Три партии обявиха, че не вярват на резултатите от изборите

Симона Костадинова 16 октомври 2014 в 18:12 4174 1

Председателите на „Нова България“, „Нова алтернатива“ и "Обединена България" заявиха, че не приемат за легитимни резултатите от предсрочните избори, който се проведоха на 5 октомври.

От трите партии са на мнение, че в страната ни само се симулира демокрация, а изборният процес е несвободен и несправедлив. Според тях има изместване на обществения и политически фокус от нередностите по време на изборите към договорките между партиите за бъдещо управление на страната. 

„Нова България“, „Нова алтернатива“ и "Обединена България" възнамеряват да пуснат общ сигнал в ЦИК, в който ще се съдържат доказателства за нарушения на изборния процес.

"Въпреки различията в политическите си платформи и вижданията ни за развитието на страната, се обединяваме, за да не позволим да бъдем използвани, при легитимирането на резултатите от прилагането на една силно съмнителна от гледна точка на европейското законодателство, избирателна система", посочват от партиите.

Ето какво пише в отвореното писмо от лидерите на трите партии:

Ние, долуподписаните:

Ивайло Симеонов – Председател на ПП „Нова България“
Илиана Сиракова – Председател на НС на ПП ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ;
Николай Цонев – Председател на ПП „Нова алтернатива“.

от името на представляваните от нас, български политически партии заявяваме, че не сме съгласни и няма да приемем легитимирането на резултатите от предсрочните парламентарни избори, проведени в Неделя, 05.10.2014 г.

Заявяваме, че няма да сме част от симулацията на демокрация в страната ни, при която целия изборен процес е несвободен и несправедлив, като всъщност не се позволи да бъде изразена свободната воля на избирателите! Заявяваме, че няма да приемем подминаването и неглижирането на непрозрачността и недемократичността на проведените избори, при които вотът на българския избирател бе подменен, опорочен, купен и обезмислен! Заявяваме, че осъждаме изместването на обществения и политически фокус, от порочността на проведения вот, към настоящите и бъдещи договорки, за това как точно и между кой точно, да бъде разпределена властта в държавата, чрез създаването на управляваща коалиция!

Декларираме, че всички получени от всяка една отделна политическа партия, свидетелства и доказателства за нарушения на изборния процес, обединени в един общ сигнал ще бъдат предосавени на ЦИК, за да обжалваме решенията за определяне на изборните резултати пред Конституционния съд на Република България, в постановените за това законови срокове !

Декларираме, че всичките обединени свидетелства и доказателства ще бъдат предоставени и на институциите в Република България, както следва:

Президент на Република България;
Висш Административен Съд на Република България;
Главен прокурор на Република България;
Омбудсман на Република България;
Главен секретар на МВР;
ДАНС

Декларираме, че ще предоставим на Бюрото за демократични институции и права на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа "ОССЕ" (БДИПЧ), на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), на Парламентарната асамблея на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС), на Фондацията за стратегически и социални проучвания „Мармара Груп“, на Европейския съд за правата на човека и на всички компетентни органи на ЕСи ЕО, събраните от нас и посочени по-горе, свидетелства и доказателства за опорочаване на изборния процес в България !

Декларираме, че събраният доказателствен материал ще бъде предоставен и на всички Посолства в Република България на държавите-членки на ЕС, както и на дипломатическите мисии на други демократични държави, извън раките на ЕС !

Декларираме, че всички доказателства ще бъдат предоставени и на участвалите като Наблюдатели български неправителствени организации, както следва:

Сдружение "Институт за развитие на публичната среда";
Сдружение "Гражданска инициатива за свободни и демократични избори";
Фондация "Европейска алтернатива за развитие";
Сдружение "Институт за социална интеграция";
ФЕДЕРАЦИЯ НА НЕЗАВИСИМИТЕ СТУДЕНТСКИ ДРУЖЕСТВА;
Сдружение "Център за свободна и качествена алтернатива";
"Българско сдружение за честни избори, граждански права и демократични практики";
Фондация "Открито управление";
Сдружение "Граждански блок";
Гражданско общество за равенство, демокрация и интеграция;
Сдружение "Граждански комитет Равни пред закона";
Сдружение "Съхраняване на демократичните ценности";
Сдружение "Активно общество";
Асоциация "Прозрачност без граници";
Сдружение "Европейско общество за защита на човешките права - България";
Сдружение "Сдружение за насърчаване на гражданската активност";
Сдружение "Инициатива за равни възможности".

Заявяваме, че с оглед на прозрачността, публичността и демократичността, ще изпратим това ОТВОРЕНО ПИСМО и събрания доказателствен материал, до офисите и редакциите на всички водещи информационни агенции, на електронните медии и националните телевизии, на водещите радиостанции и на българската преса !

Вярваме, че в България все още съществува „свобода на словото“ и българските медии ще дадат гласност на случващото се, по подобаващ начин, който всички те дължат на българските граждани !

Заявяваме, че въпреки различията в политическите си платформи и вижданията ни за развитието на страната, се обединяваме, за да не позволим да бъдем използвани, при легитимирането на резултатите от прилагането на една силно съмнителна от гледна точка на европейското законодателство, избирателна система ! Система с абсурдна отчетност и в нарушение на човешкото право за свободен избор, при която се пренебрегва прозрачността и демократичността на изборния процес !

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!