Quantcast

Петьо Блъсков: Имотът ми в „Изток“ не е „зелена площ“, ще строя детска градина, а не блок

Петьо Блъсков Последна промяна на 27 март 2014 в 18:43 11705 10

Петьо Блъсков
Петьо Блъсков

В OFFNews беше публикувана статия под заглавие „Блъсков вдига сграда в зелена площ на ръба на Борисовата градина”. Като започнем от заглавието, статията съдържа абсолютно неверни и неточни твърдения, въпреки че в разговор с автора й много ясно и конкретно му съобщих правния статус на имота и моите намерения за застрояването му заявени в писмен вид пред съответните служби на столична община.

Категорично не приемам направените в статията внушения за заобикаляне на закона по отношение на застрояването на терена. Не допускам умисъл в написаното, но въпреки това подобно съчинение определено подвежда читателя и го настройва срещу мен, моята собственост и недвусмислено декларираните ми намерения за построяване на детска градина.
За да внеса яснота по поставените в статията въпроси и разчитайки на правото си на отговор, изпращам това писмо, което засяга правното положение на имот ми - 1458 ИЗТОК.

Съгласно одобрения със Заповед № РД-50-09-114/13.04.1989г. застроителен план на ж.к.Изток, имотът ми е разположен в зона „Обществено жилищно строителство”, и предназначението му е за жилищно строителство. В имота никога не е било предвидено или реализирано мероприятие „озеленяване” или друго обществено мероприятие. Имотът не представлява зелена площ. Тези факти са посочени и във влязлото в сила решение на Административен съд София – град от 21.04.2011г. по адм. д.7984/2009 г. от което следва, че вашият репортер заблуждава читателите с фразата „… вдига сграда в зелена площ…”.

През 2005 г. собственикът на имота тогава, майка ми Радка Вълкова, в съответствие с приетия междувременно Закон за устройство на територията, е подала молба за допускане на устройствена процедура и урегулиране на имота, с приложен проект за изграждане на жилищна сграда. Без тази процедура да е приключила, през 2009 г. с Решение № 241 от 16.04.2009г. на Столичния общински съвет е одобрен нов подробен устройствен план за квартала, съгласно който – без да са посочени каквито и да е мотиви – имот 1458 е отреден „за озеленяване”. Решението на СОС е обжалвано от мен като придобил имота по наследство пред Административен съд София-град.
С решение на Административен съд София – град от 21.04.2011г. по адм.д.7984/2009 г., решението на СОС от 16.04.2009 г. е отменено.

Категорично неверни са твърденията в статията, че Столичният общински съвет не е обжалвал горецитираното решение на Административен съд София град, с което отреждането на имота за озеленяване е отменено.
На 25.05.2011г. Столичният общински съвет чрез своя председател е подал касационна жалба срещу това решение.
ВАС е отхвърлил изцяло жалбата на СОС и е потвърдил изцяло решението на Административен съд София град с мотива, че то е валидно, правилно и законосъобразно, тъй като имот 1458 попада в зона за „обществено жилищно строителство”, и винаги е попадал в тази зона.

След горното окончателно и не подлежащо на обжалване решение на Върховния административен съд от 27.07.2012 г., твърдението в статията, че имотът е „спорен” е абсолютно несъстоятелно. Имотът не е спорен, тъй като безспорно по действащия застроителен план предназначението му е „за жилищно строителство”, и това именно ясно и категорично е посочено в окончателното решение на Върховния административен съд от 27.07.2012 г.

След съдебното решение на Административен съд София-град, потвърдено от Върховния административен съд, Столична община е задължена да се произнесе по искането за градоустройство на имота, подадено през 2005 г.

През 2013 г. с мотивирано предложение направено и подписано от мен съм изменил предложения през 2005 г. проект за жилищна сграда, като съм поискал имотът да бъде урегулиран с предназначение „за детска градина”.

Със Заповед РД-09-50-700/16.10.2013 г. Главният архитект на Столична община е допуснал за имота да бъде изработен проект за изменение на подробния устройствен план и създаване на нов урегулиран поземлен имот с отреждане за детска градина.

Указанията на съда са задължителни за Главния архитект на Столична община.

Така стоят нещата и както виждате не вдигам никаква сграда в зелена площ на ръба на Борисовата градина, а работя по уникален проект на детска градина.


Петьо Блъсков

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.04 2014 в 00:08

Детска градина - пълни глупости! Как едно бизнес начинание на този човек не е според изискванията на закона. Всичко е овъртяно през майка му, баба му и леля му, през архитекти, съдии и разни други инстанции. И накрая - детска градина! Айде, стига бе!

28.03 2014 в 14:25

До Ядосвам се!!10:53 28 мар 2014,
Само да Ви поясня. В предишна статия на "ОФФ нюз" пише ясно, че там не е имало нищо - било е градинка и сега е градинка, няма никаква къща на майка му. Блъсков просто си прави далаверата със съдействието на неговите приятели. Купил имота и го записал на майка си, сигурно има защо. крие доходи и той като Цв. Цв. майка му от пенсия е спестила.

28.03 2014 в 13:22

Проблемът в България не са законите, а моралът. Чудно защо ли съм сигурна, че ако аз или майка ми бяхме собственик на имота, щях да получа от съд, община и глав архитект административния вариант на среден пръст.

28.03 2014 в 12:40

Въх, Блъсков, жива да не бях. Детска градина ли ще строиш? Човекът публикувал фалшивата партийна книжка на Софиянски, издателят работещ в момента като вестникарският конселиери на Пеевски, ще строи детска градина… малеее… повЕрвах.

28.03 2014 в 10:53

Тези зеленюги са професионални съсипвачи на каквито и да е нови проекти! Само чакат нещо ново да се чуе или да им се даде поредната мокра поръчка и стой та гледай! Човека си наследил място от майка си, съборили къщата, някой решил, че там ще се озеленява...на човечеца на мястото! После се отметнал и сега някакви псевдо еколози го дебнат...гадове мръсни, не се наядоха! Хванаха една ниша и...да цедят докато капе!

28.03 2014 в 00:03

Еми както се вижда от коментарите, тоя човек ще бъде виновен и ако не построи деЦка градина, и ако построи също. Просто са го нарочили за "лош". Или по-скоро за чужд.

Най-добре ОФФците да земат да публикуват един ОФФициален списък с имена на "наши" и "чужди" (Бочко-наш; Сергей-чужд; Чехльо-наш; Орешарски-чужд; Сингапурски-наш; Василен-чужд; Стойко-наш; Блъсков-чужд; и т.н.).

Ема нема да го направят, щото "нашите" са само 23 на брой лица, еврогейско-педероатлантическа Пета колона.

27.03 2014 в 21:37

Кога беше общественото обсъждане на застроителния план?
От 30 години разни гадове се опитват да застроят градинката между блок 50 и 51 в кв. Изток

27.03 2014 в 21:15

Никога няма да ти простят , че казваш истината.

27.03 2014 в 20:42

Блъсков, хората ти казаха, че не си ти, този, който може да имитира дейност, в полза на обществото, напр. строеж на детска градина. Е, хубаво, ще построиш нещо с еко-тухли, ще го измажеш с органик-боя, ще направиш басейн и ще го напълниш с хлор, така че всички деца да станат руси и най-накрая, в ню-уейф кухнята ще готвят на децата манджи със запръжки. Това си ти, Блъсков, запръжка в старо, гранясало олио!Я си построй едно МОЛ-че и да си дойдем на думата.

27.03 2014 в 19:38

Частна градина ли?