Тест за управляваща (не)коалиция: ДПС изключва ВКС при избора на членове на ВСС

Йорданка Веселинова 17 юли 2023 в 13:30 3209 1

Архив

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Хамид Хамид, ДПС

Поредният тест за управляващата (не)коалиция между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се задава тази седмица. Този път подводният камък е в Закона за съдебната власт, който трите партии решиха скоростно да прекрояват, но между двете четения ДПС внесе скандално предложение, с което изборът на членовете на ВСС ще се определя само от ВАС, изключвайки напълно ВКС.

Законопроектът се появи изненадващо в петък, 7 юли - денят, в който Даниела Талева бе избрана за ad hoc прокурор, който ще разследва сигналите срещу главния прокурор и неговите заместници. Тогава депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се разписаха под новите изменения на приетия преди по-малко от месец закон, с който бе въведен механизмът за разследване на главния прокурор. 

Част от промените в текстовете касаят механизма за избор на прокурор, който да разследва главния. Талева бе избрана от ВКС на случаен принцип през системата ЕИСС.  Трите партии, които миналата седмица получиха нарицателното "нова тройна коалиция", предлагат изборът на прокурор, който ще разследва главния, отново да става на случаен принцип, но през система, която още не е създадена. Целта според вносителите е "съдилищата да публикуват данни на всеки случаен избор и да позволява всеки случаен избор да бъде проверен от трети страни, като не се позволява на лица с достъп до системата да влияят на случайния избор".

Впоследствие, с пълен унисон с волята на законотворците в Народното събрание, прокурорската колегия на ВСС отложи решението за назначаването на Даниела Талева.

Вносителите Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Надежда Йорданова (ПП-ДБ), Кирил Петков (ПП-ДБ), Атанас Атанасов (ПП-ДБ) и Хамид Хамид (ДПС) обаче имат и друга идея, свързана със състава на Висшия съдебен съвет. Те предлагат членовете да не се сменят още шест месеца, т.е. до началото на 2024 г. В предходния закон изборът на нови членове бе отложен с 3 месеца, считано от влизането на текстовете в сила. Заложено е още вече избраните професионални квоти за следващия ВСС да бъдат анулирани.

"Висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по избор на членове на ВСС се прекратяват" - под тази спорна разпоредба са се разписали ротационните партньори от ПП-ДБ и ГЕРБ, заедно с ДПС.

Представители от ПП-ДБ, с които OFFNews разговаря преди седмица, заявиха, че имат резерви към тази разпоредба, но въпреки това гласуваха текста два пъти. Първо във вторник, когато на извънредно заседание законопроектът мина в комисия, а след това и в четвъртък, когато текстовете бяха приети и в зала. С гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС срокът за предложения бе намален на три дни и изтича днес. 

Единственото внесено предложение е на Хамид Хамид и Ертен Анисова от ДПС, които предлагат решенията по допустимостта на предложенията за членове на ВСС да може да се обжалват в тридневен срок от обявяването  чрез съответната колегия на Висшия съдебен съвет пред състав, състоящ се не от трима съдии от Върховния касационен съд и двама съдии от Върховния административен съд, а само от петима съдии от ВАС. С това предложение на практика ВКС няма да има никаква контролна роля при избора на членове на ВСС.

В мотивите на Хамид и Анисова пише, че формирането на съдебен състав, включващ трима съдии от ВКС и двама от ВАС, който със сила на присъдено нещо решава правни спорове и чиито решения не подлежат на обжалване пред нито един от съдилищата в България поставя съмнения за противоконституционност.

С това бързане се очаква проектозаконът да мине в комисия на второ четене още тази седмица. Дали спорното предложение на ДПС ще се превърне в тест за "евроатлантическото мнозинство" в парламента, или ще затвърди тезата за "нова тройна коалиция" ще стане ясно с гласуването след броени дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки