Знае ли министърът на културата колко съветници всъщност има

Подкрепа на думи, но не и на хартия за Младежкия театър

Ружа Райчева 02 юни 2022 в 18:20 5675 2

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Министърът на културата Атанас Атанасов даде противоречив отговор на въпроса колко съветници има по време на блиц контрол в парламентарната комисия по култура и медии.

"Колко са Вашите съветници като министър на културата, защото се говори, че те са 11 души. Вярно ли е това и по какви проблеми Ви съветват?", попита зам.-председателят на комисията Александър Симов от БСП.

"Мисля, че са около четирима, може би петима... Някои от тях ги виждам тук, в тази стая, но не са 11 със сигурност. Четири или пет са. Имаме такива хора, които ни съветват по сценични изкуства, такива, които съветват правно и по определени казуси, по които са по-запознати, включително и НДК. Също за музеи и галерии - съветник, и архитектура. Мисля, че това са", отговори Атанасов.

Подкрепа на думи, но не и на хартия за Младежкия театър

Ива Митева от "Има такъв народ" помоли министъра на културата да даде ясно становище по въпроса с намеренията на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) да придобие част от помещения в Младежкия театър "Николай Бинев" в София. По този повод в понеделник актьори и граждани протестираха пред сградата на театъра.

Ръководството на Младежкия театър твърди, че Министерството на културата не е изпълнило необходимите стъпки, за да защити позицията им - че в тези помещения е планирано създаването на нова сцена за куклени постановки.

От КЕВР обаче твърдят, че на 11 февруари 2022 г. Младежкият театър е публикувал на сайта си публична обява, че организира търг за отдаване под наем на два етажа офисни помещения с начална цена 10 700 лева без ДДС на месец.

Ръководството на КЕВР твърди още, че е заявило желание да наеме тези офиси при същите условия, както последния им наемател преди година. Тъй като и Младежкият театър, и КЕВР са държавни институции, законът предвижда специфична процедура с участието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

"Вие казахте, че има споразумение между театъра и КЕВР, а такова няма, и към днешна дата няма", каза Митева на Атанасов и го призова да изясни становището на МК по въпроса. 

"Становището от МК се състои в две части. Едното е от “Дирекция сценични изкуства и художествено образование”, където ясно заявяваме, че не е отпаднала необходимостта на пространството. А другото е становище-писмо, в което казваме, че за да придвижим въпроса, ни е нужда подкрепа от Младежкия театър. Не виждам конфликт", отговори министърът на културата, без да изясни дали КЕВР има споразумение с театъра. 

Атанасов заяви, че е бил изненадан да види, че протестът се е обявил в подкрепа на театралните пространства. "Не знам защо някой мисли, че те са застрашени, никой няма намерение да затваря културни пространства. И за НДК много хора се притесняват, че има интереси, които искат да го разпарчетосат... Няма такъв конфликт - всички подкрепяме Младежкия театър!", каза той.

Митева продължи да настоява за писмено становище от министъра. "МРРБ са копирани в писмото, което сме пратили към Младежкия театър. Не знам какво становище имате предвид, да си тръгна ли от заседанието, за да изисквам становище, не разбирам?", попита Атанасов.

"Става дума за писмено становище, в което да кажете това, което току-що ми казахте. Разбирам, че подкрепяте театъра, но нека го подкрепим с документи, не само с думи", отговори Ива Митева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!