"В Националния съвет ще има само хора с добра репутация"

OFFNews 27 юни 2015 в 13:19 1776 6

Меглена Кунева.

"Слагаме край на практиката да се прехвърля вина и така да се оправдава нищонеправенето и бездействието по отношение на корупцията. Вече ще има и оперативен орган в лицето на Националното бюро по превенция на корупцията, и политически борд в лицето на Националния съвет по антикорупционни политики. Така вече нито институциите ще могат да казват, че политиците не ги чуват, нито политиците ще могат да се оправдават, че институциите не си вършат работата".

Това заяви Меглена Кунева пред Дарик, като добави, че Националният съвет ще бъде именно онова представителство на политическата воля, където ще се изготвят антикорупционни политики.

"Създаваме работещ съвет от хора с добра репутация. Моята задача е не да създавам конфликти и да разпалвам лични войни, а да направя работещи органи, които да се борят с корупцията", посочи тя и допълни, че с включването на главния съдебен инспектор се създава по-силен национално представителен орган.

Кунева беше категорична, че новият антикорупционен закон променя досегашния подход да се бори само корупцията по ниските етажи на администрацията.

"Досега Комисията за конфликт на интереси проверяваше 120 хил. души, но издаваше постановления на около 60 човека годишно и то без да засяга горните етажи на властта. Новото Национално бюро ще проверява около 15 хил. души, които обаче или заемат висши публични постове, или имат достъп до голям публичен ресурс, като ръководителите на органите по оперативните програми или директорите на болници", каза тя.

Кунева обясни още, че в закона има много гаранции срещу злоупотребата с анонимни сигнали. Тя подчерта, че в бюрото ще работят професионални инспектори, които могат да преценяват кога един сигнал е донос и кога в него има доказателства за необяснимо богатство и корупционно поведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!