В Плевен ще се обучават студенти и по фармация

OFFNews 04 февруари 2016 в 12:09 4115 0

Още един факултет по фармация ще бъде открит в страната с решение на Министерския съвет. Проект за това вече е публикуван на сайта на Министерството на образованието и на портала за обществени консултации на МС.

Той ще бъде в Медицинския университет в Плевен.

Проектът е внесен за обсъждане от проф. Тодор Танев по предложение на ръководството на висшето училище въз основа положителна оценка на проекта за откриване на факултета от Националната агенция за оценяване и акредитация от април 2015 г. Акредитацията определя капацитет от 300 студенти - по 60 на академична година. За първите три години трябва да бъдат приети до 90 студента (по 30 на година).

"Университетът има положителна оценка и на проекта за откриване на специалност от регулираните професии", пише в доклада на проф. Танев до премиера.

Според сайта на НАОА проектът за специалността "Фармация" все още се оценява. Същото важи и за специалностите "Управление на здравните грижи", "Рентгенов лаборант" и "Медицински лаборант".

В бъдещия факултет трябва да се обучават именно магистри по фармация.

В мотивите за откриването на факултета се изтъква, че има недостиг на магистър-фармацевти в областите от Северозападна и Централна Северна България, като са аргументирани и инвестиционни намерения от фармацевтичната промишленост.

Изградена е нова сграда за факултета с 3.8 млн. лева чрез инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Учебните лаборатории по неорганична химия, органична химия и аналитична химия обаче все още не са приведени в пълна готовност за провеждане на практическите упражнения. Липсва и лаборатория по физикохимия.

Броят на хабилитираните и нехабилитираните преподаватели е достатъчен, съгласно изискванията.

Предвидено е в новия факултет да има пет катедри - „Химия и биохимия, физика и биофизика”, „Микробиология и медицинска генетика”, „Фармакология и токсикология”, „Фармацевтична химия и фармакогнозия” и „Технология и социална фармация”.

Факултети по фармация има в останалите медицински университети в България - в София, Пловдив и Варна. Тече процедура по оценяване на проект за акредитация на специалността "Фармация" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!