Станишев: Оттеглям се. Ако съм съгрешил, простете

OFFNews 27 юли 2014 в 12:20 12640 27

Сергей Станишев

"Оттеглям се, Ако съм съгрешил, простете", това каза лидерът на БСП Сергей Станишев пред 48-ия Конгрес на БСП.

"Поисках БСП да има нов лидер, защото не мога да допусна заради мои грешки моята партия да понесе негативи. Смятам, че така постъпват лидерите. Оттеглям се – не защото бягам”, обясни Станишев.

Речта си той започна с негативите от управлението на ГЕРБ: "ГЕРБ управляват, консумирайки властта и оставеното от нас. Това не ги прави силна, а силова партията”.

По думите му още преди хората да са се произнесли на изборите, ГЕРБ вече са заявили, че ще се върнат на власт и ще управляват чрез реваншизъм.

"Искаме ли кошмарът ГЕРБ да се повтори отново? Как се случи така, че една партия спечелила по-малко от 40 % от гласувалите през 2009 г. заграби цялата власт в страната за по-малко от 4 години и защо стана възможно да злоупотребява с нея”, предрече лидерът в оставка.

„Как стана така, че след 2009 г. държавността беше разградена, справедливостта беше подменена с полицейщина? Нямаше протести и вувузели под прозорците на Министерски съвет. Къде бяха борците срещу задкулисието? Единствените, които имахме куража и силата да говорим истината, бяхме ние – БСП. Аз поех най-яростната битка срещу Борисов", обяви още Станишев.

Признати грешки 

"Знам, че много хора не ни вярват днес заради грешките, които допуснахме през последната година и заради случката с Пеевски. (...) 

Оттук-нататък ще управляваме с други партии, само и единствено ако това е необходимо в името на националните интереси, след широко допитване в партията, при ясни споразумения пред обществото", обяви Станишев, с което пое ангажимент от името на новия лидер.

По думите му коалиционното управление с БСП е било компромис в името на държавността и защитата на свободата и демокрацията.

"Не може само и единствено БСП да плаща цената на политическото съгласие в името на националните приоритети и каузи – не и цената на съдбата на партията.

Точно тази година на управление с мандата на БСП доведе до прекрачване на границите на търпението, толерантността и разбирането за компромис в политиката.

Отказваме и няма да правим повече компромиси в управлението, които са безпринципни.

Недопустимо е да губим хора, да отстъпваме от левите си ценности. Няма как БСП – партията мандатоносител – да приеме ултиматуми за излъченото от нея правителство.

БСП е доказало, че е коректен партньор в управлението и уважава легитимните интереси на тези, с които сме заедно. Видяхме, че ДСП са силни партньори в политическите битки, които водихме съвместно, но уважението към вижданията и интереса на другия трябва да е взаимно. Ние сме единствената партия, която не преяжда с власт”, направи равносметка Сергей Станишев.

Станишев обещава да не се меси в работата на новия лидер

"Ръководил съм достатъчно. Никой не бива и не може да бъде настойник на лидера на БСП„ обеща лидерът в оставка.

„Този конгрес и изборът на нов председател нямаше да се състоят, ако не го бях предизвикал аз. Направих го, защото прецених, че е по-доброто за нашата кауза”, самоизтъкна се Станишев.

По думите му благодарение на неговите действия на този конгрес има толкова много кандидати и повечето са се издигнали в партията благодарение на него.

"Нашата партия е толкова сложен организъм, че като лидер на БСП не ми достигаха време и сили, за да работя за привличане на нови съюзници. Със същия проблем ще се сблъска всеки председател на БСП", предупреди го дългогодишния председател на Столетницата.

ГЕРБ са виновни за всичко

Според отиващия си лидер БСП не влиза в следващите избори като победена партия, защото нямала управленски провал, нито по време на тройната коалиция, нито през последната година.

"Именно БСП се противопостави категорично и надделя над сценария от 1996 година и страната да бъде хвърлена в криза с въвеждането на „банкова ваканция” само един човек да се върне на власт на бял кон и хората да не очакват нищо, заради наследената „разруха”. По същата причина се поставяме категорично на актуализацията на бюджета.

Камък върху камък няма да остане от управлението ни през последни година. Те нищо не могат да предложат на страната, ще спрат енергийните проекти, ще пълнят джобовете на ЕРП-тата, ще спре увеличаването на минималната работна заплата", обяви Станишев.

Несбъднатите мечти на един лидер и критики към другарите

„Имам една мечта, която не успях да постигна и това е да видя самостоятелно управление на БСП. Да видя България променена и обновена след поне два мандата – истинско ляво управление. Аз знам колко непостижимо това, но е единствено верния път”, призна Станишев.

Той обяви намерението да се кандидатира за лидер на европейските социалисти и се надява, че БСП ще излъчи и подкрепи моята кандидатура. "

"Лидерската битка в БСП беше доста оспорвана. Гордея се, че БСП е единствената партия, в която има нормални и демократични процеси за избор на лидер. Гордея се, че има толкова достойни номинации за лидер.

