5 сценария как може да приключи войната в Украйна

Джеймс Ландейл, Дипломатически кореспондент 04 март 2022 в 16:27 14172 21

Снимка Getty Images

Дипломатическият кореспондент на Би Би Си Джеймс Ландейл прогнозира кои са петте вариант са края на военния конфликт

В неяснотата на войната може да е трудно да се види пътят напред. Новините от бойното поле, дипломатическият шум, емоциите на опечалените и разселените - всичко това може да бъде съкрушително. Затова нека се отдръпнем за момент и да помислим как може да се развие конфликтът в Украйна. Какви са някои от възможните сценарии, които политиците и военните планировчици разглеждат? Малцина могат да предскажат бъдещето с увереност, но ето някои потенциални резултати. Повечето от тях са мрачни.

Кратка война

При този сценарий Русия ескалира военните си операции. Увеличават се безразборните артилерийски и ракетни удари по територията на Украйна. Руските военновъздушни сили, които досега играеха сдържана роля, започват опустошителни въздушни удари. Масирани кибератаки обхващат цяла Украйна и са насочени към ключова национална инфраструктура.

Прекъснати са енергийните доставки и комуникационните мрежи. Хиляди цивилни загиват. Въпреки смелата съпротива, Киев пада в рамките на няколко дни. Правителството е заменено с промосковски марионетен режим. Президентът Зеленски е или убит, или бяга в Западна Украйна или дори в чужбина, за да създаде правителство в изгнание. Президентът Путин обявява победа и изтегля част от силите си, като оставя достатъчно, за да запази известен контрол. Хиляди бежанци продължават да бягат на Запад. Украйна се присъединява към Беларус като сателитна държава на Москва.

Този резултат в никакъв случай не е невъзможен, но ще зависи от промяната в няколко фактора: руските сили да започнат да се представят по-добре, разполагане на повече руски сили и спад в изключителния боен дух на Украйна. Г-н Путин може да постигне смяна на режима в Киев и край на западната интеграция на Украйна. Но всяко проруско правителство ще бъде нелегитимно и уязвимо за въстание. Подобен резултат би останал нестабилен и перспективата за ново избухване на конфликт би била голяма.

Дълга война

Може би е по-вероятно това да прерасне в продължителна война. Може би руските сили ще затънат, възпрепятствани от нисък морал, лоша логистика и неумело ръководство. Може би на руските сили ще им отнеме повече време да превземат градове като Киев, чиито защитници се бият от улица до улица. Следва дълга обсада. В тези сражение се усеща отзвукът от дългата и жестока борба на Русия през 90-те години на миналия век за превземане и до голяма степен унищожаване на Грозни, столицата на Чечения.

И дори след като руските сили са постигнали известно присъствие в украинските градове, може би се борят да запазят контрола. Може би Русия не може да осигури достатъчно войски, за да покрие толкова обширна страна. Отбранителните сили на Украйна се трансформират в ефективен бунт, добре мотивиран и подкрепян от местното население. Западът продължава да предоставя оръжия и боеприпаси. И тогава, може би след много години, с може би ново ръководство в Москва, руските сили накрая напускат Украйна, преклонени и окървавени, точно както техните предшественици напуснаха Афганистан през 1989 г. след десетилетие борба с ислямистки бунтовници.

Европейската война

Възможно ли е тази война да се разпространи извън границите на Украйна? Президентът Путин би могъл да се опита да си върне още части от бившата руска империя, като изпрати войски в бивши съветски републики като Молдова и Грузия, които не са част от НАТО. Или пък може просто да се стигне до грешка в преценката и ескалация. Г-н Путин може да обяви, че западните оръжейни доставки за украинските сили са акт на агресия, който оправдава ответни действия. Той може да заплаши, че ще изпрати войски в балтийските държави, които са членки на НАТО, като Литва, за да създаде сухопътен коридор с руския крайбрежен ексклав Калининград.

Това би било изключително опасно и крие риск от война с НАТО. Съгласно член 5 от устава на военния алианс нападение срещу един член е нападение срещу всички. Но г-н Путин може да поеме риска, ако смята, че това е единственият начин да спаси лидерството си. Ако може би е изправен пред поражение в Украйна, той може да се изкуши да ескалира още повече.

Вече знаем, че руският лидер е готов да наруши дългогодишни международни норми. Същата логика може да бъде приложена към използването на ядрени оръжия. Тази седмица г-н Путин постави ядрените си сили в по-висока степен на готовност. Повечето анализатори се съмняват, че това означава, че употребата им е вероятна или неизбежна. Но това беше напомняне, че руската доктрина позволява евентуално използване на тактически ядрени оръжия на бойното поле.

Дипломатическо решение

Възможно ли е, въпреки всичко, все още да има възможно дипломатическо решение?

"Сега оръжията говорят, но вратата за преговори винаги трябва да остане отворена", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Със сигурност диалогът продължава. Президентът на Франция Макрон е разговарял по телефона с президента Путин. Дипломатите твърдят, че Москва се опитва да се свърже с тях. И - изненадващo - руски и украински официални лица са се срещнали за разговори на границата с Беларус. Възможно е да не са постигнали голям напредък. Но съгласявайки се на разговорите, Путин изглежда поне е приел възможността за прекратяване на огъня чрез преговори.

