"Ясен Тодоров може да се бори с корупцията чрез ВСС"

ОFFNews 24 юни 2015 в 20:27 3935 1

Снимка БГНЕС

Меглена Кунева.

"Ако г-н Ясен Тодоров иска да бъде свързан с темата антикорупция и етичност, той има голямо поле на действие и във ВСС", така Меглена Кунева коментира решението за промяна на състава на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет пред БНТ.

Промяната на постановлението, предложена от Кунева и приета днес от кабинета, заменя в състава на съвета члена на ВСС с Главния инспектор на Инспектората на ВСС Теодора Точкова.

Кунева коментира още, че с включването на г-жа Точкова съветът ще придобие по-голяма тежест. Тя припомни, че главният съдебен инспектор беше избран с голяма парламентарна подкрепа.

По думите ѝ с решението се намира и баланс и не се дублират прекалено много участващите в антикорупционния съвет и ВСС. Кунева обясни, че инспекторатът, особено след приемането на Закона за съдебната власт, ще има повече правомощия по отношение на борбата с корупцията сред магистратите.

Тя беше категорична, че ВСС трябва да се вслушва повече в критиките към своята работа. Според нея независимо какви промени в съдебната власт ще се приемат, ВСС има работа и сега. Вицепремиерът определи като добра новина изборът на председател на Софийски градски съд и дадените днес от Калоян Топалов заявки за мандата му там.

По отношение на Националното бюро за предотвратяване на корупцията, което предстои да бъде създадено, Кунева посочи, че негов фокус ще е корупцията по високите етажи на властта. Тя не изключи възможността членовете на антикорупционния съвет също да бъдат разследвани от него, като обясни, че законът ще е еднакви строг към всички и няма да има недосегаеми хора. По думите й политиците не бива да се страхуват, че бюрото ще навлиза и в личното им пространство, защото това е част от обществената работа. Тя обаче беше категорична, че проверките на имуществото на лицата по високите етажи на властта ще върнат общественото доверие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови