Закриването на Държавна агенция 'Електронно управление' мина на първо четене

Ружа Райчева 03 февруари 2022 в 13:06 1493 0

Снимка БТА/Архив

Парламентът прие на първо гласуване законопроекта на Министерския съвет, който предвижда създаването на Министерство на електронното управление и закриването на Държавна агенция "Електронно управление". 

От 150 гласували народни представители, 141 бяха "за", 8 "против" и "въздържал се" 1. 

Законопроектът регламентира правомощията на министъра на електронното управление, учредява Министерството на електронното управление (МЕУ), определя правомощията на министъра, а Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) се прехвърля в министерството.

"Законопроектът прехвърля ДАЕУ към министъра на електронното управление. Урежда и закриването на ДАЕУ, така че да можем успешно да осъществяваме политиката за електронно управление. Благодаря ви предавително за подкрепата за този законопроект - той е само началото на структурната промяна", заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Никола Димитров от "Възраждане" обърна внимание на важността на възнаграждението на специалистите в новото министерство. Според него най-вероятно няма да може да се заплащат конкурентни заплати.

Министърът му отвърна, че министерството ще прави политика за електронното управление, но няма да програмира самите системи. По думите му това "за хубаво или за лошо" налага да се наемат програмисти в държавната администрация. 

"Имаме адекватен и високо квалифициран частен сектор, на който разчитаме, както и подкрепата на "Информационно обслужване". Проблемът с квалификацията на кадрите съществува, но мога да ви уверя, че имаме инструменти, с които да решим този казус", каза Божанов. 

Стоил Стоилов от "Продължаваме промяната" заяви, че те ще подкрепят законопроекта на Министерски съвет, тъй като с него се изграждат необходимите условия за администрация, която да проведе електронно управление. Стоилов обяви, че има подкрепа от организациите в ресора след проведеното обществено обсъждане и апелира депутатите да подкрепят законопроекта. 

Любомир Каримански от "Има такъв народ" обърна внимание върху нуждата дружеството "Информационно обслужване" да се следи внимателно. "Бих искал да напомня, че "Информационно обслужване" е било в сърцето на много скандали и именно затова ние имаме необходимост от ясно структуриране", коментира той.

Според Каримански секторът киберсигурност трябва да бъде отделен от оперативната дейност на МЕУ. 

Александър Несторов от ДПС заяви, че ще подкрепят законопроекта, но е жалко как този закон се отразява единствено върху формирането на състав и структура на МЕУ. "Няма я така чаканата промяна в идеологията и концепцията в сферата на електронното управление", смята той. Според него намаляването на държавната администрация няма да бъде спазено по отношение на МЕУ. 

Зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев, обяви, че те няма да подкрепят законопроекта на първо четене, тъй като смятат, че не е нормално киберсигурността да се делегира на външни частни фирми.

"Нашата киберсигурност е на изключително ниско ниво и важните ни структурни обекти нямат гарантирана база данни. Апелът ми е извън този законопроект, който ние няма да подкрепим, като министър да преосмислите и киберсигурността да стане водещ приоритет", каза Ганев. 

Той заяви, че "Възраждане" ще подкрепят да се отпусне допълнително бюджет за киберсигурност. "Моята лична експертиза е в сферата на киберсигурността и ще работя за това", отговори му министър Божанов. 

От БСП също обявиха, че ще подкрепят внесения законопроект на първо четене, защото е "крайно време да получим реално електронно управление".

Проф. Николай Радулов от "Има такъв народ" изказа обратната теза на Цончо Ганев. Той заяви, че като човек, работил в службите за сигурност, знае колко сме зависими от чужди специалисти. "Не трябва да затваряме и възможността чужди фирми, които са специализирани, да работят по тези задачи", каза той.

Илин Димитров от "Продължаваме промяната" заяви, че категорично подкрепя Радулов. "Ние сме една отворена врата и от този закон имаме огромна нужда", посочи депутатът. 

Срокът за предложения по законопроекта е четири дни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата