ВМРО поиска да се въведе максимална надценка за всички основни храни

OFFNews 25 септември 2018 в 09:31 32188 4

Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов обяви във фейсбук мерките, които неговата партия ще предложи във връзка с поскъпването на хляба и други основни хранителни продукти.

Според него за основните хранителни продукти (хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип „Витоша", пилешко и свинско месо, яйца, брашно и олио от български производители) трябва да бъде фиксирана ставка на печалба както на производителите, така и на търговците.

Каракачанов е категоричен, че не може производителите на хляб да го продават с печалба от 5 стотинки, а при търговците тя да е 30 ст. за брой. 

Ето какво написа Красимир Каракачанов в социалната мрежа:

Във връзка с възникналия дебат около цените на хляба и спекулациите, които определени политически сили лансират сред обществото, че през зимния период крайните цени и на други основни продукти ще поскъпнат значително, свиках за консултация експертите на ВМРО – Българско национално движение. На работната среща те предложиха да бъде изготвена социална кошница с основни хранителни продукти. Ние смятаме, че тя трябва да включва храни от първа необходимост като хляб, кисело мляко, прясно мляко, краве сирене, краве масло, кашкавал тип „Витоша", пилешко и свинско месо, 10 бр. яйца, брашно и олио от български производители. Идеята е този пакет от храни да имат ясно разписани ставки за печалба на производител и търговец – мярка, която ще гарантира балансирани крайни цени.

От дългите дебати по медиите останах силно учуден, че, например, производителите на хляб имат печалба от 5 ст., а търговците достигат до 30 ст. за един брой. С оглед на този дисбаланс, който производителите твърдят, че съществува и в другите сектори, ние - Патриотите от ВМРО, предлагаме да се постигне договорка за максимална ставка на печалба на определени хранителни стоки. Маржът за търговците да не може да бъде по-висок от този на производителите. По този начин, според нас, ще се постигнат следните цели:

- Устойчиво развитие на производителите;

- Спиране на безразборното повишаване на цените от търговците;

- Като краен ефект - понижаване на цените в тази социална кошница.

Според нас, ценообразуването трябва да се контролира от Комисията за защита на потребителите (КЗП). До 01.06.2006 г. в сила беше старият Закон за защита на потребителите и за правилата за търговия, в който разпоредбите на чл. 59 ал. 3 даваха възможност на Министерски съвет по изключение да определя задължителни правила за образуване и прилагане на цените на някои стоки и услуги. В сега действащия ЗЗП, към момента, тази точка не фигурира. Ето защо в качеството ми на заместник министър-председател ще инициирам разговори с представители на всички сектори на хранителния бранш, синдикатите и коалиционните ни партньори с цел постигането на консенсус по този така важен и наболял за хората проблем.

Подобни бързи действия ще донесат по-голяма социална сигурност на българските граждани и ще гарантират не само техните права като потребители, но и ще облекчат семейния бюджет на домакинствата. Ние, Патриотите от ВМРО, сме заявили своята категорична позиция, че повишаването на доходите и гарантирането на всички икономически и социални права на гражданите е приоритет в политическата ни програма. Благодарение на ВМРО и нашите коалиционни партньори тези стъпки са заложени и в управленската програма и постепенно се изпълняват. Към момента обаче предприетите действия не са достатъчни, за да осигурят нужното спокойствие на хората и по тази причина ние считаме, че формирането на социална кошница с наблюдавани цени е възможно и ще бъде полезно за обществото.

Възлагам организацията и провеждането на предстоящите разговори на заместник-председателя на ВМРО - БНД Искрен Веселинов, който е депутат в 44-ото НС, и на нашия народен представител и член на Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по земеделието и храните Александър Сабанов.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  15914

  4

  поп Дръвчо

  25.09 2018 в 17:46

  Брей. Спекулативна била цената. Я вижте в речника какво е спекула.

  Как пък един не се намери да каже - Я па, тия много скъпо продават хляба и доматите, аз ще продавам малко по-евтино и ще стана богат. Всички реват - скъпо, скъпо. Ми продавайте бе, пазарни експерти...

  Аз пък съм много доволен от цените в кварталната бакалия. Като си сметна и времето, и нервите и всичко останало, по-евтино не мога да си докарам почти нищо от стоките които купувам там.

  29585

  3

  Izalina

  25.09 2018 в 13:53

  А купоните да върнем?
  Ама после искам и селфита на Флинстоун и Ко от спокойната опашка за хляб и олио за по-голяма достоверност на "полезността за обществото".
  Популистка сган! Тъкмо във фейсбук е мястото за излагане на управленски програми, няма що...

  15914

  1

  поп Дръвчо

  25.09 2018 в 10:19

  Направо връщайте дирекция Главно Управление на Цените.

  И ръководната роля, не забравяйте.

   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх