Кой ще запали огъня на Лондон 2012

27 юли 2012 в 16:19 6904 1

Снимка: sunderland.gov.uk
Снимка: sunderland.gov.uk

Запалването на Олимпийския огън е може би най-дългоочакваният и емоционален момент на Олимпийските игри.

На кого обаче ще бъде оказана честта да го запали на 30-ите Летни олимпийски игри в Лондон?

Решението за това се пази в строга тайна, уточняват от Британската олимпийска асоциация.

Олимпийският огън е един от основните символи на игрите. Той олицетворява страстта, желанието и силата на духа на участниците в спортното събитие.

"Човекът, който ще запали огънят в Лондон трябва да носи вдъхновение. Хубаво е, че имаме толкова много кандидати, но само един ще бъде избран", заяви спортният коментатор от Би Би Си Бари Дейвис.

Нека видим кои са основните претенденти за честта.

Сър Стив Редгрейв

Редгрейв може да се похвали с цели пет олимпийски медала по гребане, спечелени в периода 1984 - 2000 г. Два пъти е знаменосец на британския отбор по време на откриването на Олимпийските игри през 1992 в Барселона и 1996 г. в Атланта.

Въпреки, че е безспорен фаворит на букмейкъртие, Редгрейв твърди, че е малко вероятно да бъде избран.

"Организаторите искат изненада. С удоволствие бих го направил, но се съмнявам, че ще ми бъде оказана тази чест", коментира той.

Букмейкърите дават коефицент от 1,20 за Редгрейв. 

Дейли Томпсън 

Бивш състезател по десетобой. Спечелил два златни медала от Олимпийските игри през 1980 в Москва и 1984 г. в Лос Анджелис.

За седем години от 1980-та той остана непобеден в една от най-тежките дисциплини на игрите.

Томпсън е добър приятел с шефа на организационния комитет на игрите в Лондон Лорд Себастиан Коу, но в не толкова добри отношения със сър Стив Редгрейв.

"Смятам, че след мен, Себастиан Коу е вторият най-велик олимпиец", заяви пред "Дейли Телеграф" Томпсън.

По думите му Редгрейв не притежава същата класа като Себ Коу.

Букмейкърите дават коефицент от 4,10 за Томпсън. 

Принц Уилям 

Ако принцът запали олимпийския огън, той би нарушил обичаите на кралското семейството, въпреки, че подобно действие ще предизвика широк международен резонанс.

Уилям е посланик на Биртанската олимпийска асоциация и от него се очаква да присъства на олимпийските събития.

Букмейкърите не му дават голям шанс, поставяйки му коефицент от 5.00. 

Дейвид Бекъм 

Бившият капитан на английския национален отбор по футбол, който има записани 115 мача за Англия, е един от главните виновници Лондон да спечели домакинството за игрите.

37-годишният полузащитник на "Ел Ей Галакси" не бе повикан в британския олимпийски отбор от Стюарт Пиърс. Това предизвика острата реакция на Сър Пол Макартни, който заяви, че само идиот може да пренебрегне Дейвид Бекъм.

"Той е символ на нацията и привлича хората. Има не малка заслуга да спечелим домакинството", каза още бившият басист на Бийтълс.

Самият Бекъм призна, че не трябва той да запали олимпийския огън на церемонията по откриването на игрите в Лондон, тъй като тази чест трябвало да бъде отдадена на някой олимпийски шампион.

Коефицентът, който букмейкърите определят за Бекъм е 5.00. 

Сър Роджър Банистър 

Първият човек, изтичал една миля за по-малко то четири минути. Той е живата история на леката атлетика.

Банистър пропусна да грабне златото през 1952 г. на 1500 метра бягане на игрите в Хелзинки. Въпреки това 83-годишният бивш лекоатлет се превръща в икона на спорта.

Шансът му да запали олимпийският огън в Лондон според букмейкърите е 6 към 1. 

Кели Холмс 

42-годишната лекоатлетка триумфира на 800 и 1500 метра на Олимпиадата в Атина през 2004 г.

Британката, която е била сержант в армията, сложи края на кариерата се през 2005 г.

На игрите в Сидни през 2000 г. тя грабна бронза на 800 метра бягане.

Историята 

За първи път в ерата на модерните олимпийски игри олимпийският огън присъства на Олимпиадата в Амстердам през 1928 г. Щафетата с олимпийския огън е въведена за първи път на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. За първи път на зимни олимпийски игри огънят присъства през 1952 г. в Осло.

По традиция огънят се пали месеци преди началото на игрите в планината Олимпия, което изтъква връзката между древните и модерните олимпийски игри.

Той се пренася до стадиона на олимпийските игри най-вече с щафета от тичащи преносители. Внасянето му в стадиона е кулминационният момент по време на откриването на олимпийски игри.

Огънят на Лондон 2012

"Последният ден преди британската одисея с олимпийския огън бе пример за това, как един обикновен акт като носенето на факел може да предизвика толкова вълнение и възторг", пише "Дейли телеграф".

В Северен Лондон още преди 7 ч. факелът пое сър Клайв Уудуърд, бивш състезател и треньор по ръгби, а сега представител на Британската олимпийска асоциация. След това щафетата бе предадена на комика Дейвид Уилямс и на майор Фил Пакър.

Преди да стигне до Олимпийския стадион в Лондон, огънят пропътува 70 дни през цяла Великобритания. Началото на пътешествието му започна на 29 май от нос Лендс енд - най-западната точка на Англия, намираща се в югозападната част на полуострова.

Преди да стигне в Англия, огънят пропътува и осем дни в Гърция. На 10 май той бе запален на древното светилище в Олимпия. Оттам той пътува през цяла Гърция, достигайки на 17 май Атина, откъдето със специален самолет бе отнесен във Великобритания. 

Огънят ще стои запален до края на игрите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови