Пищно шоу открива Олимпийските игри в Лондон

Елица Мартинова 27 юли 2012 в 09:30 4345 0

Снимка: www.london-attractions.info
Снимка: www.london-attractions.info

В петък вечер в Лондон зрелищно шоу ще открие едно от най-значимите събития в света на спорта – 30-ите Летни олимпийски игри.

Начало на 16-дневната Олимпиада ще постави президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох. Церемонията ще започне в 23 ч. българско време.

Организаторите обещават на своите гости зрелищно откриване.

Шоуто струва над 27 млн. паунда, а отговорен за него е режисьорът Дани Бойл.

Името на представлението за откриването е "Островите на чудесата" и ще започне със звука на най-голямата хармонично настроена камбана в Европа.

Стадионът пък ще бъде трансформиран в британска провинция за откриващата сцена "Зелен и приятен", която включва истински животни от фермата. Церемонията ще има специална последователност, в която ще се показва най-доброто от британците.

Както винаги, основният въпрос е кой ще запали олимпийския огън. Най-много залози в букмейкърските пунктове събра знаменитият британски лекоатлет сър Робърт Банистър.

В събота започва истинското спортно забавление. Тогава стартират състезанията по волейбол, тенис, плуване и баскетбол. Същият ден ще бъдат раздадени и първите медали.  

В английската столица ще се състезават общо 10 490 спортисти. Любопитното е, че това е и най-малкият брой атлети на Олимпийски игри от 16 години. За първи път обаче в игрите ще участват толкова много жени. Техният брой в Лондон ще бъде 4 688.

Общо 11 млн. билети са предвидени за зрителите на Олимпийските и Параолимпийските игри. В Лондон ще бъдат раздадени общо 503 медала в 20 различни спортове. 

Очаква се около 2 млн. души да посетят английската столица заради Игрите.

14 милиона ястия ще бъдат сервирани на спортното събитие. Ще бъдат използвани 25 000 филии хляб, 100 тона месо, 75 000 литра мляко и 333 тона плодове и зеленчуци.

За обитателите на Олимпийското село са предвидени и 150 000 презерватива.

От българска страна атлетите на Игрите са 63, което е най-малката бройка за последните 48 години.

Българските спортисти са разделени в 16 вида спортове.

По случай грандиозното събитие кралското семейство ще даде прием в Бъкингамския дворец. В известния Хайд парк пък ще се проведе празничен концерт, в който ще участват групи като Duran Duran, Snow Patrol, Stereophonics и др.

Откриването ще се гледа на живо от над 1 млрд. души по цял свят. Шанс да се насладят на шоуто  на живо от Олимпийския стадион в Лондон ще имат повече от 80 хил. души, сред които кралски особи и знаменитости.

Цените на билетите варират между 1600 и 2012 паунда и все още се продават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови