Quantcast

Зам.-министрите и областните управители задължително ще са магистри

OFFNews Последна промяна на 17 март 2016 в 11:05 2725 6

Заместник-министрите и областните управители задължително трябва да са завършили магистърска степен в университет, за да могат да заемат съответната длъжност.

Това решиха депутатите, които днес приеха на първо четене промени в Закона за администрацията.

112 гласуваха "за", 10 - "въздържал се".

Предложението беше внесено от Реформаторския блок (РБ).

Изискването за магистърска степен ще бъде въведено за областните управители, техните заместници, зам.-министрите, шефовете на държавните агенции и на държавните комисии, за директорите на изпълнителните агенции, както и ръководителите на държавни институции, които осъществяват на изпълнителната власт.

Това са постове, за които хората се назначават с решение на Министерския съвет или лично на премиера.

"Предложението е много логично, защото през последните години сме свидетели на нашествие на всякакви инсекти в държавната администрация - то не бяха калинки, то не беше друго", коментира депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

"Логично е заемането на висок държавен пост да е обусловено от повишени очаквания за компетентност на съответната личност от страна на обществото", пише в мотивите към законопроекта на реформаторите.

Според тях въвеждането на подобно изискване ще играе ролята на филтър, който ще отсява предварително кандидатурите и ще елиминира възможността за предложения, зад които се крие явен лобизъм, политически компромис и липса на професионални аргументи при номинирането им.

Извън обхвата на предложението остават изборните държавни длъжности - премиер, вицепремиери, министри, кметове и кметски наместници.

Днес депутатите приеха на първо четене и друг законопроект за промени в същия Закон за администрацията, предложен от БДЦ. 

Текстовете бяха подкрепени от 80 депутати, а 40 се въздържаха.

Законопроектът предвижда да се създаде правна възможност за назначаване на служители на срочни трудови договори за управление и изпълнение на проектите и програмите, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в администрацията на изпълнителната власт извън персонала, предвиден в устройствените им правилници.

Предвижда се назначаването на тези служители да се извършва чрез конкуренция, основана на професионални качества по ред, определен във вътрешните правила на административната структура. Възнагражденията на служителите ще се финансират изцяло от техническата помощ на съответната програма или проект.

"Така ще се осигури гъвкав подход за осигуряване на необходимия административен капацитет в управляващите органи по оперативните програми и бенефициентите на проекти", пишат в в мотивите към законопроекта от БДЦ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2016 в 16:11

Наистина ли тепърва се обсъжда дали високопоставените ни държавни служители трябва да имат магистър?! Та нашите оправници на собствения си език едва връзват смислени изречения, да не говорим за цели изказвания...
Събуди се, България! Образованието е път към успеха

17.03 2016 в 13:57

А къде останаха заместник-кметовете?

Как е възможно Столична община да назначи заместник-кмет "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" с диполома от механотехникум и без реален ръководен опит, а не просто фалшифициран в автобиографията!

Не ми го побира ума?!

Ако вече има диплома, то тя със сигурност е фалшива, както и описаното обучение в СУ.

Но защо трябва да има диполома и опит, за далверите и мафията: община-обществени поръчки-НПО-назначение на наши хора - не са необходими!

17.03 2016 в 13:30

Голем цирк е с "държавници",

които задочно учат в Библиотекарския институт.

Там се оборудват с дипломи и лицета от миуиционерското министерство и послушни на хидроинженера.

тука е Абсурдистан

17.03 2016 в 11:24

Ние - зависи.

Тия с дипломите от куев усвояват.

Останалите се редим пред НАП да внасяме.

17.03 2016 в 11:20

От 1 година на мода в купените дипломи е излязъл Киевският национален университет. Интересното в случая е, че той има "офис" в България. И дипломите издадени тук не са признати от нашите институции. Но след демократичните промени всички дипломи се издават от Киев.
Злите езици споенават 2-ма от протестърите (ПМ) да се фукат с придобито образование по съкратената процедура именно от там.
Абе красота и изящество. А цените почти наполовина на местните. Дъмпинг и нелоялна конкуренция! Руснаците ни такова с горивата, украинците с дипломите... а ние? ние какво правим?

17.03 2016 в 11:10

Пазарът за дипломи на филиалите на ВТУ, ЮЗУ и Свищовската академия ще експлоадира.