Quantcast

ВСС иска обяснения от правосъдния министър

OFFNews Последна промяна на 08 януари 2015 в 11:46 1847 5

ВСС поиска обяснение от Христо Иванов за медийните му изяви

Висшият съдебен съвет (ВСС) изслуша днес правосъдния министър Христо Иванов заради изявленията му пред медии за това, че изборът на председател за Върховния касационен съд (ВКС) e предрешен. 

Председателят на Етичната комисия в Съвета Ясен Тодоров поиска днес министърът да каже на какви факти се базира изказването му. 

"Създавате неприятното впечатление и усещане, че нещо нередно се върши във ВСС. На какви факти се базира това, ако има нещо притеснително и нередно според вас, да го обсъдим и процедурата на избора да мине кристално чисто", обърнаха се към Иванов членовете на ВСС.

Министърът обясни, че е притеснен от натрупването на поредицата от обстоятелства, които създават съмнение за обективност при избора на кандидат. Той посочи и голямото забавяне между първата и втората процедура за избора на председател на ВКС, както и изказването на Милка Итова, член на ВСС, че това се дължи на търсенето на подходящата кандидатура.

Иванов намекна, че изказването му е провокирано и от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, който представи кандидатурата на съдия Панов, наричайки го „прагматичният кандидат". Министърът посъветва членовете на ВСС да внимават какви сигнали излъчват, тъй като е „страшно важно" да се знае, че решението е взето справедливо и обективно.

Става дума за възможност за интерпретация, това е моята, отсече той по повод обвинението, което хвърли в лицето на ВСС с изказването си.

Магистратите обаче не останаха очаровани от отговора на правосъдния шеф, като част от тях заподозряха наличието на по-дълбок сценарий, насочен срещу ВСС. Михаил Кожарев допусна, че това може да е опит за допълнително бламиране на Съвета. Той дори заговори за слухове, че има конспиративен вариант за смяна състава на ВСС с цел да се назначи удобен състав, който да постави на ръководния пост в едно от съдилищата лидер от Реформаторския блок, съобщава news.bg.

Галя Георгиева пък насочи недоволството си директно към министъра и косвено го обвини в некомпетентност. "Вие бихте могли малко повече да се поинтересувате от органите на съдебната власт, да се запознаете с тяхната дейност, защото нямате практически опит. Вашето сравнение е необективно в момента", сряза тя Иванов.

"Това е моето впечатление, което ме кара да съм загрижен", посочи Иванов и уточни, че е възможно да има и друга интерпретация.

"Език мой, враг мой", беше констатацията на Калин Калпакчиев. За него е въпрос на лична преценка кой, как, къде и какво да говори, но важното е, че „трябва да внимаваме във всяка една стъпка, всяка една дума, защото може да бъде тълкувана по друг начин".

На заседанието си днес съдебните кадровици ще обсъдят и няколко писма на редови съдии с искане за качествена оценка на ръководството на СГС и за оставка на екипа на Владимира Янева

Срещу ръководството на СГС с две отделни позиции излязоха и от Висшия адвокатски съвет и 33-ма столични адвокати. Техни представители също са поканени на заседанието, на което се очаква да бъде обсъдено и писмото на седемте европосланици, които преди коледно-новогодишните празници подкрепиха искащите оставки редови магистрати.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2015 в 13:22

Бившият правосъден министър Антон Станков го беше формулирал много точно: "Реформирането на правосъдната система е като местенето на гробища - помощ от вътре не чакай"

08.01 2015 в 13:22

Тази хумористична комисия за 25 години не намери време и смисъл да попита защо в България знакови дела "се падат" на знакови съдии ,да анализира колко фирми се оттеглиха,заради кривосъдието ни,колко нямат намерение да дойдат и какви причини изтъкват;та сега е решила да сплаши и обезвери реформатора .Цяла България знае КОЙ им диктува (без)действията,Европа проглуши и нечуващите с критика, подкрепена с томове факти ,но те са "винаги верни на Патрията.."Съдебната система е най-големият тумор.Там трябва да се насочи ,целево и безпощадно цялата гражданска енергия;към причината -всичко останало е следствие и риалити шоу за глупаци.

08.01 2015 в 13:05

Ако знаете как лъжем ни кажете за да се пазим ако не знаете ни оставете да си лъжем. Цяла България ги вижда спрямо резултатите, а те искат да им кажем механизма за да е вярно. Дори и Тиквата сам си призна че Цацаров сам го е избрал. И това е достатъчно

08.01 2015 в 12:20

А трябва Христо Иванов да иска обяснения от мафията ВСС.
Има ли поне един осъден политик, магистрат или знаков престъпник със справедлива присъда за последния четвърт век?
Няма!
Има ли бизнес, който търгува с влияние в съдебната система?
Има!
ДА ГО ДУХАТ ТОГАВА! - или да доставят резултати или да вървят да си е*ат майката!

08.01 2015 в 12:13

МАФИЯТА ДЕЙСТВА НА ПРИНЦИПА, ЧЕ АТАКАТА Е НАЙ-ДОБРАТА ОТБРАНА!!!