Quantcast

Премиерът се огъна пред синдикатите: възрастта за пенсиониране отново замразена

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2014 в 12:01 8762 12

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС, архив

Премиерът се огъна пред синдикатите и поредната гръмко обявена реформа - пенсионната - отива в историята.

Възрастта за пенсиониране няма да бъде увеличена през 2015 година, както предлага вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Тя ще остане каквато е сега с пожеланието до 31 март да има дългосрочен план за пенсионна реформа.

Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и социалният Ивайло Калфин с ръководствата на синдикалните организации в Министерски съвет днес.

Малко преди началото й Ивайло Калфин заяви, че замразяване на възрастта за пенсиониране обрича възрастните хора с ниски доходи на мизерни пенсии. Той бе категоричен, че е ясно как трябва да се направи пенсионната реформа и няма нужда от повече обсъждания.

По закон възрастта за пенсиониране в най-масовата трета категория труд трябва да се увеличи с 4 месеца. Правителството "Орешарски" я замрази през 2013 г. с пожеланието въпросът да се реши през 2014 г., което не се случи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2014 в 00:43

Откъде заключихте, че реформата отива в историята?!?

14.12 2014 в 22:44

груба грешка на ББ, на Калфин, на Всички мислещи по този начин.
няма реални разчети, които да показват увеличаване на пенсиите без вдигане на осигуровките. няма и стъпки в това направление - нито на БСК, нито на синдикати, нито на Правителство ! увеличаването на възрастта за пенсиониране само по себе си води до икономии в перото "пенсии", но не и в бюджета на МТСГ. пита ли някой колко са безработните, на възраст над 60 г. ? и колко са разходите за техните обезщетения ? ще стане така, че всичко ще рухне. няма да има категория пенсионери, а всеки ще се спасява сам. но пък и няма да внася вноски в системата ... и кой ще загуби от цялата работа ? администрацията, естестевено !
тъй, че да пипат по-меко, че да не стане "опсссс, къде сбъркахме, какво проспахме, че тъй мирише зад нас ?" :)

14.12 2014 в 22:05

япония 1 четвърт пенсионери и разтревожени и сега започват за първи път за натискат жените да работят
у нас половина от народа е пенсионери .... е как така да има икономика
освен това не знам кой предпочита да живее на пенсия вместо на заплата
посме почват да търсят работа ама няма...
колко хора познавам които се молят да не ги пенсионират...

14.12 2014 в 15:00

...те преди да криминализират невнасянето на осигуровки, по-добре да експроприират собствеността на тези, които профукаха осигурителните фондове от преди 1989...проблемът идва още оттогава...защото осигурителните вноски следва да бъдат за осигуряване на тези, които ги внасят, а не за пенсииите на комунистическите полковници...които още не са измрели, а пенсиите им са трикратно по-високи от тези на работилите...

14.12 2014 в 14:25

До 02.
Парите за КТБ са капка в сравнение парите за пенсии. Плюс това парите за КТБ се дават на кредит на Фонда за гарантиране, а той се финансира от Търговските банки, така че тея пари ще бъдат върнати на държавата с лихва.
Пенсионната система не работи, защото всичко и всичко се слага в кюпа. Вместо това трябва да има индивидуална партида и всеки получава толкова колкото е допринесъл за системата, а не кактво е в момента с различните категории труд част от пенсионерите са с високи пенсии за сметка на всички останали.

14.12 2014 в 14:04

Ганьовеца винаги е искал да живее по-добре от съседа си, от колегата си, да живее като европеец, да получава по-сносни заплати и пенсии, да бъде обслужван и обгрижван като европеец и т.н. и т.н., но когато стане дума и той да даде или да участва с нещо в тези благородни дела, ела да видиш какъв вой ще нададе и какви чудеса ще сътвори..... Казионните ръководители от КНСБ все още успешно подхранват носталгичните и напълно безпочвени настроения у т.н. работническа класа, че съществува безплатен обяд!

14.12 2014 в 13:44

Явно тук пишат само неграмотни тролове, нито един от които не си е направил труда да прочете малко повече за пенсионната система в момента и за цялостната картинка в България: 40% от хората се пенсионират предсрочно, което прави средната възраст на пенсиониращия се 56,4 г.; 53% от бюджета за пенсии се финансира от държавния такъв;
А като оставим статистиката на страни колко от българите се осигуряват на реален доход, а не на минимална заплата? Колко от тези, които се пенсионират рано, остават да работят и получават и заплата, и пенсия, че и данъци не плащат? Точно това иска да промени правителството на Борисов в момента - 1-ва точка от меморандума е криминализирането на укриване на осигуровки, а в следващите са основните мерки, които трябва да бъдат предприети, като до март 2015 трябва да има изготвена дългосрочна стратегия за реформа в пенсионното осигуряване. И изобщо не ми хвалете синдикатите, които си мълчаха по времето на Орешака и сега изведнъж, когато се прокарва реформа, се събудиха - ясно е чии интереси обслужват.

14.12 2014 в 13:09

Всичките са мръсни педераси. Ние даваме парите, те поръчват музиката. Тоест, за тях ние сме само едни роби. Не че не сме роби ние българите, де.

14.12 2014 в 12:42

Трябва да я има реформата, за да се вземат прилични пенсии. И ще ги вземат всички...от Оня свят, където не са нужни пари. Тия искат да уморят всичко живо! Кой ще им работи...