Това е заслуга на партията. Приемам го и като частична оценка за кадровата политика на ръководството. Функцията на лидерството е да се произвеждат повече лидери, а не последователи”, посочи Станишев.

Лидерът в оставка се надява да няма атаки от страна на претендентите за лидерския пост и им напомни, че първото задължение на лидерите била да обединяват, а не да разделят.

"Убеден съм, че партията има необходимите сетива, за да направи своя верен избор. Очаквам от всеки кандидат ясно да декларира, че няма да води пунически войни в очакване на 6 октомври.

Имам една основна критика – за каква комуникационна критика говорим, след като много наши представители помпат личен рейтинг за сметка на БСП? Някои от тях само чакат да вземем някакво решение, за да хукнат да се разграничават в медиите”, разкритикува другарите си лидерът в оставка.

Благодарности и мили спомени

Речта си лидерът на БСП завърши с благодарности към другарите и мили спомени от съвместната им работа. Благодари и на семейството си:

"Тръгвам си от лидерството на БСП много богат! Богат с доверието и обичта на огромен брой хора. Най-скъпите неща, които съм получавал са били от наши симпатизанти – плетени с много търпение и любов шалчета, шапки, елечета, тирлички – дарове за моите деца! Тези изрази на любов дават сили да се преодолява всяко злословие – външно, вътрешно и медийно.

Искам да благодаря за доверието на всеки един от милионите българи, които през тези тринадесет години са ни давали доверие – на БСП като партия, на мен – като нейн лидер. Искам да благодаря за честта и възможността, която ми дадохтe, да бъда премиерът, в чиито мандат България влезе в Европейския съюз.

Искам да благодаря на всеки един от активистите на БСП. На всяка организация. Заедно сме се срещали и разговаряли със стотици хиляди българи в безброй кампании в жега и студ. Много от тях никога няма да забравя! И днес помня закриването на кампанията в Бургас през юни 2005 г. Тук ли си, другарю Пантелеев? Как в летния театър, на открито, под силен дъжд, близо две хиляди пяхме любимите песни на бургазлии. Мокри до кости, но щастливи. Другарю Божинов, другарю Дамяновски, Цвети, а помните ли онази Околчица, където заедно с хората от похода „По стъпките на Ботев“ пак бяхме залети от дъжд, но никой не се скри.

Няма как с Дора Янкова да забравим и разговора с хиляди хора на площада на Неделино през последната кампания. Няма как да забравим и песента, която ни изпяха, и честния разговор, и благодарността им, че нашата власт им помага да решават конкретни проблеми – за двете детски градини, за жизненоважния път към Златоград. Мога да разказвам стотици такива истории и съм безкрайно благодарен на всички вас, че сме ги преживяли заедно!

Искам да благодаря на десетките наши активисти, които работят в централата на "Позитано" и с ежедневния си труд помагат на тази огромен организъм – социалистическата партия – да работи като национална политическа сила!

Благодаря на всички мои другари, които през тези 13 години са били в ръководството на партията и са носели и носят отговорност за развитието на БСП! Имали сме много дискусии, спорове, различия, но водещото в тях винаги е било кое е доброто за България и за БСП. И специално на Катя Николова, която е „вечният двигател“ на Позитано и зад кадър е движещата сила на всяка наша кампания.

Благодаря на нашите депутати през тези години. Всеки от тях има своя принос към нашите победи и пътя, който извървяхме заедно. Всеки един е дал своите жертви. Стресът, агресията, изпитанията, които преодолявахме, имат своята цена. Не един и двама ни напуснаха. Лека им пръст.

Благодарен съм на нашите кметове и общински съветници – стожерът, опората, изворът на сила и самочувствие за партията през всичките тези години. Вие сте най-близко до грижите на хората и чрез вашите усилия те разбират, че ние сме партията, работеща за тях.

Благодаря на моето семейство! За подкрепата, разбирането и търпението! За това, че сте винаги до мен в радости и в несгоди!

Пътят, който извървяхме заедно не беше лек. Но от изпитанията излязохме по-силни. Отстояхме принципите си. Не предадохме партията, страната си. Нека всеки от вас да знае: работихме всеотдайно за България.

Искам специално да благодаря на един човек, който за мен винаги е бил символ на чистотата на лявата идея. Това е Стефан Данаилов. Той е светла душа, романтик, идеалист, мой учител. От него съм черпил сили. Изпитвам нескрито възхищение. Наш другар с голямо ляво сърце, който е вдъхновение и надежда и в най-тежките моменти.
Нека помечтаем заедно: да направим България такава, каквато той мечтае да я види. Изпълнена с любов, доброта и разбиране. Човечна. Усмихната.

В която приятелството е ценност. Където успехът идва, защото се трудиш и си отдаден на каузата си. България, в която хората, които можем да направим нещо за страната си, сме все още повече".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!