Някой с връзки в Македония плаща десетки хиляди, за да хвали Борисов във Фейсбук

Георги А. Ангелов 11 януари 2021 в 16:21 24441 0

Датата на изборите още не е обявена, официално не е започнала и предизборната кампания, но някой стараещ се да остане в анонимност вече похарчи десетки хиляди за възхвала на премиера Бойко Борисов във фейсбук.

9839 евро (19 223,04 лева). Толкова бяха платили към 8-ми януари за реклама в полза на премиера Бойко Борисов във фейсбук две Фейсбук страници - Vozhda и Zeitgeist България - за по-малко от три месеца. Интересното е, че сред модераторите на страниците има и македонци. Изглежда, че зад двете страници стоят едни и същи хора, твърде вероятно е това дори да е пиар агенция.

След скандалите с политическа реклама покрай избора на Доналд Тръмп и Брекзит, фейсбук пусна инструмента "Библиотеката с реклами". В него всяка изборна, политическа или свързана с национални въпроси реклама може да бъде идентифицирана и се вижда кой е платил за това. По този начин фейсбук се не носи отговорност за съдържанието, но взема парите за реклама.

Страницата "Победител" @Vozhda2021 излиза на шесто място в България по похарчени пари за политическа реклама в последните три месеца с €3305. Тя е създадена на 29.10.2020 г. Четирима от хората, които управляват страницата, са с локация в България, а двама - в Северна Македония. Те са избрали да не се виждат техните имена в социалната мрежа. Всички публикации представляват снимка на премиера Бойко Борисов с текст (меме) лозунг към нея, като "Можеш да спреш при възход, но не и при падение. #Borisov2021". В раздел "Информация" пише само "Граждани за демокрацията и европейския път на България!!".

"Победител" не отговори на въпроса  кой стои зад организацията, зададен през чата на социалната мрежа.

Страницата "Сам срещу всички" отскоро не съществува, защото е изтрита. Но все още се пазят данните за похарчените пари за реклама - 1787 евро. Последната ѝ реклама, която вече е неактивна, е публикувана на 28 декември и е платена от потребител Vozhda (без цифрите). И "Победител", и новата страница на Вожда водят към сайта https://www.vozhda.org/.

"Сам срещу всички" също е използвал картинки с надписи (меме) като новата страница. В характера на меметата обаче се наблюдава сериозна промяна. Първите публикувани картинки, от 8 до 17 декември, са доста шеговити, като хуморът в тях определено е в ущърб на премиера.

След 22 декември фейсбук страницата претърпява внезапен "катарзис" и до края на месеца, преди да бъде изтрита, меметата изведнъж стават в подкрепа на Борисов. Примерно негова снимка и текст: "Премиерът, с който се гордеем! #Pobeditel2021". Същият тип позитивни за имиджа на премиера Борисов картинки, с негови цитати, се публикуват в оригиналната страница "Победител".

Страницата "Бермудският триъгълник" @Triugulnika е похарчила €3791 дадени за политическа реклама за последните три месеца, което я поставя на 5-о място сред всички, дали пари за политическа реклама, таргетирана за България. Един от модераторите (към 8 януари) е в Македония, а трима са с локация в България. Публикациите на "Триъгълника" са плащани от Zeitgeist България. Самата страница на Zeitgeist във Фейсбук е похарчила за самореклама €956. Zeitgeist е създадена на 20.10.2020 г., а дъщерната ѝ "триъгълна" страница на 7.12.2020 г.

В "Бермудският триъгълник" хуморът е подигравателен към политическите врагове на Борисов - президентът Румен Радев, лидерът на БСП Корнелия Нинова и Мая Манолова.

В страницата майка - Zeitgeist България - има два типа публикации. Първият са линкове към сайт за проучвания на общественото мнение. Едно от тях е озаглавено "Как оценявате работата на Министерството на здравеопазването?" Другите публикации са линкове към публикации в tribune.bg и 7dnisofia.bg. Главният редактор на tribune.bg Наталия Габарева заяви пред OFFNews, че медията няма нищо общо с Zeitgeist България и за първи път чува за съществуването на тези страници във фейсбук.

От пресцентъра на ГЕРБ заявиха, че нямат нищо общо с двете Фейсбук страници, не плащат за реклама във фейсбук и не са наемали агенция да ги поддържа. 

Няколко факта подсказват, че зад тези страници във фейсбук и сайтовете им стоят едни и същи създатели. Домейните на zeitgeist-bulgaria.org и vozhda.org са купени през една и съща щатска компания регистратор, а собствениците им са избрали да останат анонимни. Прави впечатление, че са купени в два поредни дни - на 4 и 5 ноември миналата година. И двата сайта са създадени с използването на шаблони на израелската компания wix.com и използват техен хостинг в САЩ. На тях няма почти никаква информация за собствениците им и каква е целта на занятието им. Освен това двата сайта нямат регистрация в Google Ads и Google Analytics, което говори, че създателите им нямат интерес да ги развиват, а само да бъдат използвани за регистрация във фейсбук страниците.

"Zeitgeist България започна като местно политическо движение през 2019 г., фокусирайки се върху социалното съзнание и действията на общността. Скоро станахме признати като силна група от лидери. Привлякохме все повече хора, намерихме много съмишленици и дадохме глас и платформа на тези, които имаха нужда да бъдат чути.

Zeitgeist България води кампании, които насърчават реални решения на някои от най-големите предизвикателства пред обществото. Ние не вярваме, че нещата са такива каквито са и няма друг път напред. Гордеем се, че сме сила за положителна промяна."

Това е единственото съдържание на сайта на Zeitgeist България.

Същата е ситуацията и с vozhda.org. Единственият текст там (запазен е оригиналният правопис) е:

"Кампанията стартира
Ноември 1, 2020

Преди 10 години, Бойко Борисов спечели позицията си на Премиер с обещанието да върне правителството на народа. От тогава той непрестанно се отплаща залоялността и вярата на народа.​

Всеки ден ние осъзнаваме под какъв риск е държавата ни. Идните избори не са само битка за живот, те са битка за живота на всички нас - заедно - да спасим България. Нека бъдем сигурни, че Бойко няма да остане сам в тази битка".

Това, че сред модераторите на тези фейсбук страници има такива с локации в Северна Македония, е интригуващо. Съседите ни от години имат славата на едни от най-добрите интернет тролове. Сайтове с фалшиви новини, списвани от градове в Северна Македония, изиграха сериозна роля за избирането на президента Доналд Тръмп, а наскоро фейсбук свали няколко страници заради фалшиви медицински новини за коронавируса, поддържани в съседната ни държава.

Тъй като България е в състояние на пандемия, е ясно, че няма да има класическа предизборна кампания със срещи с живи хора, а войната за мозъците на хората и техните бюлетини ще се води в социалните мрежи, тоест предимно във Фейсбук.

Въпреки обещанията на социалната мрежа, все още е възможно спонсорираното разпространение на фалшиви новини, показа проверка на OFFNews. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови