Да обереш бедния: Инка за 19,43 лв., захар за 1,92 лв. в помощите

Нели Чолашка Последна промяна на 24 октомври 2012 в 20:44 19427 24

Опашката от социално слаби, пенсионери и инвалиди при първото раздаване на помощи на 13 септември. Тогава те получиха по 12 кг. храни. Сега ще се раздават пакети по 52 кг.

 

Инстантно кафе с екстракт от цикория, познато у нас като Инка, за впечатляващата сума от 19.43 лв. за килограм, ще получат най-бедните у нас при предстоящото второ раздаване на помощите от БЧК.

Проверка в търговската мрежа (където продуктите са по-скъпи, отколкото на борсите) показа, че разфасовки от 150 гр. Инка струват около 1.70 лв. с ДДС, (или 1,36 лв.) без ДДС, което прави 9,06 лв. за килограм.

Кафето от цикория, което трябва да бъде раздадено на социално слабите е 72 000 кг, разпределено в 308 000 пакета по 250 грама. При печалба от 10,37 лв. на килограм, сметките показват, че някой по веригата прибира 746 640 лева. В действителност печалбата е още по-голяма, тъй като такова огромно количество със сигурност е много, много по-евтино от единична разфасовка  в магазин.

Кафе Инка струва 1,68 лв. за 150 грама, ако си го купиш от електронен магазин в интернет.

Помощите за бедни се раздават по програма "Благотворителност", финансирана от Европейския съюз. Изпълнител на програмата е Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), а помощите се раздават от БЧК. В края на лятото от ДФЗ се похвалиха, че са привлекли допълнителен ресурс от 14 млн. евро за храни за бедните. Отделно от тази сума България е получила 4 183 873 евро под формата на интервенционен ечемик от Великобритания и Финландия.

Заради значителната сума, с която се осигуряват храни за 308 хил. бедни, OFFNews се поинтересува какви количества, на каква цена и от кого ще бъдат доставени. 

ДФЗ направи 3 обществени поръчки за общо 15 продукта, като последната беше за инстантно кафе с екстракт от цикория и мед.  Поръчката за Инка, както и за още 8 продукта, спечели едноличен търговец - ЕТ "Фантастика - Георги Цанков". В поръчките е посочена конкретна сума, която се отпуска за всеки продукт и би трябвало да печели фирмата, която е предложила най-голямо количество срещу сумата.

Сумата, определена за инстантното кафе с екстракт от цикория е 1 399 584 лв. (без ДДС), срещу което ЕТ "Фантастика 95 - Георги Цанков" ще предостави 72 000 кг. кафе, което прави 19.40 лв. без ДДС за килограм.

ЕТ "Фантастика - Георги Цанков" е спечелила още поръчките за доставка на захар, олио, зрял фасул, леща, конфитюр, царевично нишесте, вафли и бисквити.

Захар например едноличната фирма на Георги Цанков ще осигури срещу  1.92 лв. за килограм (срещу 5 394 000 осигуряват 2 800 000 кг.). Проверка на OFFNews.bg в суперите показа, че килограм захар може да се намери за 1.89 лв. за килограма. На борсата в момента захарта се предлага за 0.73 лв. за килограм. При доставка на 2 800 000 кг това прави печалба от 3 332 000 лева.

Същата фирма ще осигури за бедните олио за 2.72 лв. за литър, фасул - 1.96 лв. за килограм, леща - 1.40 лв. за килограм, едноплодов конфитюр - 3 лв. за килограм. Тя е спечелила и поръчката за обикновени вафли и бисквити, за които обаче е получила интервенционен ечемик, който трябва да продаде.

В поръчката е посочена индикативната, т.е очакваната, стойност за ечемика и на тази база се получава, че обикновените вафли ще бъдат доставени на цена 5.9 лв. на килограм, а бисквитите - 2.75 лв. на килограм. В магазините опаковани вафли "Чайка" струват 1.69 лв. за 310 гр., което прави колкото предложената "най-ниска цена" от 5.9 лв. за килограм.

Интересно беше и решението помощите да се раздадат на бедните само на два транша тази година. Първата кампания по раздаването на продуктите, която беше открита лично от премиера Бойко Борисов, беше от 10 септември до 2 октомври. Тогава хората получиха общо 12.140 кг. продукти.

Раздаването на останалите продукти трябваше да започне днес, но е отложено за 1 ноември. Забави се доставянето на продуктите до пунктовете на БЧК, обясни за OFFNews шефът на БЧК Христо Григоров. БЧК отговаря за раздаването на продуктите.

Бедните ще получат накуп рекордното количество от 52.750 кг. Според Григоров, няма да имат проблем да си го пренесат, защото често им помагали близки с коли. Той увери, че доброволците на БЧК ще помагат на тези, които не могат сами да си пренесат продуктите.

Бедните трябва да знаят, че при втората акция по раздаване на продуктите трябва да получат:

- брашно – 5 кг. (5 пакета); 
- ориз – 5.5 кг. (11 пакета);
- спагети – 1.5 кг. (3 пакета);
- макарони – 0.8 кг. (2 пакета);
- бисквити – 0.200 кг. (1 пакет);
- захар – 8 кг. (8 пакета);
- олио – 7 л. (7 пластмасови бутилки);
- боб – 8 кг. (8 пакета);
- леща – 12 кг. (12 пакета);
- конфитюр – 2 кг. (2 пластмасови кофички);

-  картофено пюре на прах – 1 кг. (4 кутии по 0.250 кг.);

-пчелен мед – 1.5 кг. (3 пластмасови кофички);

- кафе – 0.250 кг. (1 опаковка)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2012 в 11:54

Моля да уточним - 1,92 лв за кг захар е БЕЗ ДДС.

30.10 2012 в 08:41

Г-жо Пенчева, умилихте ме, та чак ме разплакахте. Само не разбрах защо проверките в складовете на БЧК показват друго, различно от твърденията ви?


Огромно количество негодна храна засечено в складовете на БЧК

Тонове негодна храна са засечени в складовете на Българският червен кръст (БЧК), съобщи bTV.

От Агенцията по храните уточниха, че става въпрос за близо 50 тона развален зрял фасула, пълен с паразити и червеи. Пакетите са доставени по линия на програмата "Благотворителност" към ЕС.
Те са били намерени в складовете на БЧК в Плевен и Добрич. Храната е била в срок на годност до 2014 година, но е била пълна с червеи. При лабораторни тестове е доказано, че тя не става за консумация. Разваленият боб е доставен от страна член на ЕС, но е била пакетиран от българска фирма - доставчик, избрана при обществена поръчка от Държавен фонд "Земеделие". "Недопустимо е толкова голямо количество. В момента проверяваме и другите складове на БЧК за развалени храни", коментира директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов.
От БЧК са изненадани от откритите количества негодни храни. Обясниха, че отговорност трябва да бъде потърсена от фирмите доставчици на хранителните продукти. От там уточниха още, че вторият транш на програмата се бави заради липса на всички количества пакети, които трябва да стигнат до хората в нужда. БЧК раздава помощи, купени с пари от ЕС, за пета поредна година. За миналата година бяха отпуснати над 20 милиона лева, а тази година сумата е двойно по-голяма. По-голям е и броят на нуждаещите се. /БГНЕС /

30.10 2012 в 01:30

пиша защото искам да предупредя хората с желание да пишат до прокуратури и т.н. след електронна подписка за спиране строежите на витоша аз и още няколко човека (около 5 от многото) бяхме привикани в сдвр да даваме обяснения защо и как - ние черно на бяло доказателства имаме ли ?! и ако нямаш - ми ще те съдят за клевета... така че колкото и да е очевидно нещо - внимавайте

29.10 2012 в 19:05

Аууу, какво голямо разкритие. Как ще живеем отсега нататък?

29.10 2012 в 18:54

Председателят на Българския червен кръст (БЧК) и член на УС на БТПП Христо Григоров, известен с активните си медийни присъствия покрай акции на Червения кръст, е тясно свързан с Държавна Сигурност - секретен сътрудник към Първо главно управление на ДС.

Източник: Комисията по Досиетата
http://www.comdos.bg/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/Decision-View/p/view?DecisionID=466

