Сценаристите на Слави заспаха, докато ги убеждават, че мажоритарната система е неправилна

Антония Чорева 29 ноември 2016 в 18:41 24499 20

Дискусията за въвеждане на мажоритарна система на изборите в два тура буквално приспа сценаристите Филип Станев и Тошко Хаджитодоров.

На дискусията присъстваха депутати, политолози и двамата представители от „Шоуто на Слави“ и Инициативния комитет за референдума.

Двамата сценаристи започнаха дискусията категорично, заявявайки, че няма нужда от нея и въобще не бива да се води дебат, тъй като народът се е произнесъл.

„Има ясно изразена воля на българския народ – 2.5 милиона са за“ провеждане на въвеждане на мажоритарна система в два тура. Нито една партия няма подобна подкрепа, никога народът не се е изразявал толкова ясно“, категоричен беше Тошко Хаджитодоров.

Първо Хаджитодоров беше нападнат от намиращите се в Народното събрание политолози и депутати, че не могат да приемат такава заявка. А два часа по-късно сценаристите бяха приспани, тъй като не намериха подкрепа в нито един от присъстващите на Комисията по правни въпроси в парламента. В продължение на 4 часа продължи дискусията за мажоритарната система.

"Когато обмисляме дали да се преместим от една къща в друга – трябва да знаем какво ни очаква там“, категоричен беше депутатът от ДБГ Димитър Делчев. Той добави, че призивът, „трябва да го приемем, защото сме го внесли, не го приема“.

Депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров също каза, че не трябва да се внушава, че това е волята на народа, тъй като има 4.5 милиона българи, които изобщо не са гласували.

В същия картегоричен стил Тошко Хаджитодоров отговори, че вески юрист знае, че няма пречки Народното събрание да приеме такива промени в изборните правила и даде за пример, че 3,5 милиона са гласували за Народно събрание, а партия ГЕРБ я влязла с 1.1 млн. гласа, а останалите 5 милиона, които не харесват партията, значи ли това, че тя не е легитимна и че НС е нелегитимно.

От "Прозрачност без граници" вкараха нов акцент в мажоритарната система, като казаха, че тя ще даде нови измерения на изборния туризъм. Тезата им защити и депутатът Димитър Делчев, който коментира, че мажоритарните избори са много по-скъпи и ако сега се дават 40 милиона, при мажоритарни сумата може да е 100-150 милиона и попита правило ли е ЦИК разчет колко би струвал този процес. Стана ясно, че ЦИК няма такава задача, за да направи ясни изчисления по този въпрос. Делчев добави, че купуването и продаването на гласове ще се засили, тъй като намаляват необходимият нужни брой гласове за един депутат да стане такъв.

От "Шоуто на Слави" отговориха: „Разигравате цирк. Депутатът бат Сали не е влязъл с купени гласове или кметовете всичките са феодали и сега няма ни един купен глас“.

Конституционалистът проф. Емилия Друмева беше категорична, че пропорционалната система трябва да остане в България и даде за пример, че такава е изборната система във Франция и Англия.

Юлий Павлов от Център за анализ и маркетинг също защити тезата, че трябва да се търси смесена система.

Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии даде своя коментар, че основната разлика между мажоритарна и пропорционална системата е, че мажоритарната води до свръх представителност на първите две партии и до съвсем лека представитеоност на останалите.

„Ако се вземе британската система – от 650 места, 550 депутати са от първите две партии, а останалите получават символично представителство. Същият ефект има и във френския парламент – от 570, първите две партии контролират с повече от 400 депутати“, обясни той.

По думите му основният въпрос е искат ли българските граждани такава изборна система, която да дава такъв супер бонус на свръхпредставителство на първите две партии.

Освен това Смилов заяви: „Няма изследване, което да доказва, че приемането на една или друга изборна система променя социалната същност на една страна или води до просперитет“.

„Не трябва да се внушава, че ако приемем тази система ще станем сред най-богатите, това са популистки послания. Не трябва с бомбастични факти да се решават големи и тежки въпроси“, каза Смилов. Той уточни, че подкрепя колегите, които са за мажоритарен елемент, но със смесена система и е категоричен, че немският вариант е най-добрият за страната.

„Не правете внушение, че предлагаме еднопартийна система. През цялото време на тази дискусия се търси експертно начало как да не се наложи тази система и как това е нещо ужасяващо и погребващо държавата. Силно се надявам да не се каже на българския народ как е прост, зашото той е гласувал за това“, коментира сценаристът на Слави Тошко Хаджитодоров.

След което сценаристите на Слави излязоха в лична почивка и съвсем показно подремнаха по време на дискусията за въвеждане на мажоритарна система на изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12035

20

Ачмонек

30.11 2016 в 15:34

В този ред на мисли искам да обобщя, че никой не се и надява че "тв водещ с бръсната глава" ще мисли нов метод за управление. Но хайде да погледнем общата картинка отстрани и да си дадем сметка най накра,я че за хубаво или лошо по този начин (чрез референдум) българина може да разбере че все пак нещо зависи от него, че не е безгласна буква във собствената си държава...и така стъпка по стъпка след време може и България да има поколение което да вярва че има силата да определя бъдещето си.

12035

19

Ачмонек

30.11 2016 в 15:27

"neverland" нищо лично но: РЕФЕРЕНДУМ - е пряко гласуване, при което население на дадена държава с право на гласуване трябва да одобри или отхвърли дадено предложение. Сиреч не ми се слуша (разбирай чете) за йерархията в живота и обществото...докато държавата се "води" на хората тея по умните, богоизбраните и т.н. щ се съобразявт в така редките случаи в които масите им казват какво искат да бъде.
Другото което е хубаво да се знае е че този модел на управление е наложен от около има няма 100-на години което е далеч далеч от споменатите 5000 хиляди такива.

14344

18

Nibble

30.11 2016 в 11:46

neverland....думичката "профанизиране", дали ти е известна...? Идва от "профан"...

14355

17

neverland

30.11 2016 в 10:56

Предлагам да се проведат референдуми на следните теми:
1. Да отпаднат ли данъците и местни такси, като задължително плащане?
2. Да се вдигне ли минималната работна заплата на 800 лв, а минималната пенсия на 400 лв?
3. Да построи ли държавата 100 завода и 500 цеха?
4. Да се намали ли пенсионна възраст за трета категория труд на 50 год за мъже и 47 години за жени,при минимум 15 год трудов стаж?

14355

16

neverland

30.11 2016 в 10:55

Гледай сега, Ачо, няма срамно човек да си признае, че е сбъркал и се е подвел.
Няма такова животно като “народовластие”. Не е имало и няма да има, никъде по света. Няма, няма, няма…Масата избира управляващи, които да решават вместо него. Наречи ги “горната каста”, “съветът на старейшините”, “управляващата върхушка”, “олигарси”, но винаги ги е имало и винаги ще ги има. Това се е утвърдило в световната история близките 5000 години. Няма как тв водещ с бръсната глава да измисли нов начин на държавно управление и устройство, да зачеркне хиляди години утвърдени и признати начини, за това как да се “правят нещата“. Има я практиката и народите се придържат към нея и прилагат. Народовластие е утопия и неприложимо. Демокрацията и капитализмът, не са най-доброто, но просто по добро не е измислено. Народът не разбира, а и не му е работа да разбира от държавно устройство.

14344

15

Nibble

30.11 2016 в 10:15

Ачмонек.... нямаш представа, колко си прав, за "самочувствието" на анонимниците в този "елитен" сайт....

12035

14

Ачмонек

30.11 2016 в 09:49

Тука е пълно с дървени философи......2.5 мил. са гласували с ДА на референдум и излиза някой и казва: АМА ТЕ НЕ ЗНАЯТ ЗА КАКВО ГЛАСУВАТ, ЗАТОВА ПО ДОБРЕ ДА НЕ ИМ СЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ.
Разгеле казахме си го...ние сме умните глави , а пък Вие сте едни овце дето могат да си блеят на воля. Да идва ЕРОДОГАН да ни взима и да се свършва с тва родно ПОРНО. П.С. 80 % от хората в тоя форум са активни статисти в това порно...

17439

13

мнение от IP

30.11 2016 в 09:28

Не разбирам какъв е този формат на сбирка ала "Мая Манолова обсъжда изборния кодекс с граждани". Има референдум. Има резултат. Обсъждане, предложения и гласуване - в парламента. И всеки т.нар. народен представител си носи отговорността за това как е гласувал.



12098

11

ето пак

30.11 2016 в 05:46

Да отиват да си гледат шоуто, какво са седнали да обясняват, че народът това искал. Ако аз искам да слушам чалга, но двама мои приятели не искат, дали и тримата ще осъмнем в БИАД?