Шефът на ВВС: Има опасност от 1 май да останем с два изтребителя

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2015 в 12:21 8219 13

Шефът на ВВС: Има опасност от 1 май да останем с два изтребителя

Има реална опасност от 1 май да останем с два изтребителя. Това каза командирът на Военновъздушните сили (ВВС) ген.-майор Румен Радев. 

Генералът сподели опасенията си след годишния анализ на ВВС.

„Това е най-големият ми страх. Този проблем е сведен отдавна до ръководството на Министерството на отбраната, както и до предишното, с множество докладни до всички Съвети по отбрана. Явно, проблемът е в намирането на средства. Става въпрос за ремонти на авиационни двигатели и на други агрегати по самолета, които обаче отнемат време. Не само парите са факторът, а времето и технологията. Да, за съжаление оставаме с два самолета”, каза още генерал Радев.

Генерал-майор Радев апелира за спешно решаване на този проблем: „Това не е проблем на ВВС. Това не е проблем на Министерството на отбраната. Това е проблем на правителството и на парламента. Това е проблем на нашата международна политика. Това е проблем на лоялността ни към НАТО. Защото истинската лоялност не е да осигуриш условия и да приемеш бойни елементи. Истинската лоялност, съгласно Устава на НАТО, е да гарантираш способности, за да си в състояние на първо място да гарантираш собствения си суверенитет и на второ – да допринесеш за суверенитета на другите, в случай на криза. Наистина очаквам решение на този въпрос. Това са необратими процеси“, каза още генералът. 

Той обясни, че предстоят тежки решения, от които зависи дали ВВС ще могат да носят бойни дежурства. "Дали ще прекратяваме дежурството или ще го носим с изключително ограничена, почти нищожна, подготовка на няколко човека. Те няма и как да я водят защото самолетите са на дежурство. Вариант е излитане на тренировъчни мисии и удължаване на тяхната подготовка, което за мен е изключително опасно“, каза Радев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2015 в 09:44

Дунавски, кви ги плещиш уе, чиляк?

09.02 2015 в 18:38

Отговора е в нови изтребители от Швеция - ГРИПЕН. Парите се губят по веригата... така е в цялата държава, за всичко е така. Пари има, много пари има, просто не са на правилното място. България не е бедна, преразпределението на ресурсите е грешно.

09.02 2015 в 18:24

Мама ви русофилска дееба, свобода за УКРАЙНА!

01.02 2015 в 09:05

И с какъв персонал освен този около двата изтребителя са т.н. "ВВС"?
Ето ги парите.

30.01 2015 в 15:47

И за какво са ви повече ?!?

30.01 2015 в 15:08

Генерал с три изтребителя !?!

30.01 2015 в 13:58

Генерала ни припомня че сме жив ташак ....

30.01 2015 в 13:53

Над 10 години в НАТО и тази година сме щели да останем с 2 изтребителя... Къде е Станчева да изреве, че имаме задължения към НАТО и трябва да ходим да се бием с "терористите" от източна Украйна, в името на политическите цели на САЩ?

Много правилно го е казал: "Защото истинската лоялност не е да осигуриш условия и да приемеш бойни елементи. Истинската лоялност, съгласно Устава на НАТО, е да гарантираш способности, за да си в състояние на първо място да гарантираш собствения си суверенитет и на второ – да допринесеш за суверенитета на другите, в случай на криза. "

За съжаление, за 11 години НАТО ни показаха, че нямат интерес България да гарантира суверенитета и сигурността си...щом командирът на ВВС ви казва, интегрирайте!

30.01 2015 в 13:35

Като в оня виц за албанците от соц времето:
Събира се Парламента на Албания да гласува военна помощ за братският н-африкански народ.Става депутат и казва : Другари и другарки , предлагам да им предоставим един танк.След него още по-ентусиазиран: Аз предлагам да им дадем и другият..

30.01 2015 в 13:25

Колко генерала има във ВВС за двата изтребителя?