27.10 2012 в 09:24

Уважаеми г-н Йончев,

Благодара за Вашия отговор, от който личи,че сте журналист а не търговец . Понеже сте проучили цените по борсите бихте ли направили още едно усилие да попитате за която и да е борсова цена, къде се намира захарта и реална доставка на 2800 т,как и в какви срокове би се извършила, бихте ли направили справка в която и да е от фирмите, която пакетира за веригите каква им е реалната пазарна цена, защото битката за веригите я знаем и Вие и аз и ни е ясно за какви количества става въпрос на тези цени. Цифрите, които съм Ви описала са реални и за съзжаление от тях не можеш да се спасиш, защото сигурно сте наясно, че опаковките са различни и в този вид ги няма на пазара да ги закупиш и доставиш.
Добре е да проверите и за об вафли, как се формира тази цена, защото там няма финансов ресурс, а интервенционен ечемик във Финландия и то реколта 2009г/ на сайта на ДФЗ има документацията и на трите обществени поръчки прочетете ги/
А що се отнася до боба с Ваш представител може да вземем проба от който и да е от избран от Вас склад на БЧК и да го дадем за изследване в посочена от Вас лаборатория, по показателите зададени от ДФЗ, но бъдете убеден, че няма да можете да откриете сензация, защото всяка доставка до БЧК се извършва в присъствието на БАБХ и те самите вземат контролни проби.
По този договор сме три страни, моля изберете си един склад на БЧК откоято и да е точка на България и ще разберете доста неща по тази програма.

А за кафето ще ви кажа само едно- необходимото кафе по програмата е 77500кг и няма излишъци просто разликата трябва да се дари на БЧК. За един месец
трябва да се закупят от ЕС, да се внесат, пакетират и доставят до БЧК тези количества, тъй като годишното потребление едва ли е повече от 2000кг.
Готова съм да коментираме всичко по тази програма, включително и колко български фабрики в този момент на криза работят на 24 часов цикъл за да може всички тези храни да стигнат до бедните!
с уважение Ирена Пенчева

27.10 2012 в 01:00

Уважаема г-жо Пенчева,
аз съм главният редактор на OFFNews.bg. Респектиран съм от факта, че заставате с името си под коментара и искрено се надявам това да сте Вие, а не някой, който използва името Ви, защото в написаното се откриват още смущаващи факти.
1. Разходите, които описвате, показват неефективно управление и разходване на ресурса. Предполагам биха могли да свършат работа при евентуална проверка на прокуратурата или ОЛАФ (във втората не се съмнявам) като версия, че парите не са откраднати, а само пропилени. Но слабо касаят същността и целта на поръчката - у бенефициентите да отидат максимално количество стоки.
2. Борсовата цена от 1,66 лв., която описвате е Фантастика 2012, а ние говорим за "Фантастика 95". Току-що отворих първия ми попаднал сайт (http://agro.bg/financies/). В него виждаме, че цената на Пловдивската стокова борса е 1,28 лв., а на Русенската - 1,095 лв./кг. На международните борси цената стига до 0,73 лв./кг, а количеството е достатъчно, за да се потърси участие на международна борса.
3. Ако всичко това Ви изглежда прекалено опосредствано - просто минете през който и да е магазин. В Била в нашия квартал цената на килограм днес беше 1,73 лв. От рафта, единична бройка, а Билата съвсем не е евтина. В магазина на Пикадили до редакцията ни - един от най-скъпите в София (синя зона, възможност за зареждане само нощем, претенциозни клиенти), цената е 1,88 лв.
Излиза, че на ДФЗ би му излязло по-евтино просто да преведе по картите на бедните (а всички те имат дебитни карти, на които си получават помощите) по 1,88 лв., за да си купят захар от селската бакалия, а вероятно и 1,65 също щяха да са достатъчни. Но нали целта на обществената поръчка е да се достигне до многократно по-ниска цена, отколкото в бакалията. Или не е това целта?
4. Страшно интересна ни стана тази "Инка". Понеже сме зле с аритметиката, ползваме калкулатор. Той наистина показа, че 308 000х0,250 кг прави 77 000 кг, а ДФЗ твърди, че договорът е за 72 000 кг. Първото, което ни хрумна е, че тук има откровено нарушение на параметрите и то при най-скъпата стока, да не говорим и че е най-спорната за нуждите на социално слабите. Но не сме сигурни в това твърдение, затова и не го написахме. Ще се радваме да го коментирате.
Подобни дребни разминавания има и при други артикули. Решихме, че ще е дребнаво да се заяждаме за по десетина процента фира на фона на другото, но може би в името на точността трябва да се направят и тези сметки.
5. Г-жо Пенчева, понеже сте технолог, а още при предишната спечелена от "Фантастика 95" поръчка е имало проблем с едни развалени сарми (според Вас кисели по рецепта, циганите ги изхвърляли, защото са капризни, но бабите не се оплаквали http://www.segabg.com/article.php?id=563003), много ни се искаше да Ви питаме за качеството на боба, който беше доставен при предишното раздаване на помощите през септември и сега се радваме, че осъществихме контакт. Ще ли е възможно заедно да вземем проби от раздадения боб и в сертифицирана лаборатория по храните да установим качеството му?
6. Понеже разбрахме, че г-н Цанков се ГОРДЕЕ (така беше написано - с главни букви) с едно предишно раздаване на храни през 2009 г., което също предизвика нездравия интерес на медиите, бихте ли му предала, че редакционните ни телефона са в секция "Контакти" и ще се радваме да изрази гордостта си и пред нас.

26.10 2012 в 22:46

Уважаема г-жо журналист,
Хайде сега аз да Ви разкажа за програма "Благотворигелност" и за печалбите от нея, пък Вие после ако имате доблест и достойнство ще напишете истината за нея!
Нося отговорност за всяка дума написана по долу и това е истинското ми име за разлика от горе пишещите, защото вече 5 година съм член на екипа на ЕТ "Фантастика 95" ,който осъществява тази програма и се гордея с това!
Сега ще ви разкажа за позиция захар и за "огромната" печалба от 3000 000лв.
Парите, които отпуска ЕК за доставка на захар са 5 394 000лв. Срещу тази сума трябва да доставим 2800 000 кг захар - пакетирана по 1 кг на европалети по 750 кг доставена и разтоварена за наша сметка до всички 28 областни центрове на БЧК .
Гарранцията за добрро изпълнение по тази позиция е 5 933 400 лв със срок на валидност до ноември 2013г
1. такса банково обслужване за тримесечие 0,5% Х 5 - 148 335 лв
2. Ишлеме за опаковане на захарта 2800000Х 0,07лв. - 196 000лв
3. опаковки за захар/ произведени в Асенова Крепост АД /за справка/- 43540,00лв
4 европалети - 2800000/750- 3734брХ 10лв- 37340лв
5. транспорт от пакетиращи цехове до складове на БЧК - 2800000/22500кг-125 камиона средно по 800лв курса-- 99200,00лв
6 рразтоварване в складовете на БЧК/ според договора също за наша сметка/ средно по 7 лв на палет / справка във всички областни центрове на БЧК, като в Бургас ни искат по 10лв на палет/- 26138,00лв
7. възстановяване на разкъсани пакети/ също за наша сметка/ около 10 000,00лв
8. санкции за неизвършване на доставка в точно определения ден според графика, защото доставките не са някъде във времето, а са от 20.08до 05.09 и от 08.10 до 23.10 / по график около 10 000,00лв
9. административни разходи и застраховка банкова гаранция около 120 000лв
или общо разходи по позицията - 690 533лв
690 533,00/2800000 - 0,245 лв/кг
тръгвайки от "вашата" - борсова цена за кг 1,66/борсовата цена е за захар на чувал/+ 0,245 се получава - 1,905лв за кг
Уважаема г-жо, нещо Ви се загуби "печалбата" от 3000000лв, аз за разлика от Вас мога да докажа всяка една цифра написана по горе!

Мога да Ви разкажа и за кафето"Инка" ако искате, само най- елементарното, което ще ви кажа е че сте много зле с аритметиката - 308 000Х 0,250 - 77000кг!Защо не се поинтерисувате за останалите 5000кг, откъде и как ще се появят за да бъдат раздадени?
Защо не се поинтерисувате какво щеше да се случи с парите по позиции леща, олио, конфитюр и кафе, ако г-н Цанков не беше поел риска да подпише договорите на 26.09.2012г и да се ангажира да доставя от 08.10.2012г , какво точно щяха да получат бедните и колко средства щяха да бъдат отпуснати за България през 2013г?
С уважение Ирена Пенчева- служител на ЕТ "Фантастика 95"

25.10 2012 в 21:41

http://www.factor-news.net/img/lead/2009/05/19038.jpg
Георги Цанков собственик на ЕТ „Фантастика – 95”

Така е още от 2009 година ;)
http://www.factor-news.net/index_.php?&id=19154

25.10 2012 в 18:06

Абе авторите! Тоя че е поставено политическо лице, няма съмнение, ама Вие що за глупости пишете, па хванете проверете малко нещата. Коя е тая борса дето продава захар за 0,73лв/кг???? Такава цена на захар не е имало от 20години!!!най-ниските оферти за захар по борсите са между 1.88 и 1.93. Факт е че за 2800 тона можеше някой да даде и 1.86 а не 1.92, но пък вашите сметки са направо идиотски