Ненчев: Имаме няколко МиГ-а, няма основание за безпокойство

Според военния министър темата с лошото състояние на авиацията ни се преекспонира

OFFNews 04 май 2015 в 12:36 4239 3

Бойната ни авиация има "няколко" изтребителя, които са в състояние да охраняват въздушното пространство.

Това стана ясно от думите на военния министър Николай Ненчев, цитиран от БГНЕС. Коментарът му беше направен по повод изказаните опасения от командира на ВВС ген. Румен Радев, че бойната ни авиация може да остане само с два годни изтребителя за охрана на въздушното ни пространство. 

На въпрос колко изтребителя МиГ-29 летят в момента, Николай Ненчев отговори: "Имаме няколко МиГ-а, които изпълняват своите задължения и смятам, че няма основание за безпокойство. Тази тема като че ли се преекспонира в обществото. Няма основания на този етап за безпокойство, ще продължим да охраняваме въздушното си пространство."

Попитан за ремонта на тези изтребители, министърът припомни, че са водени преговори с Полша. "Около 80 и няколко милиона в цялата сума, ако искаме да ремонтираме няколко от МиГ-овете, които трябва да продължат. Другият вариант е около 24 млн. за два, доколкото разбрах от ген. Радев, които биха могли да ремонтираме в рамките на тази година, за да гарантираме, че до края на следващата няма да имаме основание за безпокойство", каза министърът.

От носещите към момента дежурство военни пилоти, само трима не са достигнали критериите за пенсиониране. Останалите, въпреки че са в пенсионна възраст, продължават да служат със съзнанието, че ако напуснат, авиацията ще бъде ликвидирана. Снимка: Боян Георгиев.

Към момента няма резултати от провежданите разговори в Полша за ремонт на руските ни изтребители. Причината е в това, че Полша няма лиценз да извършва ремонт в трети страни. Другите два варианта са ремонтът на изтребителите да бъде извършен в Украйна или Беларус, но те са също толкова неработещи, още повече, че втората държава попада в графата „руски сателити“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!