Издават три пъти по-бързо "синя карта" за работа на чужденци у нас

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2015 в 14:55 1616 1

Висококвалифициарни чужденци, които искат да работят у нас, ще получават три пъти по-бързо необходимата "синя карта". Срокът на валидност на разрешението също ще се удължи три пъти. Това заяви на откриването на Втория годишен аутсорсинг форум вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. 

Темата ще бъде обсъждана на Националния икономически съвет в сряда.

Предложенията са удостоверението да се издава за два месеца, вместо за сегашните шест, и да важи за три години вместо за една, както е в момента.

Друго облекчение за процеса ще бъде създаването на „едно гише“ в Министерството на икономиката, където да бъдат подавани документите и те да се обработват административно, а не работодатели и бъдещи служители да трябва да минават през различни институции като Дирекция „Миграция“, Агенцията по заетостта и консулските служби.

Кунева посочи още, че държавата трябва да подкрепя аутсорс бизнеса, тъй като той генерира близо 3% от БВП на страната. Тя коментира още, че в сектора се наемат висококвалифицирани младежи, заплатите са по-високи от средните за страната и се полагат усилия за допълнително професионално образование. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.06 2015 в 16:05

Банановите републики си има аутсорс. Нормалните страни като Хонландия например си имат Филипс. Политическото решение да се подкрепя аутсорса е всъщност решение да нямаме Филипс, защото младежите ни получавали добри заплати, които всъщност са 20-30 пъти по-ниски от заплатите във Филипс. А и какво печели държавата от това че едно файлче от 15-20 мегабайта пътува днес между аутсорс офиса и поръчващата фирма. Нищо това няма как да се измери колко струва, нито да му се сложат данъци. Малкото файлче може например да е новият скайп, фейсбук или гугъл. Няколкото изречения, могат да станат нова услуга за милиарди, ама как да го осъзнаят шофьори и пожарникари, стругарки и тн. Най-трагичното е, че в тези аутсорс офиси работещите джебелци едва ли могат нещо съществено, но пък офисите трябват, за да могат да се легитимират изтичащите изречения и сорсове. Тъжна картинка.
 
X