ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС скоростно реформират незаработилия механизъм за разследване на главния прокурор

Йорданка Веселинова 13 юли 2023 в 14:28 2434 0

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Проектозаконът се задвижи скоростно в парламента

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС скоростно прокарват новите промени в Закона за съдебната власт, с които се реформира още незаработилият механизъм за разследване на главния прокурор.

Законопроектът мина на първо четене без никакъв дебат със 129 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС), 35 "против" ("Възраждане") и 10 "въздържал се" (ИТН). Групата на БСП не участва в гласуването. Във вторник същото мнозинство прие текстовете в комисия, а днес, два дни по-късно, те бяха приети и в зала, като депутатите съкратиха сроковете за предложения между двете четения на 3 дни. 

Миналия петък, когато Даниела Талева бе избрана за ad hoc прокурора, който ще разследва сигналите срещу главния прокурор и неговите заместници, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха спорен законопроект за промени в Закона за съдебната власт. Талева бе избрана от ВКС на случаен принцип през системата ЕИСС. Именно механизмът за избор се променя със законопроекта на трите партии, които днес получиха нарицателното "нова тройна коалиция". В текстовете е заложено изборът на прокурор, който ще разследва главния, отново да става на случаен принцип, но през система, която още не е създадена.

"Изборът на прокурора да става чрез система, която да не е част от единната информационна система на съдилищата, публикува данни на всеки случаен избор и позволява всеки случаен избор да бъде проверен от трети страни, не позволява на лица с достъп до системата да влияят на случайния избор", е разписано в законопроекта.

След внасянето му бе почти сигурно, че Талева няма да бъде избрана, защото Конституционният съд допусна за разглеждане искането на Иван Гешев за обявяване на противоконституционност на промените в ЗСВ и НПК. Вчера прокурорската колегия на ВСС отложи решението за назначаването на Даниела Талева.

Под текстовете като вносители са се разписали Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Надежда Йорданова (ПП-ДБ), Кирил Петков (ПП-ДБ), Атанас Атанасов (ПП-ДБ) и Хамид Хамид (ДПС). 

Ключов момент в проектозакона е свързан със състава на Висшия съдебен съвет (ВСС). Предлага се членовете да не се сменят още шест месеца, т.е. до началото на 2024 г. В предходния закон изборът на нови членове бе отложен с 3 месеца, считано от влизането на текстовете в сила. Заложено е още вече избраните професионални квоти за следващия ВСС да бъдат анулирани.

"Висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по избор на членове на ВСС се прекратяват" - под тази спорна разпоредба са се разписали ротационните партньори от ПП-ДБ и ГЕРБ, заедно с ДПС.

С тези промени вносителите на текстовете ще оставят промяната в състава на ВСС за след промените в Конституцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки