Актьори протестираха пред Младежкия театър в София

OFFNews 30 май 2022 в 13:54 1434 0

Снимка Фейсбук

Актьори и граждани протестираха пред Младежкия театър "Николай Бинев" в София заради намеренията на Комисията по енергийно и водно регулиране да придобие част от помещения в сградата.

Информацията идва от директора и зам.-директора на театъра Михаил Байков и Делян Тодоров. Двама споделиха новината във Фейсбук миналата седмица. В сигнала на ръководството на театър се посочва, че Министерството на културата не е изпълнило необходимите стъпки, за да защити позицията на театъра, а именно, че в тези помещения е планирано създаването на нова сцена за куклени постановки.

"Мотивацията на КЕВР е, че той е с отпаднала необходимост. Това пространство не е с отпаднала необходимост, а напротив - нашите планове като ново ръководство, тъй като ние сме ръководство от малко повече от месец, 32 дни, присъства развитието на създаване на куклена сцена", заяви днес пред bTV Делян Тодоров.

В петък министърът на културата Атанас Атанасов изрази учудване от начина, по който този проблем се обявява публично, тъй като е провел личен разговор по темата с Михаил Байков, в който уж са постигнали разбирателство.

Междувременно обаче в петък вечерта от КЕВР излязоха с позиция, която оборва казаното от ръководството на театъра. От регулатора посочват, че на 11 февруари 2022 г. Младежкият театър е публикувал на сайта си публична обява, че организира търг за отдаване под наем на два етажа офисни помещения с начална цена 10 700 лева без ДДС на месец.

Ръководството на КЕВР твърди, че е заявило желание да наеме тези офиси при същите условия, както последния им наемател - банка "Алианц", която ги е освободила преди година. Поради факта, че и Младежкият театър, и КЕВР са държавни институции, законът предвижда специфична процедура с участието на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!