Зелените отказаха коалиция с РБ, отиват сами на изборите

OFFNews Последна промяна на 27 август 2014 в 11:53 7752 36

Зелените отказаха коалиция с Реформаторския блок. Току-що те пуснаха декларация на сайта си, в която обявяват, че ще се явят сами на изборите.

От декларацията става ясно, че основният проблем за провала на преговорите е "обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите".

Публикуваме декларацията едно към едно:

Зелените отказваме участие в покупко-продажбата на депутатски места и се явяваме самостоятелно на изборите

През последната седмица Зелените проведохме преговори за съвместно явяване на изборите с Реформаторския блок (РБ), водени от стремежа за постигане на общи действия за промяна на досегашното дискредитирано управление в страната и прекратяване на порочните практики в политиката, които самовъзпроизвеждат системата на ограбване на обществените ресурси.

Като условие за преговорите Зелените поставихме 5 принципни за нас политики, които да бъдат защитавани през мандата на 43-то Народно събрание от общите ни представители: да се отстояват забраните за ГМО в земеделието и за неконвенционалните методи за проучване и добив на нефт и газ; да не се допуска изграждането на нови ядрени мощности; да се въведе забрана за ново строителство в националните паркове и в някои защитени зони по морето; да не се допускат в кандидатски листи сътрудници на Държавна сигурност. Въпреки заявената предварително воля от страна на РБ, обаче, до подписване на меморандум за съгласие по принципните политики така и не се стигна.

След 10-дневно мълчание от страна на РБ получихме условия, които не отговарят на представата ни за справедливо отношение между партньори. Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите. Търговията с места в Народното събрание противоречи на желанието на гражданите за налагане на прозрачност в политиката и управлението. Без промяна в този тип мислене, изразеното на думи желание за реформиране на политическото статукво няма как да се реализира на практика.

През шестте години на своето съществуване Зелените доказахме, че не правим компромиси със своите принципи. Всеки предизборен съюз със Зелените трябва да гарантира присъствие и израз на политиките, които ще допринесат за възстановяване на държавността, реално участие на гражданите във взимането на решения, прекратяване ограбването на обществените ресурси, включително опазване на природата, а не защита на конюнктурни интереси и сметки. Изискванията към Зелените за съвместно участие в изборите трябва да са публични и изпълними, а условията – такива, че да гарантират адекватно политическо представителство.

Зелените влизаме самостоятелно в кампанията заредени с повече ентусиазъм от всякога. Призоваваме всеки, който желае различна политика – за прозрачно управление и справедлива съдебна система, за съхранена природа и здравословна среда, за устойчива икономика и независима енергетика, за социална отговорност и качествено образование – да участва и гласува за Зелените!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.08 2014 в 09:38

Предложението на РБ първо, че е неморално второ е незаконно. Зелените не оспорват това, че трябва да участват наравно в плащането на кампанията а факта, че когато при действащия има таван на даренията от 10,000лв на година, от РБ искат кандидатът (в лично качество) или негов "спонсор" да плати 100к за избираемо място или 70к за полуизбираемо. Сега малоумните фенове на реаноматорите трябва да си зададат следния въпрос - кой плаща масрафа на хората в листите на РБ? Кои са спонсорите? Кой ще даде 100к за избираемото място на Кунева или Радан? И на кой ще трябва след изборите да се отплащат. Другия абсурд е че Зелените всъщност представляват около 8% от РБ като брой гласове получени на последните избори - някой обаче предлага срещу тези 8% зелените да получат 1.7% от субсидията? Кунева или Радан взима тежък данък? Някой има май да се разплаща със спонсорите си? Те това са въпросите които трябва да си зададете реаниматорчета.
Между другото чувам за някакви нови партии тотални ренегати в РБ в пъти по-малки от зелените. Но явно са си "напазарували" .... така де бюджетирали са се.

27.08 2014 в 22:38

За Зелените винаги се е считало, че са леви. Не знам защо това да защитаваш природата и да се бориш за нейното запазване може да се счита за ляво или дясно. То е общочовешко. Но това, някой друг да плаща за твоя масраф си е истинско ляво. Затова, въпреки многото положителни страни на идеологията на Зелените, последните спорове с РБ за финансирането кампанията, направо пращат Зелените в кьошето на най-левите. Съжалявам, бих ги подкрепила, но не и след този рекет.

27.08 2014 в 17:33

Зелените в цял свят са си странни птици и рядко стъпват във властта. По принцип повечето им изисквания са правилни, но има и много плява и зависимости. По тези причини не им трябват на РБ нашите зелени, които в доста мероприятия, меко казано, се "уляха". а са и много непостоянни, непредвидими и стигат до крайности. Нека се пробват сами, ще бъдат далеч и от 1% ...

27.08 2014 в 16:49

На миналите избори "Зелените" имаха 3 партии, да се чудиш за кой нюанс на зеленото да гласуваш! Па вземете се обединете поне вие, за да вкарате поне един дупедаф в парламента. И тая работа не е като да се усвоява евросубсидийки за природни паркчета и пиленца, трябва и да се дава...

27.08 2014 в 16:17

Поредната глупост. Със 100% сигурност само няма да съберат и 1%.
Изглежда, и те както и Надка, ползват т.нар. преговори с РБ само за пропагандни цели. Твърде плитко, твърде дребно и безсмислено действие !

27.08 2014 в 15:51

При този дефицит на морал в България именно силата да отстояват принципите си е един от основните плюсове на Зелените. Явно в нашите условия това не е най-печелившата политика, изпитаха негативите неведнъж, но не се нагласиха към средата. Затова и за трети пореден път ще гласувам за тях и ще направя всичко възможно да убедя и други да дадат поне веднъж гласа си за кауза, а не за "по-малкото зло" или за да не бъде "загубен".

27.08 2014 в 15:09

Зелените са идиоти

27.08 2014 в 15:06

Публично известно е, че единствената партия в РБ, която има държавна субсидия е ДБГ на Кунева, поради което е напълно естествено всяка една друга партия в него, да положи адекватни усилия за финансиране на кампанията си! Абзацът от сайта на Зелените - "Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите. Търговията с места в Народното събрание противоречи на желанието на гражданите за налагане на прозрачност в политиката и управлението. Без промяна в този тип мислене, изразеното на думи желание за реформиране на политическото статукво няма как да се реализира на практика", е изключително манипулативен и грозен, нещо което не съм очаквал от тях, тъй като аналогията и внушенията, които се набиват на очи, са в пълен разрез с изначалните политически идеи и платформи на Десницата, по принцип!!!

27.08 2014 в 15:01

Споделям идеите на Зелените, но защо в сайта им, на всяка страница дрънчат пари, като мислят, че нещата се случват без пари?Или искат друг да им плати сметката?
http://izbori.zelenite.bg/category/news

27.08 2014 в 14:51

Ами жалко за зеленичките, които пак ще докажат, че само с фотосинтеза избори не се печелят. Аз бих им напомнила, че за евроизборите (за които пак избягаха, за да вземат някой лев от еврозелените) реформаторите направиха дарителски бал и събраха някакви парички от свои привърженици. Ако са толкова значими и след като получиха съгласие точно за морала и идеите си, зелените можеха да си размърдат зад-ни-ци-те и да се включат в една ефективна кампания... Интересното за мен в мотивите им е страхът, че ще загубят от преференциите... Ерго, и те не си вярват...