Издават три пъти по-бързо "синя карта" за работа на чужденци у нас

OFFNews 15 юни 2015 в 14:55 2123 1

Висококвалифициарни чужденци, които искат да работят у нас, ще получават три пъти по-бързо необходимата "синя карта". Срокът на валидност на разрешението също ще се удължи три пъти. Това заяви на откриването на Втория годишен аутсорсинг форум вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. 

Темата ще бъде обсъждана на Националния икономически съвет в сряда.

Предложенията са удостоверението да се издава за два месеца, вместо за сегашните шест, и да важи за три години вместо за една, както е в момента.

Друго облекчение за процеса ще бъде създаването на „едно гише“ в Министерството на икономиката, където да бъдат подавани документите и те да се обработват административно, а не работодатели и бъдещи служители да трябва да минават през различни институции като Дирекция „Миграция“, Агенцията по заетостта и консулските служби.

Кунева посочи още, че държавата трябва да подкрепя аутсорс бизнеса, тъй като той генерира близо 3% от БВП на страната. Тя коментира още, че в сектора се наемат висококвалифицирани младежи, заплатите са по-високи от средните за страната и се полагат усилия за допълнително професионално образование. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови