Quantcast

Замразяването на възрастта гарантира мизерни пенсии

OFFNews Последна промяна на 14 декември 2014 в 11:10 6333 6

Поредното замразяване на увеличаването на възрастта за пенсиониране би гарантирало мизерни пенсии на хората с най-ниски доходи. В България това се прави от години и резултатът е налице. Затова отлагане на увеличаването на възрастта не е мярка, която бих подкрепил, заяви тази сутрин вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин в интервю за Нова тв.

"Сегашната пенсионна система гарантира мизерни пенсии. 53% от нея се субсидира от бюджета - всичко, което се събере този месец се допълва с още толкова и следващия месец се дава. Това са няколко милиарда лева разход. Ако искаме да създаваме възможности за по-високи пенсии, пенсионният фонд трябва да е по-отделèн от бюджета. Единият начин е с увеличаване на възрастта, другият - с увеличаване на вноските, третият - с промяна при категорийните работници. Най-доброто е да се използва комбинация от тези инструменти, която да даде най-голям комфорт на хората и да им даде възможност най-лесно да се пенсионират", каза Калфин.

Той предлага през 2015 г. възрастта за пенсиониране за работещите в най-масовата, трета, категория да се увеличи с два месеца и да се даде възможност за ранно пенсиониране с още два месеца, но при малко по-ниска пенсия за този двумесечен период.

Така хората, които нямат доходи, ще могат да се пенсионират два месеца по-рано срещу пенсия, която е с 0.4% за всеки от недостигащите месеци, т.е. при пенсиониране с 2 месеца по-рано пенсията ще е с 0.8% по-ниска.

В момента законът предвижда възрастта за пенсиониране за трета категория труд да се увеличи с 4 месеца. Увеличението бе замразено от предишното правителство през 2013 г. с намерението решение да се намери през 2014-а. Такова обаче не се намери.

"Всъщност, от замразяването страдат пенсионерите. Страдат хората с ниски доходи, защото те се обричат на ниски доходи. Замразяването и отлагането на промените не е мярка, която бих подкрепил. Правим го години наред и резултатът е ясен. Някой трябва да обясни добре на хората, които протестират, какъв е изборът. Това е по-доброто за тях решение", категоричен беше Калфин.

По темата за увеличаването на периода, на базата на който се изчислява размерът на майчинските от сегашните 18 на 24 месеца Калфин заяви, че предпочита да остане сегашният срок, защото ефектът от промяна за бюджета би бил минимален.

Спекулативно е да се твърди, че така ще се намалят парите на майките с 12 лева - няма как сега да сметнете дохода на жените, които ще родят догодина, това твърдение не е вярно, категоричен беше социалният министър.

Според него обаче не майчинските са инструмент за стимулиране на раждаемостта, особено при работещите родители, а например с перспектива в кариерата, с насърчаване на млади семейства, с възможността за купуване на жилище.

Калфин се обяви "за" криминализиране на укриването на осигуровки.

Той заяви още, че от началото на следващата година ще започне работа по прехвърлянето на част от социалните плащания през почасово заплащане и ваучерна система.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2014 в 14:13

ДАНО ДА ДОЖИВЕЕМ ДА ГИ ВЗИМАМЕ ТЕЗ МИЗЕРНИ ПЕНСИЙ -И ЗАЩО ДА СА МИЗЕРНИ НАЛИ СЕ ОСИГУРЯВАМЕ И ДОПЪЛНИТЕЛНО УЖ ЗА ВТОРА ПЕНСИЯ ИЛИ ТЕЗ ПАРИ НЯКОЙ ЩЕ ГИ ИЗПАПКА?

14.12 2014 в 16:02

Хеей,мръсен предател,на предизборни митинги пееше друга песен за възрастта за пенсионирване,а сега обърна палачинката,гаден си!!! Бедният народ,умира преди да се пенсионира,а този разтяга локуми за по-висока пенсия!!! ИБИ СИ МАГАРЕТО С/У БАИРА ТИ,МРЪСНИКО И ВЪН ОТ ВЛАСТТА!!! ОСТАВКА НА ТОВА СБИРЩИНО ПРАВИТЕЛСТВО,ВЕДНАГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

14.12 2014 в 14:29

Човек дори няма нужда ОТ ПАРИ за да живее щастливо, всичко е в главите на хората, за съжаление повечето вече са с прекалено промит мозък от интернет, телевизия и съвременното ежедневие за да се измъкнат от клопката на илюминатите и системата на ДЕМОНкрацията

14.12 2014 в 13:26

Борбата за пенсиониране колкото се може по-рано, дори и за трета категория труд е всъщност борба за осигуряване на рента. 80% от пенсионираните, особено в градовете, продължават да работят, но вече имат сигурен доход под формата на пенсия. Голяма част от тях дори остават на същото работно място, най-вече в бюджетните предприятия, където заплатите са много ниски - между 400 и 500 лв. Всъщност те си качват приходите, като към заплатата прибавят и пенсията. Хората са прави, защото пенсията е много ниска, а и заплатите им са много ниски. Ако започнат са се пенсионират на по-късна възраст, по-дълго време ще получават единствено заплата без "бонуса" пенсия към нея.

14.12 2014 в 13:04

Ами тогава другаю Калфин, направете пенсионната възраст 240 години и пенсията 100 000 евро!

мамка ви комунистическа продажна

14.12 2014 в 12:22

Защото са мизерни заплатите , Калфин!