Ще решим проблема с разпределението на делата. А с корумпираните съдии?

Не е случайно, че Лозан Панов се отказа от надпреварата за ВКС, заявява омбудсманът Константин Пенчев

Ивайло Анев 12 декември 2014 в 09:46 3022 3

Омбудсманът Константин Пенчев

Основният проблемът в съдебната система не се свежда само до манипулирането на разпределението на делата между съдиите, а в самите съдии, коментира тази сутрин националният омбудсман проф. Константин Пенчев.

"Дори и супер надежден да е продуктът, на корумпирания съдия все ще му се падне някое дело. Ние не вярваме на съдиите, не вярваме на техните началници, вярваме, че всички са манипулирани. Проблемът е в кадровото обезпечение на тази система", категоричен бе Пенчев в коментар за Нова тв.

Омбудсманът коментира и поисканата от 35 съдии оставка на председателя на Софийски градски съд Владимира Янева и двете й заместнички заради проблема с разпределението на делата. "Добре е, че този въпрос се поставя от редовите съдии".

Според него исканите промени не бива да се свеждат до оставката на ВСС, която бе поискана от лидера на ДСБ Радан Кънев. Омбудсманът заяви, че няма да поиска оставката на ВСС и коментира, че "не е това пътят".

"Трябва да има реформа в съдебната система. Аз не съм чул никой политик, никой гражданин да се обяви против реформата. Но има едно решение на Конституционния съд от 2003 г., което на човешки език казва: съдебна реформа в България не може да има", коментира Пенчев. Той обаче беше категоричен, че дори и решението на Конституционния съд е преодолимо: „Събират се депутатите, правят промени в закона, правят промени в Конституцията“.

Константин Пенчев коментира и оттеглянето на Лозан Панов от надпреварата за ВКС, след като бе блъснат от автомобил.

"Самият факт, че Лозан Панов се отказа от надпреварата за ВКС, не е случаен. Той се е уплашил и явно има защо. Не може просто така да се оттегли само няколко дни, след като беше обявена неговата кандидатура за председател на ВКС", заяви Пенчев.

Съдия Лозан Панов от Върховния административен съд (ВАС) беше блъснат от автомобил в района на Южния парк на 9 декември сутринта, докато правел сутрешното си бягане. Многото неясноти около катастрофата и фактът, че веднага след нея съдия Панов оттегли кандидатурата си породиха съмнения дали инцидентът е станал случайно.

Първоначално бе обявено, че няма свидетели на произшествието, но в същото време Панов е бил откаран в "Пирогов" от такъв. По-късно се разбра, че човекът е руски гражданин. Това бе обявено от лидера на РЗС Яне Янев вчера и потвърдено по-късно през деня. В коментара си Янев подчерта, че Панов е имал огромен шанс за председателския пост във ВКС, защото е имал подкрепата и на главния прокурор, и на мнозинството във Висшия съдебен съвет.

Инцидентът със съдия Панов е втори пореден за една седмица с член на ВАС. Ден по-рано, на 8 декември, съдебният заседател Тодор Тодоров беше нападнат от трима и пребит с тръби и винкели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!