Реформаторите зад двама кандидати за шеф на БНБ

Ивайло Анев 17 юни 2015 в 14:00 1742 6

Съпредседателите на Реформаторския блок Радан Кънев (ДСБ) и Найден Зеленогорски (ДБГ)

Реформаторският блок отново изненада своите партньори от управляващото мнозинство, като едновременно издигна Бисер Манолов за управител на Българската народна банка (БНБ) и обяви пълната си подкрепа за кандидата на ГЕРБ - Димитър Радев.

Решението беше обявено на брифинг в парламента от съпредседателите на парламентарната група на Блока - Найден Зеленогорски и Радан Кънев, след заседание в групата.

Манолов беше издигнат от партията на вицепремиера Меглена Кунева в началото на месеца. Това отприщи вълна от недоволство от другата голяма партия в РБ - ДСБ, които заявиха, че няма смисъл да се издига кандидат, който няма да бъде подкрепен от мнозинството.

Радев пък е кандидата на ГЕРБ за гуверньор. Те обявиха кандидатурата му, след като финансистът проведе срещи с парламентарно представените партии, организирани лично от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според Радан Кънев издигането на двама кандидати ще доведе до честна битка и до избирането на най-добрия кандидат. "Решението за двете номинации е взето след разговор с мнозинството", твърди той.

Той уточни, че депутатите могат да гласуват едновременно за две или повече кандидатури.

"Няма напрежение в Реформаторския блок", категоричен беше той, в отговор на въпрос дали идеята за две номинации не е начин да се тушира за пред публиката напрежението в Блока. "Харесваме кандидатурата на Радев, но това не означава, че не може да има повече кандидатури", допълни Кънев. Подкрепа за неговата номинация вече има и от БСП и ДПС.

Днес изтича крайният срок, в който парламентарните групи могат да издигат кандидати за управител на БНБ. По-рано днес от АБВ издигна Виктор Йоцов. Патриотичния фронт също обявиха, че имат свой кандидат за поста - Григорий Вазов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!