Александра Жекова – българката, която запази спортното ни достойнство

Деян Спасов 16 февруари 2014 в 15:26 10980 9

Българската гордост на Олимпийските игри в Сочи 2014

Сноубордистката от София днес постигна едно от най-добрите български класирания в историята на зимните Олимпиади.

Александра Жекова се класира в неделя на пето място във финала в дисциплината сноуборд бордъркрос на Олимпийските игри в Сочи. По този начин 26-годишната спортистка записа най-доброто ни представяне дотук в игрите, а и може би до техния край на 23-ти февруари. Класирането на Жекова и донякъде 23-тото място на Никола Чонгаров в мъжката ски суперкомбинация, ни доказват, че в България все пак още има хора, които могат да прославят името ни в зимните спортове.



Усилията на Сани Жекова обаче можеше и да се окичат с медал, ако не бе нещастно стечение на обстоятелствата във финала, което я лиши от бронза в Сочи 2014. След чисто каране, малко грешки и трето време в квалификациите последва много добро време и трето място четвъртфиналите.

На полуфинала нашенката демонстрира висш пилотаж и фотофиниш определи дали тя да заеме първо или второ място в класирането преди последното и най-важно каране, а поздравът на Жекова: „Здравей, България!“ след края на полуфинала, който цяла България имаше възможност да чуе, със сигурност ни изпълни с патриотизъм.

Финалът вървеше перфектно за нашенката до злощастния момент на метри преди края на трасето. Александра Жекова се движеше на трето място и щеше да грабне бронзовия медал, докато не се намеси италианската представителка в сноуборд бордъркроса. 18-годишната Микаела Мойоли не изглеждаше много ориентирана и на един от последните завои, заради тежките условия, буквално се вряза в нашето момиче. Жекова загуби равновесие и съответно мястото, което заемаше до момента. Въпреки това бързо се съвзе, довърши състезанието и се класира на престижната пета позиция.

Италианската състезателка беше дисквалифицирана и закарана в болница, заради контузия в областта на коляното. Италианските медии съобщиха, че Мойоли си е тръгнала със сълзи на очи от пистата, след като буквално отне медала на българската състезателка.

Съдбата днес отново обърна гръб на 26-годишната българка след нещастния случай от 2010г. на олимпийските игри във Ванкувър. Софиянката и тогава отново бе сочена като най-голямата надежда на България за медал и бе избрана да носи знамето на България на откриването на Олимпиадата. Още по време на квалификацията обаче сноубордистката падна и разтегна мускул, с което за жалост приключи участието си на игрите.



Въпреки всичко обаче резултатът на Александра Жекова е най-доброто постижение за България на Олимпиадата в Сочи. В цялостната българска класация за успехи на зимни олимпийски игри пък сноубордистката се нарежда веднага след бронзовите медалисти Ирина Никулчина и Иван Лебанов, сребърната медалистка в шорттрека Евгения Раданова от Торино 2006г. и златната медалистка от Нагано 1998г. Екатерина Дафовска.

Жекова започва със сноуборда през 1999 г., когато е едва на 11 години. Оттогава тренира при баща си Виктор Жеков, който беше и днес с нея на състезанията й в Сочи – най-големият й успех дотук.

От 2007 до 2009 стана два пъти трета и три пъти втора на Световните купи в сноуборд бордъркроса.

Едва през 2011г. стигна до първото място в Световната купа на 24-ти март в Ароза, Швейцария. Българската сноубордистка се пребори за титлата и прослави страната ни както го направи и в днешния ден.

Днес тя може да не се класира на първо място, в края на състезанието дори не спечели и медал, но заради представянето си на Олимпиадата за нас българите Сани остава истински шампион.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!