Спряха предизборен клип на партия „Нова алтернатива“ в Пазарджик

OFFNews 23 септември 2014 в 12:36 3530 0

Нова алтернатива
Нова алтернатива

Пазарджишка фирма спря излъчването на предизборен клип на партия "Нова алтернатива" в деня на посещението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в града, съобщават от пресцентъра на партията.

В деня на посещението на Борисов в Пазарджик - 17 септември 2014 г., местната фирма „Джи ти ес – ЛЕД“, отказа да изпълни договор с партия „Нова алтернатива“ и да разпространява предизборния й клип „НЕ на страха“ на специализиран LED-екран на входа на градската градина пред общината, се казва в съобщението на партията.

Ден преди това партията е заплатила услугата на въпросната фирма за ползване на екрана за 28 дни и е представила клипа за адаптиране от интернет-формат към LED-стандрат. Фирмата е уведомила местния лидер на „Нова алтернатива“, че клипът е обработен, и започва да го излъчва на 17 септември. Часове след посещението на Бойко Борисов за откриване на новата автогара в Пазарджик, заедно с кмета на града от ГЕРБ Тодор Попов, клипът „НЕ на страха“ е спрян. Видеото съдържа кадри от показния арест на Николай Цонев, лидер на „Нова алтернатива“ и е насочен срещу методите за разправа с политическите противници на управляващите.

От партията заявяват, че фирмата е отказала да изпълни договорената услуга дори и след проведени двустранни разговори. От „Нова алтернатива“ са подали жалба в Районната избирателна комисия (РИК) - Пазарджик. От там отговорили, че не могат да вземат отношение по случая, тъй като въпросната фирма не била регистрирана в РИК като доставчик на медийни услуги, съгласно изискванвията на Изборния кодекс. 

"От това автоматично следва, че предложената от фирмата оферта на партията не е по реда на Изборния кодекс и затова фирмата няма никакви законови основания за прекратяване на излъчването на предизборния клип. В случая става дума за нерегламентиран отказ на комуникационни услуги, без изрично посочени мотиви", обясняват от партията и задават въпроса какво се прави в случаите, когато фирми предлагат услуги за разпространение на предизборна агитация, без да са регистрирани в РИК.

"Освен това, проверка на „Нова алтернатива“ установи, че въпросната фирма, освен упоменатия LED-екран пред общината, предлага и други рекламни съоръжения, които предоставя за политически и агитационни материали на партии в община Пазарджик и по които няма откази за изпълнение на поръчките.

Въпросът на партия „Нова алтернатива“ е на какво основание фирмата, която не е регистринана като доставчик на медийни услуги по Изборния кодекс, отказва да излъчва предизборен клип на една политическа сила, а предлага услуги за политическа агитация на останалите партии и как ЦИК ще гарантира равни условия за участие в предизборната борба?
Партия „Нова алтернатива“ ще сезира Централната избирателна комисия и компетентните съдебни органи, съгласно чл. 73 от Изборния кодекс, да се произнесат по случая и да предприемат мерки срещу въпросната фирма, ако се установи, че тя предоставя и други услуги за политическа агитация, без необходимата регистрация, съгласно Изборния кодекс", се казва още в прессъобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови