Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Само в Джибути имало 100% мажоритарна система

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2016 в 15:20 6104 8

Мажоритарната избирателна система с пълно мнозинство в два тура е опасна за България. Тя ще доведе в парламента хора с прякори, по-скъпа е и повече хора ще останат непредставени. Така, както е предложена, с абсолютно мнозинство, такава система има само в Африка - държавата Джибути. Чуваме гласа на хората и сме за засилване на мажоритания елемент. Предлагаме това да стане чрез преференции без праг, които да не са задължителни, а водачът на листата да не е „бетониран“.

Това каза в парламентна Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок.

Депутатът от ДБГ Антони Тренчев добави, че РБ не одобрява да се подвеждат хората, че такава система ще е панацея за българската демокрация и ще доведе до голям подем. Но ние признаваме, е едно голямо мнозинство от гражданите подкрепи мажоритарния елемент и с това ние ще се съобразим.

В НС е на път да влезе законът на омбудсмана, която твърди, че въпроизвежда волята на гражданите от референдума, но това не е така. Вместо абсолютно, тя предлага обикновено мнозинство при избора на депутати. В числа това означава, ако 100 човека имат право на глас, то с 51 гласували за определен кандидат е достатъчно да се избере депутат, по волята на избирателите в референдума.

Докато в проекта на омбудсмана обикновеното мнозинство означава, ако 100 души имат право на глас, но 50 са отишли да гласуват, то следващият депутат ще се избира с 26 гласа – т.е. с обикновено, не с абсолютно мнозинство, уточни Тренчев и обяви, че РБ инициира сериозни и институционални дебати в парламента за системата с участието на експерти и специалисти, за да не се стига до сътресения.

Дебатът за такава система трябва да се провежда с всички партии, експерти по изборни системи, политолози и социолози. 240 изборателни района не могат да се направят за 2 месеца, защото който прави районите, той ще печели изборите, а в НС ще влизат само ГЕРБ, БСП и ДПС – те печелят от такъв тип система, добави Делчев. Той каза, че и сега има мажоритарен елемент, а по мажоритарен принцип се избират кметовете. Искаме този елемент да се засили, но не и „на коляно” и без да се преценят много добре плюсовете и минусите, каза той.

Тренчев бе категоричен, че немската изборна система не може да се препише и приложи автоматично у нас, първо, защото тя е пропорционална с мажоритарен елемент, а не чиста мажоритарна, и второ, защото предвижда променлив брой на депутатите, а в Българската конституция те са 240 задължително. Тренчев обясни, че в Германия по тази система може да се стигне до 660 депутати, при установени най-малко 598 депутатски места. Ако искаме да тръгнем по този път, трябва да се промени Българската конституция, каза той и призова да не се правят радикални промени за два месеца и обществото да не се подава на популизъм.

По думите на Делчев, именно благодарение на преференциите, т.е. на мажоритарния елемент, РБ повиши резултатите си и на местните избори, и на президентските, и на предходните парламентарни избори и няма опасения, че ще остане извън следващия парламент. Въпросът не е в това, а да се гарантира широка политическа представителност в Народното събрание, уточни тох.

Ние предлагаме да не е задължително преференциалното гласуване, а гражданите, ако искат, да се възползват от него и да пренареждат листата. Също така смятаме, че трябва да отпадне прагът при преференциите и „бетонирането” на първия в листата, така че към неговия резултат да не се прибавят автоматично гласовете за никого, които го утвърждават като водач. Напротив, тази защита трябва да отпадне, за да имат гражданите пълна свобода да пренареждат кандидатите в партийната листа, обясни още Делчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10344

4

Nibble

24.11 2016 в 16:23

Димитър Делчев що не каже и нещо за "пръстовия идентификатор".... него го няма дори и в Джибути.... и кво от това? Капута Москов го наложи. Май го има само в "цвета на демокрацията" в анадола....

8727

1

dhk1313

24.11 2016 в 15:29

Само питам - защо не го казаха ПРЕДИ референдума? Иначе съм съгласен с извода, че това ни води към стандарта на живот на Джибути...