Светът говори за българския модел за управление на кризата, смята Захариева

OFFNews Последна промяна на 02 март 2021 в 09:34 3628 0

Със сигурност сме доста по-добре подготвени и вече говорим за възстановяване. Светът говори за българския модел за управление на кризата. Балансът, който правителството намира между това да има мерки - да опазва живота на хората, но също така да запази работните места и икономиката.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БНР.

"В момента можем да се ваксинираме, има много ясен протокол за лечение в различни препарати. ЕС и европейските лидери успяха да се разберат за бюджета и за ясния план за възстановяване. България беше една от първите страни, която предостави плана за възстановяване, за оценка на ЕК", каза Захариева.

По думите й кризата е показала, че няма държава в света, която сама да може да преодолее тази пандемия. "Безпрецедентни възможности се откриват пред държавите, това да модернизираме нашите икономики, да подпомогнем малките и средни предприятия", каза вицепремиерът.

Захариева допълни, че е благодарна за оказаното й доверие да оглави листата на ГЕРБ в Пазарджик. В листите щяло да има много познати, но и нови лица.

"Листата в Пазарджик е доста балансирана, това е една от големите области по територия - имаме 12 общини, т.е. търсили сме и регионалния баланс да има представител на общините в листата. Имам и сравнително добър баланс между мъже и жени - 8 са дамите, 10 са мъжете - имаме юристи, имаме икономисти, имаме спортисти", каза Захариева.

По думите й ГЕРБ винаги са обещавали реалистични неща, които могат да изпълнени в един мандат. "При отчетите се вижда, че не само сме изпълнили, а и някои неща сме преизпълнили", подчерта Захариева.

"Знаете, че топ приоритетът беше образованието, виждате резултатите в образованието, оценките на обществото за това, което направихме в образованието. Ние искаме да се надграждаме, да подобряваме там, където имаме какво още да подобрим", посочи Захариева.

Тя обясни, че сме в поредна криза, ГЕРБ е управлявал 3 кризи и партията е показала, че може да се справя "перфектно в кризи - не само да ги овладяваме, но и да надграждаме над тях, т.е. да излизаме по-силни в кризите". 

Според нея датата за предстоящите парламентарни избори не е подходяща за гласуващите в чужбина и за католиците, именно заради това, че е католическият Великден. "Много пъти от президентството казаха, че исках дата, която да е подходяща за висока избирателна активност в чужбина, а избраха дата, която ще затрудни гласуването", смята Захариева.

"ЕС вече говори за обща здравна политика или политики в тази сфера. Приетият план за възстановяване открива безпрецедентни възможности пред държавите членки, за да модернизират своята икономика. За нас това ще доведе до ръст на годишна база 3,5-3,8%", посочи външният министър.

По отношение на Северна Македония Захариева припомни, че България има последователна политика, която е одобрена от парламента на страната и всички политически партии още през 2019 г. За изгореното българско знаме на селски карнавал тя заяви, че е важно властите да реагират веднага. 

Причината за липса на напредък от страна на Скопие по пътя за ЕС е в неизпълнението на Договора от 2017 г. След приемането на Северна Македония в НАТО през 2019 г. Скопие бави неговото изпълнение, обясни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови