Найденов в защита на гъшия дроб

Елица Мартинова 25 октомври 2012 в 09:10 1621 0

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, Снимка: БГНЕС, Архив
Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, Снимка: БГНЕС, Архив

„И Франция, която е най-големият производител, и ние смятаме, че имаме достатъчно механизми, с които да оборим предложението за забрана производството на гъши дроб“, заяви земеделският министър Мирослав Найденов пред „Нова телевизия“.

Основният аргумент на Найденов е, че идеята за забрана на пастета не предлага никакви алтернативи.

„Такова решение ще сложи край на една цяла индустрия и то без да предлага реални компенсаторни варианти“, заяви Найденов.

Той коментира и въпроса с цената на хляба, като посочи, че не очаква чувствително увеличение.

„Няма как цената на хляба да стане два лева. Всъщност, очакваното повишение вече се случи и то е в порядъка на 5-10 ст.“, категоричен бе Мирослав Найденов

Според него зърнопроизводителите умишлено спекулират с въпроса защото искат да извият ръцете на земеделското министерство.

„Ние съобщихме, че за следващата година не са предвидени доплащания за зърнопроизводителите и те реагираха доста бурно, но това е само говорене“, смята Найденов.

Той обеща, че по Коледа и през зимата цените на основните хранителни продукти ще бъдат достъпни за всички българи.

„За Коледа отново цените ще бъдат достъпни за всички, дори за най-бедните българи. Очакваме тази година коледните промоции да започнат по-рано“, разкри министърът.

Той обяви началото и на първата хранителна банка, която е започнала работа в София.

„Това е съвсем благородна инициатива. Има статистика, според която ние изхвърляме 40% от храната си вкъщи. Вероятно причината е, че очите ни са ненаситни, когато сме в магазините“, предположи земеделският министър.

Той уточни, че хранителната банка дава възможност на българите да дадат благороден пример и да помогнат на нуждаещите се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!