Основният въпрос е дали Западът може да предложи това, което дипломатите наричат "off ramp" - американски термин за изход от голяма магистрала. Дипломатите казват, че е важно руският лидер да знае какво ще е необходимо, за да бъдат отменени западните санкции, така че да е възможно поне споразумение, от което той да излезе с достойнство.

Помислете за следния сценарий. Войната се развива зле за Русия. Санкциите започват да разстройват Москва. Опозицията се засилва, когато чувалите с трупове се връщат у дома. Г-н Путин се чуди дали не е отхапал повече, отколкото може да преглътне. Той преценява, че продължаването на войната може да представлява по-голяма заплаха за неговото лидерство, отколкото унижението от нейното прекратяване. Намесва се Китай, който оказва натиск върху Москва да направи компромис, като предупреждава, че няма да купува руски нефт и газ, ако не се стигне до деескалация. Така г-н Путин започва да търси изход.

Междувременно украинските власти виждат продължаващото разрушаване на страната си и стигат до извода, че политическият компромис може да е по-добър от такава опустошителна загуба на живот. Така че дипломатите се ангажират и се стига до сделка. Украйна, да речем, приема руския суверенитет над Крим и части от Донбас. На свой ред Путин приема независимостта на Украйна и правото ѝ да задълбочи връзките си с Европа. Това може да не изглежда вероятно. Но не е изключено подобен сценарий да се появи от отломките на един кървав конфликт.

Путин е свален от власт

А какво става със самия Владимир Путин? Когато започна инвазията си, той заяви: "Готови сме за всякакъв резултат".

Но какво ще стане, ако това означава той да загуби властта? Това може да изглежда немислимо. Но през последните дни светът се промени и за такива неща вече се мисли. Професор сър Лорънс Фридман, почетен професор по военни науки в Кралския колеж в Лондон, написа тази седмица: "Сега е толкова вероятно да има смяна на режима в Москва, колкото и в Киев."

Защо той би казал това? Е, може би г-н Путин преследва една катастрофална война. Хиляди руски войници загиват. Икономическите санкции се стоварват върху тях. Г-н Путин губи подкрепата на народа. Може би има заплаха от народна революция. Той използва вътрешните сили за сигурност на Русия, за да потисне тази опозиция. Но това се отразява зле и достатъчно членове на руския военен, политически и икономически елит се обръщат срещу него. Западът дава ясно да се разбере, че ако Путин си отиде и бъде заменен от по-умерен лидер, тогава Русия ще види отмяна на някои санкции и възстановяване на нормалните дипломатически отношения. Следва кървав дворцов преврат и Путин е вън.

Отново, това може да не изглежда вероятно в момента. Но може и да не е неправдоподобно, ако хората, които са се възползвали от г-н Путин, вече не вярват, че той може да защитава техните интереси.

Заключение

Тези сценарии не са взаимно изключващи се - някои от тях могат да се комбинират, за да доведат до различни резултати. Но както и да се развие този конфликт, светът се е променил. Той няма да се върне към предишното статукво. Отношенията на Русия с външния свят ще бъдат различни. Европейското отношение към сигурността ще се промени. А либералният международен ред, основан на правила, може би просто е преоткрил за какво е създаден.

Източник: BBC

Снимки: Getty Images

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

27

Не се обяснявай бе. Като прочетена детска книга на детето ми си. То Стефан и още около 10 профила тука са си твои. Владиславово вали ли днес?

-8580

25

Аз си задавам въпроса сега като ти платят за фалшивите коментари от 10 профила какво ще правиш с рублите? Къде ще ти ги обменят?

8053

22

DARTH VADER

05.03 2022 в 00:47

ДАЙ СЕГА ИДЕЯ КАКВО ДА ПРАВИМ ПОСЛЕ С НАШИТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА ГОЛЯМАТА РУСКА ДУША...
СИГУРЕН СЪМ,ШУМКАРИ НЯМА ДА СТАНАТ,ТА ДА МОЖЕМ ДА ГИ ПРЕМАХНЕМ ОТ УПОР...
СИГУРЕН СЪМ,ЧЕ АКО ГИ ИЗБИЕМ КАТО ВРЕДЕН ДИВЕЧ-НЯМА ДА Е ДЕМОКРАТИЧНО...
СИГУРЕН СЪМ,ЩЕ МИМИКРИРАТ ПО СТАР СЪВЕТСКИ ОБИЧАЙ...
Е КАКВО НИ ОСТАВА:)))

8053

21

DARTH VADER

05.03 2022 в 00:31

Hackerman,БИХ ДОБАВИЛ НЯКОЛКО ЩРИХИ И ДРЕБНИ ДЕТАЙЛИ КЪМ ТВОЯ КОМЕНТАР,НО НЕ БИХ СЪЖАЛЯВАЛ АКО СЕ ОСЪЩЕСТВИ ТОЧНО ТАКА...
ДОБРЕ КАЗАНО,БРАВО