Шефът на КНСБ: Не искаме оставка на правителството, но имаме забележки

OFFNews 11 декември 2014 в 18:14 3616 2

Пламен Димитров

"Протестът на КНСБ не си е поставял за цел да поиска оставка на когото и да било. Опазил ни господ, ако един месец след като с такъв зор се създаде този сложен формат и Бойко Борисов пое ангажимента да управлява държавата, ние да искаме оставка. Това не значи, че нямаме забележки и предложения по политиките, а по някои дори имаме несъгласие".

Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров в ефира на бТВ, като подчерта, че днес на протеста в София са излезли над 6000 души, които не са доволни от това, че се приема увеличение на пенсионната възраст.

"Хората просто не могат да преглътнат тази хапка и поради тази причина недоволството е масово. Само за няколко дни се организира този протест, това показва настроението и нагласите не само сред синдикатните членове, но и след работещите", обясни Димитров.

Той допълни, че хората са недоволни и от заложеното в бюджета за следващата година и подчерта, че от КНСБ са връчили препоръките си "за промени в някои закони".

Според Димитров е наложително през следващата година да няма нарастване на властта за пенсиониране, за да могат тази 15-20 хиляди души, които иначе биха пострадали, да се пенсионират. 

"Това поколение изстрада 15 години реформи. Ако някой мисли, че от днес започва реформата, значи нещо е забравил. От 2000 г. започна реформата от тогава пенсионната възраст за мъжете се увеличи с 3 години и 8 месеца, а за жените с 5 години и 8 месеца. Това се случи за тези по-малко от 15 години", коментира председателят на КНСБ.

Той обясни, че пенсионната система не издържа, защото е масова практика да не се плащат осигуровки върху реалните заплати:

"Нали това го знаем всички. Защо тогава всички се опъваме да криминализираме неплащането на вноски. При положение, че всички като водим разговорите, казваме ще го направим, но не го правим. Имаше проектозакон на ГЕРБ, който беше внесен в предишния парламент, който така и не видя бял свят. Там е заровено кучето, там могат да бъдат дисциплинирани мерките и всички да плащаме. Първо от там трябва да започнем, ако пенсионната система е такава каквато е, а тя е продънена. Нека всички плащаме върху реалната заплата- и полицаи и военни. Нека и за всички да има възраст, а не на някой непрекъснато да им я вдигаме, а други да нямат никаква възраст за пенсиониране.

Той каза още, че от КНСБ работят в работната група при социалния министър Ивайло Калфин, която изработва пакет от мерки, които трябва да бъдат изпълнени спешно.

"Нека направим стъпки тези хора да получат пенсии, нека се пенсионират. Нека всички партии предварително да направят национално споразумение със синдикатите и работодателите, което да важи за 25 години напред и никой няма да го пипа, всичките да го спазват", каза още Димитров.

Той обясни, че от КНСБ не са против дългосрочното увеличение на пенсионната възраст, но интензивността на вдигане на годините трябва да е друга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!