборудването за ударните роти на Армията на дроновете е закупено от частни дарители.“ – написа Фьодоров

Дроновете ще изпълняват разузнавателни и ударни мисии. Те ще насочват артилерията, ще помагат на войниците да бъдат възможно най-ефективни по време на градски битки и ще спасяват животи. Пикапите ще са необходими за „набези“ на мобилните групи в тила на врага, доставка на стоки и евакуация на ранени. Starlinks са нужни за непрекъсната комуникация на бойното поле. „Всичко това е нашето конкурентно предимство пред руснаците“, допълни вицепремиерът на Украйна.

Проектът за Армия на дроновете се развиваше в рамките на президентската инициатива UNITED24, докато не прерасна в гигантска държавна програма за подкрепа на развитието на безпилотната авиация.

„Смелостта и технологиите ще направят много за нашата победа. За да не загубим най-добрите си хора. Продължаваме да развиваме Армията на дроновете заедно с Генералния щаб, Специалните свързочни сили, Министерството на отбраната и UNITED24“, обобщи министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12407

7

Bad Horse

30.03 2023 в 09:09

McCarthy, думите имат общо прието значение, което всички трябва да ползваме, за да можем да общуваме ясно. Левите са факири на преиначаване на думи и измисляне на нови думи. Отказвам да участвам в тяхната игра. "Модерно" значи "ново", "последната дума на техниката, науката, изкуството и т.н." Не означава "оригиналност и себеотрицание". Украинците показват оригиналност и себеотрицание, това е вярно, но не ги прави "най-модерната армия в света". Колкото до това че минавали всякакви познати граници... какви са ти границите? Родезийската лека пехота показва невероятна оригиналност и себеотрицание... Финландците през Зимната Война... Бурите в Бурските Войни... Нашата история също има такива примери...

-656

6

McCarthy

30.03 2023 в 01:37

Прекрасна новина. Украинската армия е най-модерната в света не заради нещата, които тоя под мене злобно е изредил, а защото комбинира в действията си една изключителна оригиналност и себеотрицание, които излизат от всякакви познати граници!

Изключително се надявам на успех на тази идея, само една забележка към непрофесионалната редакция - да, дрон е чуждица в българския език, да, възприета е докато не се появи български аналог, но "КОПТЕР" изразява една позната тук смес от езиково неумение и самочувствие, което честно казано не знам откъде ви идва.

12407

5

Bad Horse

29.03 2023 в 15:01

6eker4o, чак пък "изцяло оборудвана по натовски образец"... Украинците правят каквото могат с каквото имат. Толкоз. Розовите очила са толкова вредни, колкото и черните. Украинското въоръжение е смес от всичко произведено през последните 60 години от много страни. Офицерите и войниците им също са смес от стари нафталинени фатмаци от съветско време и млади надъхани мъже, които се опитват за няколко години да преобразуват армията колкото за 20. Ще успеят, един ден, да са модерна армия. Този ден не е днес или утре. Градежа не е като разрушаването, иска време. Въпроса е че се движат в правилната посока. Докато ние стоим на едно място.

-529

4

6екеr4о

29.03 2023 в 14:07

Чудесна новина - сбъднаха се очакванията УкраИна да се обзаведе с най-добре подготвената армия в света!

За мен е незабравим момента, в който сред най-кървавите първи месеци на гнидавата окупация на блядовете Дмитрий Кулеба (тоя разкошен мъж, който не се поколеба да натаратори пРезидентина ни по време на официалната си първа визита у нас), с грейнало лице се похвали пред камерите, че за украинската армия се е случило това, за което те дори не са си мечтали - тя да бъде изцяло оборудвана по натовски образец!
Слава на УкраИна!!!
А ние тук подсмърчаме с пРезидентин на главите, както и с вице-президентша, за която написах, че е "интелигентна чифтокопитна", та със звездички ме редактираха, а да не забравя - и с Гълъбарника Му...

22548

3

dolivo

29.03 2023 в 14:00

дано са ги пребоядисали тез пикапи, за сняг са ок...

-240

2

редовно четящ

29.03 2023 в 12:05

Дай Боже всичките им атаки да са успешни и унищожителни! См@рт на окупаторите!

2550

1

alfakentavur

29.03 2023 в 12:02

Орките да не се притесняват.
Когато им свърши музейната техника и извадят на бойното поле конница - конницата ще победи и дроновете и пикапите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!